Synnytys 09.05.2016 Päivitetty 12.12.2022

10 kysymystä synnytyksen jälkeen, joita et huomannut itse kysyä

Mitä synnytyksessä oikein tapahtui, miettii moni äiti, kun vauvapöly alkaa laskeutua. Esitimme äitien kysymättä jääneet kysymykset synnytyslääkärille.

Teksti
Kaisa Pastila
Kuvat
123RF

1. Sairaalassa kätilö sanoi: ”Oho, olet jo seitsemän senttiä auki.” Olisiko sairaalaan pitänyt tulla jo aikaisemmin?

Ansaitset onnittelut: Tulit juuri sopivaan aikaan sairaalaan. Jos kohdunsuu on näin auki ja supistukset ovat säännölliset, synnytys on varmasti käynnissä.

Moni hakeutuu sairaalaan jo ennen kuin synnytys on käynnissä. Riskinä on silloin, ettei synnytys saa edetä omaa vauhtiaan. Äiti saattaa esimerkiksi toivoa jouduttamista. Hän on ladannut kaikki odotuksensa sairaalaan tuloon. Kun siellä sitten joudutaankin vain odottelemaan ja odottelemaan, tilanne saattaa turhauttaa ja uuvuttaa.

Jos raskaus on normaali, synnyttäjän kannattaa pysyä mahdollisimman pitkään kotona. Kun äidin vointi on hyvä ja hän tuntee sikiön liikkeet supistusten välissä, ei lapselle aiheudu riskiä.

Lue myös: Näin valmistaudut synnytykseen

2. Lääkäri kysyi kesken synnytyksen kätilöltä, miksi olen selällään, vaikka vauvan sykekäyrä on miinuksella. Vaikuttaako synnyttäjän asento lapsen hapensaantiin? Entä synnytyksen matalat sykkeet lapsen kehitykseen?

Jos äiti on pitkään selällään, kohdun paino saattaa painaa verisuonia, jolloin kohdun verenkierto heikkenee ja sikiön sykekäyrään tulee muutoksia. Parempi on, jos äiti liikkuu tai on kyljellään. Vaikka sykekäyrällä näkyisi jotain poikkeavaa, puolella sikiöistä ei ole osoitettavissa varsinaista hapenpuutetta.

Synnytyksellä ja terapioilla ei todennäköisesti ole yhteyttä. Todennäköisempi syy kehityksen viiveelle on jokin raskaudenaikainen tai sisäsyntyinen ongelma. Monet oppimishäiriöt voivat olla myös perinnöllisiä.

Lue myös: Toimiiko Relaxbirth-synnytystuki? Käyttäjät kertovat

3. En saanut epiduraalia, vaikka toivoin sitä. Miksi puudutus evättiin minulta?

Oliko ponnistusvaihe jo lähellä? Jos kohdunsuu on täysin auki ja vauva on jo syntymässä, epiduraalin antaminen ei ole järkevää. Puudutusaine ei ehtisi vaikuttaa, mutta saattaisi häiritä ponnistamista.

Epiduraalin antamista ei suositella myöskään aivan alkuvaiheessa, jolloin on jo supistuksia, mutta synnytys ei ole vielä käynnissä, sillä katetrin kanssa ei voi mennä enää suihkuun tai palata kotiin odottamaan.

4. Sain epiduraalin, vaikka en olisi toivonut sitä. Miksi?

Synnytys on niin erityinen tapahtuma, että joskus synnyttäjän oma mielikuva on eri kuin se, mitä salissa todella tapahtui. Luulen, että tässä kokenut kätilö on arvioinut synnyttäjän voimavaroja ja päätynyt suosittelemaan epiduraalia – äiti on ollut ehkä tosi kipeä, ja kätilö on nähnyt, että synnytys kestää vielä. Äiti ei ole kieltäytynyt selkeästi.

Eihän ketään väkisin puuduteta – eikä se olisi edes mahdollista, koska pistämisen aikana pitää maata ihan paikallaan.

Lue myös: 10 kysymystä synnytyksen kivunlievityksestä

5. Kätilö kommentoi avautumisvaiheessa: ”Sinähän olet oikein jumppatyttö.” Vaikeuttaako vahva lantionpohja synnytyksen edistymistä?

Lantionpohjan väliliha voi olla urheilutaustan takia napakka tai jännittynyt. Esimerkiksi voimistelijoilla ja ratsastajilla on hyvin treenattu lantionpohja.

Synnytyksen kulun kannalta ei ole merkitystä, onko väliliha napakka vai ei. Episiotomia eli välilihan leikkaus ei ole sen yleisempi urheilijoilla kuin ei-urheilijoillakaan.

Lue myös: Testaa, jäivätkö vatsalihaksesi erkaantuneiksi synnytyksen jälkeen

6. Ponnistusvaihe kesti yli tunnin. Lopulta vauva autettiin ulos imukupilla. Napanuora oli lyhyt. Miksi sitä ei nähty ultrissa? Jos tulen uudestaan raskaaksi, onko todennäköistä, että sama toistuu?

Lyhytkin napanuora riittää vauvalle ulostuloon. Luultavasti synnytystä on päätetty nopeuttaa imukupilla, koska sikiön hyvinvointi on ollut uhattuna. Voi olla, että lyhyt napanuora on ollut kietoutuneena vauvan ympäri ja madaltanut sykkeitä ponnistuksissa.

Tai sitten on arvioitu, että äiti alkaa uupua. Tavallisesti ponnistusvaihe kestää alle 45 minuuttia.

Napanuoran tutkiminen etukäteen ei tekisi meistä viisaampia. Joka viidennellä lapsella napanuora on kaulan ympärillä ja silti synnytys menee hyvin. Jos äidille kerrottaisiin raskausviikolla 20, että lapsella on napanuora kaulan ympäri, äiti alkaisi stressata – ja luultavasti turhaan.

Napanuoran pituus ei ole perinnöllistä vaan aina sattumaa.

7. Vauvalla oli napanuora kaksi kertaa kaulan ympäri. Aina ponnistaessani happiarvot heikkenivät. Miten vauva vapautettiin?

Imukupilla vauhditettiin vauvan ulostuloa. Se, mitä tunsit käsiksi, on ollut imukuppi. Se asetetaan lapsen päätä vasten ja laitetaan imu päälle.

Kätilö saattaa joskus laittaa yhden sormen vastukseksi äidille ja auttaa häntä näin oikean ponnistussuunnan löytämisessä, mutta muuten kukaan ei laita käsiä synnyttäjän sisälle.

Lue lisää: Mikä on napanuora ja sen tarkoitus?

8. Pelkäsin, etten ehtisi saada epiduraalia, ja niinhän siinä kävi. Pudendaalista ja ilokaasusta ei ollut apua. Miten voin ensi kerralla varmistua, että ehdin saada epiduraalin? Entä mikä on fentanyyli?

Jos synnyttää isossa yleissairaalassa, samoja anestesialääkäreitä tarvitsee moni muukin, esimerkiksi onnettomuuksien uhrit. Siksi synnyttäjä voi joutua odottamaan epiduraaliaan.

Luultavasti kysyjän synnytys on edennyt niin vauhdilla, ettei epiduraalia ole ehditty laittaa.

Pudendaali puuduttaa vain välilihan eikä vie täysin kipua. Fentanyyli taas on kipulääke, jota voidaan käyttää synnytyksen alkuvaiheessa.

Jos ensisynnytys on ollut raju, uudelleensynnyttäjälle voidaan laittaa valmiiksi epiduraalikatetri ja varmistaa näin, että puudutus ehtii ajoissa.

Lue myös: Nämä kivunhoitokeinot ovat tarjolla synnyttäjälle

9. Kätilö sanoi, että minun pitäisi korjata kohdun laskeuma. Miten se tapahtuu?

Tämä on ollut asiaton kommentti tuolla hetkellä. Mahdollisia kohdun laskeumia voidaan arvioida aikaisintaan jälkitarkastuksessa, mutta paras aika tutkimukselle on vasta imetyksen lopettamisen ja kuukautisten alkamisen jälkeen. Tähän asti tapahtuu spontaania palautumista, ja lantionpohjajumppa tekee myös tehtävänsä.

Jos laskeumat eivät aiheuta ongelmia, esimerkiksi virtsankarkailua, niille ei tarvitse tehdä mitään. Jos leikkaus on ainoa vaihtoehto, tukiverkko kannattaa asettaa vasta viimeisen synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Alapää synnytyksen jälkeen – Näin edistät sen paranemista

10. Synnytyksen jälkeisenä päivänä hemoglobiinini oli 80. Lääkäri kysyi, haluanko punasolutankkauksen vai syönkö rautakuurin. Miten voin itse päättää näin isosta asiasta?

80 ei ole automaattisesti sellainen arvo, joka pitäisi hoitaa punasoluilla. Kaikki riippuu potilaan voinnista. Jos oma vointi on ok, voi hyvin lähteä kotiin ja ottaa rautakuurin.

Lue myös: Väsyttääkö vauva-arki? Saatat kärsiä tämän aineen puutoksesta

Kysymyksiin vastasi naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander, HYKS.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X