Synnytys 28.10.2015 Päivitetty 12.12.2022

Alapää synnytyksen jälkeen – Näin edistät sen paranemista

Odottajan kannattaa varautua siihen, että alapää tarvitsee normaalinkin synnytyksen jälkeen aikaa parantua.

Teksti
Nina Erho
Kuvat
Colourbox

Alapää voi synnytyksen jälkeen tuntua erilaiselta kuin ennen raskautta. Pysyvät muutokset ovat kuitenkin harvinaisia.

Mitä kohdulle tapahtuu vauvan synnyttyä?

Kun vauva on syntynyt alateitse, istukka irtoaa kohdun seinämästä supistusten myötä. Äiti ponnistaa istukan ulos itse tai kätilö auttaa istukan kohdusta vatsan päältä painaen ja samalla kevyesti napanuorasta vetäen.

Se, miten nopeasti kohtu palautuu synnytyksen jälkeen raskautta edeltäneeseen kokoonsa, on yksilöllistä, mutta yleensä mitä vähemmän synnytyksiä äidillä on takana, sitä nopeampaa kohdun palautuminen on.

Kätilöt seuraavat sairaalassa kohdun supistumista ja painelevat kohtua vatsanpeitteiden päältä varmistaakseen, ettei siellä ole kohdun sisään jäävää vuotoa. Samalla kätilö varmistaa, että vuodon haju ei ole poikkeava ja että kohtu ei arista poikkeavan paljon.

Imettäessä erittyy oksitosiinihormonia, mikä edistää kohdun supistumista normaalikokoonsa synnytyksen jälkeen. Etenkin imettäessä äiti voi tuntea jälkisupistuksia, jotka saattavat olla varsinkin uudelleensynnyttäjällä kivuliaita. Ensisynnyttäjä tuntee harvoin jälkisupistuksia.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Mitä on jälkivuoto?

Synnytyksen jälkeinen vuoto eli jälkivuoto johtuu siitä, että istukan paikalle kohdun seinämään jää verinen pinta, jonka suojaksi kehittyy vähitellen limakalvo. Kun istukan jättämä pinta paranee, myös jälkivuoto loppuu.

Jälkivuoto kestää yleensä 5–6 viikkoa. Vuoto on muutaman päivän synnytyksen jälkeen veristä ja runsasta, mutta alkaa sitten vaaleta ja niukentua. Pienet hyytymät ovat vuodossa aluksi normaaleja.

Jälkivuodon aikana käytetään sidettä, ei kuukautiskuppia tai tamponia.

Jälkivuodon kestäessä ei suositella uimista eikä ammekylpyjä. Oman saunan löylyissä voi käydä hiukan lämmittelemässä puhdas laudeliina allaan, mutta mihinkään saunamaratoneihin tai yleisissä saunoissa saunomiseen ei jälkivuodon aikana kannata ryhtyä.

Lue myös: Synnytyksestä toipuminen

Kuinka yleisiä repeämät ovat?

Ensisynnyttäjistä suurimmalle osalle laitetaan alatiesynnytyksen jälkeen alapäähän joitakin ompeleita. Ompeleita ei tarvitse poistaa, vaan ne sulavat itsestään kolmessa viikossa.

Alatiesynnytyksessä saadut vakavat repeämät, joissa peräaukon sulkijalihas vaurioituu, ovat viime vuosina Suomessa lisääntyneet. Vuonna 1997 tällaisen repeämän sai kaksi tuhannesta synnyttäjästä, vuonna 2009 yksi sadasta synnyttäjästä. Kätilöliitto on hiljattain antanut hoitotyön suosituksen välilihan repeämien ehkäisemiseksi. Suosituksella pyritään saamaan alapään vakavien repeämien määrä jälleen laskuun.

Vaikka äiti ei saisi synnytyksessä repeämiä, alapää eli häpyhuulet ja väliliha ovat synnytyksen jälkeen turvoksissa. Jos äitiä joudutaan ompelemaan, pistettävän puudutusaineen käyttö lisää ja pidentää kudosten turvotusta. Jos ompelemista on paljon, pistettävää puudutusainetta kuitenkin käytetään. Muutamaan ompeleeseen käytetään pinnallisesti puuduttavaa suihketta.

Lue myös: Mitä tapahtuu synnytyksen jälkeen?

Voinko vaikuttaa itse, kuinka paljon repeän?

On tärkeää, että raskauden aikana mahdollisesti ilmenevät emätintulehdukset hoidetaan hyvin, koska tulehtunut kudos on synnytyksessä helpommin repeävä. Tulehdukset myös altistavat ennenaikaiselle synnytyksen käynnistymiselle.

Raskauden loppuvaiheessa erityisesti ensisynnyttäjä voi hieroa alapäätä ja erityisesti välilihaa liukasteilla tai öljyillä, koska hieronta ilmeisesti vähentää välilihan leikkaamisen eli episiotomian tarvetta synnytyksessä.

Episiotomiassa välilihaan tehdään viilto sen keskikohdasta vähän oikealle. Aiemmin episiotomia tehtiin lähes rutiininomaisesti kaikille synnyttäjille, koska sen ajateltiin suojaavan repeämiltä. Nykyään väliliha leikataan vain, kun siihen on erityisperusteita, esimerkiksi jos vauvan syntymää täytyy nopeuttaa.

Äidin aktiivisuus synnytyksessä eli pystyssä oleminen ja liikkuminen, lääkkeettömän kivunlievityksen käyttäminen sekä ponnistaminen kyljellään tai kontallaan vähentävät alapään repeämiä verrattuna siihen, että synnytetään selällään tai puoli-istuvassa asennossa. Epiduraali- ja spinaalipuudutuksen käyttö lisää episiotomian ja alapään repeämien todennäköisyyttä.

Alapää synnytyksen jälkeen – millainen hoito on tarpeen?

Hoida alapäätäsi synnytyksen jälkeen kotona näin:

  • Pese alapää joka wc-käynnillä niin, että suihkutat vettä myös häpyhuulten väliin. Lämpimällä vedellä suihkuttelu kiihdyttää alueen verenkiertoa ja edistää paranemista, mutta jos turvotusta on paljon, viileä vesi voi olla parempi.
  • Vaihda side joka wc-käynnillä. Siteen on hyvä olla mahdollisimman hengittävä.
  • Ilmakylvyt ovat hyväksi. Käytännössä ne onnistuvat esimerkiksi siten, että otat alapääsi paljaaksi asettuessasi makuulle imettämään.
  • Jos alapäässä on ompeleita, vältä paljoa istumista, sillä se kipeyttää haavoja.
  • Särkylääkettä voit ottaa tarvittaessa. Kaikkea lääkkeiden käyttöä tulee imetyksen aikana välttää, mutta tarpeeseen otettu särkylääkitys nopeuttaa paranemista ja sen vuoksi sitä tarjotaan myös sairaalassa.

Milloin alapään paranemisesta on syytä huolestua?

Kotiutumisen jälkeen on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan tai sairaalaan, mikäli vuoto äkkiä runsastuu merkittävästi siitä, mitä se on jo ollut, sen seassa on isoja hyytymiä tai siihen ilmestyy erityisen paha haju.

Lääkärinhoitoa vaativan kohtutulehduksen oireita ovat myös jatkuva, jomottava alavatsakipu ja lämmönnousu.

Paranemisen arvioimista helpottaa se, että äiti on etukäteen katsonut peilin avulla, miltä oma alapää normaalisti näyttää. Se, paljonko synnytys muuttaa pysyvästi emättimen ja häpyhuulten anatomiaa ja alapään ulkonäköä, on yksilöllistä.

Yleisesti repeämät paranevat nopeammin ja paremmin kuin episiotomia.

Keskustele: Miten hyväksyä alapään muutokset synnytyksen jälkeen?

Alapää synnytyksen jälkeen: Miten vessassa käyminen onnistuu?

Monesti äidit jännittävät ensimmäistä vessakäyntiä synnytyksen jälkeen enemmän kuin olisi tarpeenkaan. Tarvetta ulostamiseen ei välttämättä heti synnytyksen jälkeen edes ole, koska usein suoli tyhjenee synnytyksen yhteydessä.

Jos äiti on kärsinyt ummetuksesta jo raskausaikana, laksatiivisia valmisteita voi olla hyödyllistä käyttää jonkin aikaa synnytyksen jälkeen, sillä vaivalloinen ulostaminen voi aiheuttaa peräpukamia tai saada jo olemassa olevat pukamat ärtymään.

Tärkeää ulostamisen helpottaminen toki on myös silloin, jos äiti on synnytyksessä saanut repeämiä lähelle peräsuolta tai sen sulkijalihasta.

Lue lisää: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Milloin seksielämän voi aloittaa synnytyksen jälkeen?

Seksiä voi harrastaa synnytyksen jälkeen heti, kun siltä tuntuu, mutta yhdynnästä on varminta pidättäytyä niin kauan kuin äidillä on veristä vuotoa.

Lue lisää: Näin aloitat seksin synnytyksen jälkeen

Asiantuntijana Eliisa Karttunen Suomen Kätilöliitosta. Jutunteossa käytetty apuna myös: Matilda Katajamäki ja Outi Gyldén (toim.): Suomalainen vauvakirja (Otava, 2009), Aila Tiitinen: Normaali synnytys, Duodecimin Terveyskirjasto.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X