Hypnosynnytys voi auttaa synnytyskipuun

Hypnosynnytys-valmennus auttaa äitejä ymmärtämään kehon ja mielen yhteyden. Kurssilla opetellaan tekniikoita, joiden avulla synnytyskipu vähenee.

Teksti Elisa Hurtig
Kuvat Colourbox
Hypnosynnytys voi auttaa synnytyskipuun

Hurjat tarinat saavat monet jännittämään synnytystä etukäteen: tiedossa on väistämättä kipua ja tuskaa. Hypnosynnytys on yhdysvaltalaisen Marie Monganin kehittelemä synnytysvalmennus, jonka tarkoitus on muuttaa ennakkokäsityksiä siitä, että synnytys olisi aina pelottava ja kivulias kokemus.

Valmennuksessa äitiä ja tämän kumppania valmistellaan levolliseen, helppoon ja miellyttävään synnytykseen. Keskeisessä osassa ovat luottamus omaan kehoon ja rentoutuminen.

Nimestään huolimatta valmennuksessa ei ole mitään lavahypnoosia muistuttavia piirteitä. Kurssilla opiskeltavan syvärentoutumisen taso vastaa lähinnä sitä hetkeä, kun ihminen on vaipumassa uneen.

Lue lisää valmistautumiskeinoista: Synnytyspelko

Mitä valmennuksessa tehdään?

Kehon ja mielen yhteyden ymmärtäminen

Kurssilla opitaan ensin ymmärtämään, miten paljon kehon ja mielen yhteys vaikuttaa synnytykseen. Erilaisten esimerkkien avulla tuleva äiti huomaa, minkälaisia fyysisiä ja kemiallisia muutoksia kehossa tapahtuu, kun hän on huolissaan tai peloissaan. Tämän oivalluksen kautta aletaan harjoitella sitä, miten negatiivisista ajatuksista voi päästää irti.

Syvärentoutuminen

Keskeinen osuus valmennuksessa keskittyy syvärentoutumiseen. Tekniikoita mukavaan rentoutuneeseen tilaan pääsemiseksi on useita, ja kurssilaiset saavat valita niistä itselle parhaiten sopivat. Rentoutumisen tarkoitus on ehkäistä huolien tai jännityksen vaikutusta synnytykseen.

Kun äiti oppii pääsemään hyvin rentoutuneeseen tilaan aina kun hän haluaa, hän voi helposti rentoutua myös synnytyksessä. Silloin on mahdollista, että vauva syntyy ilman, että äiti kokee voimakasta kipua.

Negatiivisten sanojen kääntäminen neutraaleiksi

Kurssilla pyritään vaikuttamaan odotuksiin myös kielen kautta. Esimerkiksi kivusta puhutaan mieluummin tuntemuksena tai paineena. Valmennuksessa käytetään myös paljon mielikuvaharjoittelua.

Mitä hyötyjä hypnosynnytyksestä on?

  • Tarve lääkkeelliselle kivunlievitykselle vähenee.
  • Oikea tekniikka lyhentää synnytyksen avautumisvaihetta.
  • Vauva voi syntyä ilman pakotettua ponnistamista, jolloin vauvan hapensaanti pysyy todennäköisemmin hyvänä koko synnytyksen ajan.
  • Repeämät ja episiotomiat (välilihan leikkaus) vähenevät.
  • Tunnelma säilyy levollisena, jolloin vauva saa syntyä lempeämmin.
  • Vauvojen apgar-pisteiden on huomattu olevan korkeammat.
  • Synnytyskumppanilla on aktiivinen rooli synnytyksessä

Lue synnytyskertomus: Näin Viivin hypnosynnytys sujui

Kenelle hypnosynnytys sopii?

Valmennus sopii kaikille äideille. Hypnosynnytys vaatii kuitenkin jonkin verran omistautumista, sillä äidin on hyvä harjoitella tekniikoita aktiivisesti, jotta ne ovat synnytyshetkellä tarpeeksi tuttuja.

Synnytysvalmennus suositellaan aloitettavaksi raskausviikoilla 20–30, jolloin äidille jää runsaasti aikaa harjoitella tekniikoita ja oivaltaa, mitä syvärentoutuminen tarkoittaa.

Missä hypnosynnytysvalmennuksia järjestetään?

Kursseja järjestetään pääkaupunkiseudulla ja pian myös Oulussa. Viikonloppukursseja järjestetään tarpeen mukaan eri puolilla Suomea.

Päivitetyt kurssiaikataulut löytyvät Suomen Hypnosynnytys ry:n verkkosivuilta.

Kuinka paljon valmennus maksaa?

Kurssin hinta on pariskunnalle noin 300–350 euroa. Valmennuksia on viitenä iltana viikossa ja ne kestävät kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Myös intensiivikursseja järjestetään tarvittaessa.

Asiantuntijana fysioterapeutti, doula ja hypnosynnytys-valmentaja Jenna Moisala.

Lue lisää synnytyksestä:

Mistä synnytys alkaa?

Näin pakkaat sairaalakassin synnytykseen

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä