Isät pääsevät taas synnytysosastoille! Ei koske kolmasosaa Suomen synnytyksistä

Tiukat pandemiarajoitukset synnytyksissä ovat kestäneet noin kaksi kuukautta.

Teksti Tiina Länkinen
Kuvat iStock
Tukihenkilörajoitukset: tällä hetkellä puoliso tai tukihenkilö saa olla synnyttäjän mukana synnytyssalissa, mutta hän ei saa jäädä osastolle.
Tällä hetkellä puoliso tai tukihenkilö saa olla synnyttäjän mukana synnytyssalissa, mutta hän ei saa jäädä osastolle.

Sairaanhoitopiirit alkavat purkaa synnytystä koskevia koronarajoituksia 1. kesäkuuta. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Taysin mukaan koronarajoitusten purku tapahtuu samanaikaisesti useiden muiden sairaanhoitopiirien, kuten Oysin kanssa. Myös Tyks tiedottaa sallivansa tukihenkilön lapsivuodeosastolla maanantaista lähtien.

Rajoitus poistuu samalla keisarikeikkauksista, joihin tukihenkilö saa jälleen osallistua.

Kuitenkin ainoa Hus-alueella ensi viikosta koittava höllennys rajoituksiin on, että Helsingin Perhepesähotelliin sallitaan myös tukihenkilön pääsy. Joka kolmas synnytys Suomessa tapahtuu Hus-alueella.

– Valitettavasti Hus-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa, sanoo Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

– On muistettava, että kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on Hus-alueella.

Tiukat pandemiarajoitukset synnytyksissä ovat kestäneet noin kaksi kuukautta. Valtaosa synnyttäneistä kotiutuu sairaalasta 1–2 päivän sisällä synnytyksestä.

Muualla Suomessa synnytysosastoilta oleskelevilta puolisolta tai muulta tukihenkilöltä edellytetään, että hän on oireeton eikä ole kahden viikon aikana palannut matkalta. Tukihenkilön tulee pysyä äidin ja vauvan kanssa hoitohuoneessa, eikä osastojen yleisissä tiloissa oleskelu ole sallittua, ohjeistaa esimerkiksi Tays.

Lue myös: Karoliina koki rankan synnytyksen ilman puolisonsa tukea – seuraavana päivänä mies järjesti ihanan yllätyksen

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä