Synnytys 26.04.2017 Päivitetty 13.08.2019

Kätilöopisto lakkautetaan – synnyttäjät Naistenklinikalle ja Jorviin

Kätilöopiston sairaalan rakenteista on löytynyt laajoilta alueilta sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita. HUS luopuu Kätilöopiston sairaalan tiloista 3– 6 kuukauden aikana ja synnytykset siirretään Naistenklinikalle ja Jorviin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

– Kätilöopiston sairaalassa on ollut vuosien mittaan useita vesivahinkoja. Tutkimuksissa rakennuksesta löytyi sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita, kiinteistöpäällikkö Ingemar Borgman HUS-Tilakeskuksesta sanoo.

Kätilöopiston sairaalaa koskeva sisäilmastotekninen korjaustarveselvitys paljasti, kuinka vakava tilanne on.

Kätilöopistolle on tehty useita korjauksia, koska sairaalan henkilökunnalla on ilmennyt viime vuosina sisäilmaongelmiin viittavia oireita. Korjaukset eivät kuitenkaan helpottaneet oireilua ja siksi HUS tilasi sisäilmaselvityksen niiden syyn selvittämiseksi.

– Sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa pidemmän aikaa, ja paljon korjauksia ja muita toimenpiteitä on tehty tilanteen korjaamiseksi. Rakenteiden vaurioiden todellinen laajuus paljastui kuitenkin meille vasta nyt, Hyksin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo.

Kätilöopiston tilat kiinni 3–6 kuukaudessa

Heinonen kertoo, että koska selvityksen tulokset olivat niin vakavat, Kätilöopiston sairaalan tiloista luovutaan vaiheittain 3–6 kuukauden sisällä.

– Väistötilojen järjestäminen on osin vielä kesken, mutta se tiedetään jo, että sekä Naistenklinikalla että Jorvin sairaalassa voidaan hoitaa nykyistä enemmän synnytyksiä vuositasolla, Heinonen kertoo.

Käytännössä synnyttäjät siirtyvät siis Kätilöopistolta Naistenklinikalle ja Jorviin, ja todennäköisesti jatkossa mennään kahden suuren synnytyssairaalan malliin nykyisen kolmen sijasta.

Äitiyspoliklinikan tilat suljetaan ensimmäisten joukossa, koska siellä on todettu erityisen hankalat ongelmat. Äitiyspoliklinikka sijaitsee Kätilöopiston A-osassa, joka on tutkimusten mukaan huonommassa kunnossa kuin B-osa, jossa sijaitsevat muun muassa synnytyssalit.

Moni varmasti pohtii, miten homevaurio ja sädesienialtistus ovat vaikuttaneet synnyttäjiin ja vastasyntyneisiin vauvoihin. Seppo Heinosen mukaan ei kuitenkaan voida osoittaa, että potilaiden hyvinvointi olisi ollut uhattuna.

– Altistus on ollut niin lyhytaikaista, että on katsottu, ettei sillä ole ollut vaikutusta, hän sanoo.

Synnyttäjät vertailevat kokemuksia Kättäristä ja Naistenklinikasta

Henkilökunnalle pahimmat terveyshaitat

Kätilöopiston hoitohenkilökunnasta on oireillut joillakin osastoilla jopa puolet, ja tuoreita astmadiagnooseja on poikkeuksellisen paljon.

– Olen todella pahoillani henkilökunnalle aiheutuneista terveydellisistä haitoista, Heinonen sanoo.

Työsuojeluvaltuutettu, kätilö Leena Heikkinen kertoo, että yhteydenottoja työsuojeluun sisäilmaasioissa on tullut, ja valtuutettuna hän on huolestuneena kuunnellut henkilöstöä ja viestittänyt asioista sekä johdolle että kiinteistöhuollolle.

Henkilöstöä on ohjattu hakeutumaan työterveyshuoltoon, jonka kautta he ovat päässeet tutkimuksiin ja lisäselvityksiin oireiluiden takia. Yhteistyötä kaikkien osapuolten kanssa on tehty tiiviisti. Työnantaja on aktiivisesti etsinyt uusia sijoituspaikkoja voimakkaimmin oireileville henkilöille.

– Kätilöopiston sisäilmatilanne luonnollisesti huolestuttaa henkilöstöä, ja tämä huoli on aiheellinen. Mielestäni reagointi ongelmien ratkaisemiseksi olisi pitänyt olla nopeampaa, Leena Heikkinen sanoo.

Kätilöopiston rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki ja HUS on vuokrannut tilat.

Lähde: HUS-kuntayhtymä 

Naistenklinikan uudet tilat palvelevat nyt synnyttäjiä

Mitä kätilöopiston asiantuntija sanoo synnytyskivun hoidosta?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X