Raskaus Synnytys
01/10/2013

Keisarileikkaus eli sektio voi pelastaa äidin ja vauvan hengen

Keisarileikkaus eli sektio voi olla pelastus lapselle ja äidille. Ilman lääketieteellistä perustetta sektioon ei kuitenkaan Suomessa ryhdytä.

Keisarileikkaus eli sektio voi pelastaa äidin ja vauvan hengen

Keisarileikkaus eli sektio voi olla pelastus lapselle ja äidille. Ilman lääketieteellistä perustetta sektioon ei kuitenkaan Suomessa ryhdytä.

Kuinka yleisiä keisarileikkaukset ovat?

Vuonna 2008 kaikista synnytyksistä oli Suomessa keisarileikkauksia eli sektioita 16,6 prosenttia. Synnytyksistä noin 6,5 prosenttia tapahtui etukäteen suunnitellulla keisarileikkauksella ja runsas kymmenen prosenttia kiireellisellä tai hätäsektiolla.

Lue myös: Näin valmistaudut synnytykseen

Mitkä syyt voivat johtaa keisarileikkaukseen?

Suomessa keisarileikkaukselle pitää olla lääketieteellinen syy. Sellainen voi toki olla myös äidin synnytyspelko, jos sitä ei yrityksistä huolimatta onnistuta hoitamaan niin, että alatiesynnytys tuntuisi äidistä mahdolliselta. Alle kymmenen prosenttia keisarileikkauksista tehdään synnytyspelon vuoksi.

Keisarileikkauksen tavallisimmat syyt Suomessa ovat pysähtynyt, edistymätön synnytys ja sikiön uhkaava hapenpuute. Muita syitä voivat olla esimerkiksi äidin perussairaudet, kuten keuhko- tai sydänsairaus tai huonossa tasapainossa oleva diabetes, joiden takia alatiesynnytys olisi liian raskas. Usein sektioiden yhteydessä puhutaan ahtaasta lantiosta, mutta itse asiassa kyse on lantion koosta suhteessa sikiön kokoon.

Syynä sektioon voi olla myös sikiön tarjontavirhe eli esimerkiksi se, että sikiö on perätilassa. Osa perätilassa olevista vauvoista syntyy kuitenkin alakautta.

Lue lisää:

Synnytyspelko: Näistä asioista on apua, kun synnytyspelottaa

Perätilasynnytys: Sektio ei ole aina paras vaihtoehto

Millä perusteella sektiopäätös tehdään?

Jokainen leikkaus harkitaan tapauskohtaisesti, ja kiiretilanteessa hoitava lääkäri tekee päätöksen sen mukaan, minkä katsoo sillä hetkellä olevan äidin ja vauvan kannalta paras vaihtoehto.

Suunniteltua leikkausta mietitään yhdessä äidin kanssa. Yksi aiempi keisarileikkaus ei automaattisesti anna aihetta keisarileikkaukseen seuraavassa raskaudessa, mutta jos takana on jo kaksi leikkausta, sektiopäätös on perusteltu siksi, että kohdun arpikohta saattaa olla heikko ja kohdun repeämäriski alatiesynnytyksessä on sen takia suurentunut.

Yleisesti voidaan sanoa, että keisarileikkaus on monessa tilanteessa lapsen hengen ja terveyden pelastava toimenpide, ja se voi olla perusteltu myös äidin terveydentilan takia. Kevein perustein leikkaukseen ei kuitenkaan ryhdytä, koska sen riskit esimerkiksi merkittävän verenhukan, kohtutulehduksen ja veritulppien suhteen ovat moninkertaisesti suuremmat kuin alatiesynnytyksessä.

Leikkaus voi myös haitata istukan sijoittumista ja kiinnittymistä tulevissa raskauksissa.

Kipeä sektiohaava voi myös aluksi vaikuttaa siihen, miten äiti jaksaa hoitaa vauvaansa, ja leikkaus voi häiritä imetyksen käynnistymistä. Toisaalta suuri osa äideistä on leikkauksen jälkeen hyväkuntoisia ja unohtaa kipunsa vauvaansa hoitaessaan.

Lue myös: Hypnosynnytys voi auttaa synnytyskipuun

Mitä vaikutuksia keisarileikkauksella voi olla lapseen?

Leikkauksessa käytettävä puudutus voi laskea äidin verenpainetta, mikä vaikuttaa istukan toimintaan ja voi tilapäisesti huonontaa sikiön vointia. Sektiovauvoilla hengitysvaikeudet ja matala verensokeri ovat aluksi tavallisempia kuin alateitse syntyneillä vauvoilla.

On myös esitetty, että allergiat ja astma olisivat sektiolapsilla yleisempiä kuin alateitse syntyneillä lapsilla.

Mitä keisarileikkauksessa tapahtuu?

Kun keisarileikkaus on suunniteltu, äiti tulee yleensä samana aamuna sairaalaan ja kävelee itse kätilön kanssa leikkaussaliin. Salissa hän asettuu leikkauspöydälle, jossa tehdään ensin pesut ja puudutus.

Lähes kaikki keisarileikkaukset tehdään spinaali- tai epiduraalipuudutuksella tai näiden yhdistelmällä. Hätäkeisarileikkauksessa äiti joudutaan usein nukuttamaan, koska puudutusta ei ole aikaa laittaa.

Itse leikkausviilto tehdään nykyisin yleensä vaakasuorana ”bikinirajaan”, niin sanottu Pfannenstiel- viilto. Leikkauksessa avataan ihon lisäksi lihasten peitinkalvo, lihaskerros, vatsakalvo sekä kohdun peitinkalvo ja kohtulihas.

Vauva nostetaan ulos leikkaushaavasta, jonka kautta poistetaan myös istukka.

Lopuksi vatsanpeitteet suljetaan. Ihohaava ommellaan tai suljetaan hakasilla. Leikkauksen jälkeen äidin vointia seurataan heräämössä. Vauvasta huolehtivat sillä välin kätilö ja isä, jos hän on mukana synnytyksessä.

Milloin isä voi olla mukana sektiossa?

Isä on aina tervetullut suunniteltuun, puudutuksessa tehtävään leikkaukseen, ja valtaosassa tällaisista leikkauksista isä onkin mukana.

Jos leikkaukseen päädytään kesken synnytyksen, isä voi tulla mukaan, jos sikiön ja äidin vointi sen sallii. Jos kyseessä on hätäsektio ja äiti joudutaan nukuttamaan, silloin isä ei ole mukana.

Keisarileikkaukset ovat yleistymässä. Miksi?

Usein keisarileikkauksen taustalla on aiempi keisarileikkaus. Jos keisarileikkauksia halutaan vähentää, on tärkeää, että ensimmäinen synnytys saataisiin hoidettua niin hyvin, ettei äidille jäisi seuraaviin synnytyksiin automaattista leikkaustoivetta. Myös synnytyspelon hyvä hoito on tärkeää.

Lue myös: Heta Hyttinen: ”Vetosin lakiin, jotta sain sektion”

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.