Synnytys 15.11.2017 Päivitetty 14.08.2020

Mikä synnytysasennoista on paras? Ponnistusvaiheen asentojen plussat ja miinukset

Sopivat synnytysasennot riippuvat aina myös synnyttäjästä itsestään. Jos sikiöllä on kaikki hyvin, naisen pitäisi antaa valita sellainen synnytysasento, mikä hänestä itsestään on mukavin. Lantion asentoa voi myös vaihdella ja sitä kautta löytää paras asento, joka edistää synnytystä.

Teksti
Anniina Nirhamo

Synnytyksen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että äiti löytää itselleen sopivat synnytysasennot.

Synnytyksen ponnistusvaiheen etenemiseen vaikuttavat monet tekijät. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ponnistuksen oikea-aikaiseen aloittamiseen. Tutkimustulokset synnytyksen ponnistusvaiheen pituudesta ja ponnistamistekniikasta ovat ristiriitaisia, mutta spontaanin ponnistamistekniikan on nähty olevan parempi kuin ohjattu ponnistaminen.

Synnytyksen ponnistusvaiheen erilaisten asentojen suosittelu ja käyttö on vaihdellut ajan saatossa, mutta nykyisen tutkimusnäytön mukaan synnyttäjän tulisi saada valita itselleen mieluisin ponnistusasento. Puoli-istuva asento on kaikkein yleisin ja sitä myös suositellaan eniten. Se ei kuitenkaan ole paras synnytysasento, ellei kyseessä ole poikkeava synnytys.

Suurin osa naisista synnyttää sängyllä siksi, että he haluavat puudutuksen. Sen jälkeen he eivät enää aina jaksa nousta sängystä, vaikka olisi hyvä nousta ylös ja pystyyn. Kätilöiden tulisikin kannustaa synnyttäjää ponnistamaan pysty-, konttaus- ja kylkiasennoissa ja välttää synnytyksen hoitamista selkäasennoissa.

Synnytysasennot: Pystyasennoissa äiti hallitsee tilannetta paremmin

Pystyasennoissa painovoima edistää synnytystä ja sikiö pääsee kiertymään lantiossa paremmin. Liikkuminen ja lantion heijaaminen myös vähentävät kipuja. Jos jää passiivisesti sänkyyn makaamaan, on usein kipeämpi ja altistuu myös enemmän toimenpiteille. Tutkimusten mukaan pystyasennot lyhentävät synnytyksen ponnistusvaiheen kestoa ja vähentävät avustettuja synnytyksiä.

Pystyasentojen hyvä puoli on myös, että niissä kätilö ei puhu ja anna ohjeita ylhäältä päin, vaan on samalla tasolla kuin synnyttäjä verrattuna siihen, että synnyttäjä makaa sängyllä. Kun nainen pystyy itse kontrolloimaan tilannetta paremmin, synnytyksessä on helpompi voimaantua.

Pystyasentojen huonoja puolia on, että jos synnyttäjä ei säätele ponnistuksen voimaa tarpeeksi ja voima on liian suuri, väliliha saattaa päästä repeämään. Pystysynnytykset aiheuttavat myös tilastollisesti enemmän synnytyksen jälkeisiä verenvuotoja, mutta ne eivät kuitenkaan yleensä ole patologisia vuotoja.

Synnytysasentojen plussat ja miinukset

Seisonta

+ Synnyttäjä on tukevasti jaloillaan
+ Pystyy siirtelemään lantion asentoa ja pyörittelemään sitä, mikä helpottaa kipua ja sikiön laskeutumista
+ Pystyy itse säätelemään ponnistusvoimaa ja -tekniikkaa
+ Turvallinen välilihalle, sillä se pääsee hyvin venymään
+ Istukka irtoaa painovoiman ansioista yleensä nopeammin kuin makaavissa asennoissa
Seisoa ei välttämättä jaksa kovin kauaa
Mahdolliset verenvuodot

Kyykky ja tuettu kyykky

+ Avaa lantiota, jolloin lantion tilavuus laajenee lähes kolmanneksen verrattuna esimerkiksi selinmakuuasentoon
+ Väliliha pääsee hyvin venymään
+ Istukan irtoaminen
Syväkyykyssä jalat väsyvät helposti, jonka vuoksi yleisemmin käytetäänkin tuettua kyykkyä tai asentoa, jossa synnyttäjä nojaa esimerkiksi tukihenkilöön tai roikkuu liinoissa tai puolapuissa

Konttausasento

+ Usein helpottaa selkäkipuja
+ Tukihenkilö pääsee esimerkiksi hieromaan selkää
+ Häntäluu antaa hyvin myöten
+ Väliliha pääsee hyvin venymään
Vauva syntyy äidin taakse ja kätilön täytyy kiepauttaa vauva äidin etupuolelle

Yleisimmät synnytysasennot: Selinmakuu tai puoli-istuva

+ Imukuppisynnytykset, perätilat, kaksossynnytykset ja muut synnytykset, joissa on lääkäri mukana, hoidetaan turvallisuuden vuoksi aina sängyllä ja useimmiten puoli-istuvassa asennossa
Kohtu painaa isoja verisuonia kohdun takana, joka saattaa aiheuttaa kohdun verenkierron heikkenemistä, joka taas vaikuttaa vauvan hapettumiseen ja sydänäänet saattavat alkaa laskea
Asento painaa häntäluuta ja lantion tilavuus on pienempi
Erityisesti ”soutajan asento”, jossa jalat vedetään korkealle vetää välilihan pinkeälle niin, ettei sillä ole enää varaa venyä ja voi tulla vaikeita repeämiä. Puoli-istuvissa asennoissa tehdään tutkimusten mukaan enemmän välilihan leikkauksia kuin pystyasennoissa.

Juttua varten haastateltiin kätilötyön asiantuntijaa ja Keski-Suomen keskussairaalan synnytysten, naistentautien ja lasten vastuualueen ylihoitajaa Tarja Mietola-Koivistoa.

Lue myös:

Synnytys pystyasennossa helpottaa ponnistamista ja vähentää repeämiä

Lähes puolet naisista kokee ongelmallisia oireita synnytyksen jälkeen – näin ehkäiset ja hoidat niitä jo raskausaikana

Synnytys aiheuttaa repeytymiä – näin hoidat haavat kuntoon

Kivunlievitys jumalanpilkkaa? 10 entisajan outoa ja karmivaa synnytystapaa

Keskusteluissa: Mikä on paras synnytysasento?

Kommentit (1)

Oikein hyvä juttu. Luulen että näissä synnytysasennoissa ihmiset on toki yksilöllisiä, mutta monella naisella (tai miehellä) ei ole oikein tietoa siitä miten ihmisen anatomia ja fysiologia toimii. Jämähdetään johonkin mitä on joskus kuultu tai luettu ja sitä sitten toistellaan ja kirjataan synnytys suunnitelmaan. Itse olen sairaanhoitaja ja tiesin että selkä ja soutuasennot ovat anatomisesti kaikkein hankalimpia synnyttäjälle. Ajattelin että luonnollisin asento olisi pysty/kyykky/polviasento (jos vettä ei olisi saatavilla) koska näin naiset ovat synnyttäneet tuhansia vuosia ja siinä painovoima ja lantion avautuminen tekevät osan työstä. Vasta n 10 vuotta sitten kuulin erään naisen kertovan että lapsi oli syntynyt kun hän oli käynyt kontalleen ja kun ajattelin asiaa niin ymmärsin sen asennon edut verrattuna edellisiin. Nyt vasta n 1/2 sitten kuulin kylkiasennosta joka on ilman muuta edullinen jos äiti alkaa olla väsähtänyt. Nuorempana olin myös itse kovasti epistomiaa vastaan (ajatus kai lähinnä ällötti) mutta kun luin tutkimusta aiheesta ja kuuntelin kokemuksia niin totesin että mielummin epistomia kuin 4 asteen repeämä (toki mieluiten synnytys ilman kumpaakaan jos mahdollista). On käsittämätöntä kuinka paljon lehdet pursuavat juttuja parisuhteista, seksistä/erotiikasta, ikävistä synnytysklkemuksista/synnytyspeloista, ja todella kurjista huonosti päättyneistä raskauksista, mutta asiallista ja mielellään myönteisesti suunnattua tietoa itse synnytyksestä on vaikea löytää. Tähän vaikuttaa myös naisten oma keskustelukulttuuri… Kerrotaan vaan kauheimmat asiat tai sitten se kuinka koko juttu unohtuu kun saa lapsen syliin. Käytännön vinkkejä mitä tehdä, mitä asentoja käyttää, mitä kaikkea tavaraa ala ja yläpäästä synnytyksen aikana tulee (itse mm kiroilun lisäksi oksennan kun on oikein kipeää) ja monesta muusta käytännön jutusta on tosi vaikea löytää. Kuitenkin jos ihminen valittaa normaalisti että hänellä on selkä kipeä niin tulee n 20 hyvää nauvoa asian suhteen, mutta kummallista mistä asioista puhumme edelleen vain pinnan osalta tai sitten niin abstraktisti ettei se hyödytä ketään juuro silloin supistusten kohdalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X