Synnytys 06.08.2018 Päivitetty 13.08.2019

Missä asennossa sinä aiot synnyttää? Esittelyssä 6 hyvää synnytysasentoa

Vaikka vauvat ponnistetaan edelleen maailmaan useimmiten puolimakaavassa asennossa sairaalasängyllä, ovat muutkin vaihtoehdot mahdollisia ja miettimisen arvoisia. Olisiko synnytysjakkara tai konttausasento sinun juttusi?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Ponnistusasentoja on hyvä pohtia ja kokeilla jo synnytyksen loppuvaiheessa.

Kun synnytys lopulta käynnistyy ja äiti pääsee sairaalaan, kannattaa omat toivomukset ponnistusasennosta kertoa mahdollisimman pian. Myöhemmin kivut voivat olla niin kovat, että asennoista puhuminen ei enää onnistu tai tuntuu tarpeettomalta voimainponnistukselta.

Synnytysasentoihin on suhtauduttava samoin kuin synnytykseen muutenkin – toiveita on hyvä olla, mutta jos ne eivät toteudukaan, sitä ei kannata harmitella liikaa.

Paras synnytysasento on juuri se, mihin äiti lopulta päätyy.

Sukka-asento

Ponnistusasennoista yleisimmässä synnyttäjä on puoli-istuvassa asennossa sängyllä, jonka pääpuoli on kohotettu ja pehmustettu tyynyin. Äiti pitää kiinni nilkoistaan tai reisistään ja avaa lonkkansa mahdollisimman auki.

Synnytysjakkara

Yleensä puusta tehty, vessanpöntön kannen rengasosaa muistuttava synnytysjakkara helpottaa useiden synnyttäjien ponnistamista. Äiti nojaa takanaan istuvaan auttajaansa, joka tukee äitiä kainaloista, ja kätilö työskentelee lattiatasossa äidin reisien välissä. Jakkaralta on noustava välillä jaloittelemaan hyvän verenkierron varmistamiseksi.

Pystyasento

Äiti voi synnyttää myös seisaallaan polvet eteenpäin koukistettuna. Tällöin äiti istuu ikään kuin tyhjän päällä ja roikkuu avustajansa kaulassa samalla kun avustaja kannattelee äitiä kainaloista. Pystyssä ponnistaminen on tehokasta, koska tällöin vauvan suunta on painovoimaan nähden oikea. Jotta synnyttäminen pystyasennossa onnistuisi, täytyy äidillä kuitenkin olla hyvät käsi-, vatsa-, selkä ja reisilihakset.

Synnytysasento voi olla sopiva myös seisaallaan.

Seisaaltaan synnyttäminen vaatii hyviä lihaksia.

Konttausasento

Nelin kontin synnyttäessä äiti saa alustasta tukea sekä avatuille jaloilleen että käsilleen. Konttausasennossa voi olla joko sängyllä tai patjan päällä lattialla. Työntöön voi saada enemmän voimaa, kun lantion asentoa saa muuteltua selän kaarta pyöristämällä.

Kylkiasento

Jos äiti joutuu olemaan sängyllä pitkällään, on kylkiasento selinmakuuta parempi vaihtoehto. Tällöin äiti koukistaa polvensa, avaa lonkkansa ja vetää ponnistaessaan reitensä kohti rintaansa.

Kyykkyasento

Kyykkyasennossa kaksi avustajaa kannattelee kyykyssä istuvaa äitiä kainaloiden alta ja selästä. Synnyttäjä avaa lonkkansa, nostaa käsivartensa auttajiensa niskan taakse ja pitää kiinni heidän olkapäistään. Tässä ikivanhassa synnytystavassa lantion luut avautuvat hyvin, jolloin lapsi pääsee syntymään helpommin. Kyykkysynnytys vaatii kuitenkin hyvää lihaskuntoa, sillä se ei onnistu tärisevin jaloin.

Lue myös: Mikä synnytysasennoista on paras? Ponnistusvaiheen asentojen plussat ja miinukset

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X