Mistä tietää, että synnytys lähestyy? Näistä merkeistä tiedät, että tositoimet alkavat pian

On yksilöllistä, miten lähestyvä synnytys oireilee. Keho valmistautuu raskauden päättymiseen jo useita viikkoja ennen synnytystä.

Teksti Riikka Heinonen
Kuvat iStock
Ensisynnyttäjän pitkään jatkuvat supistukset voivat kysyä kärsivällisyyttä.

Kätilö Niina Nordberg Helsingin Naistenklinikan synnytysosastolta kertoo, mitä merkkejä lähestyvä synnytys saattaa itsestään antaa.

Keho valmistautuu raskauden päättymiseen jo useita viikkoja ennen synnytystä. Synnytystä ennakoivien oireiden ilmaantuminen on kuitenkin aina yksilöllistä.

Raskauden loppuvaiheessa odottajalla voi olla monenlaisia oireita, joista huolimatta synnytys ei käynnisty. Joskus odottajalla ei ole minkäänlaisia merkkejä, vaikka synnytys olisi lähellä.

Loppuraskaudesta voi olla seuraavia oireita:

Lantiossa ja alapäässä voi tuntua painetta. Vauva yleensä siirtyy raskauden viimeisinä viikkoina alemmas lantiossa, mikä voi aiheuttaa lantioon ja alapäähän paineentunnetta.

Valkovuoto runsastuu. Hormonaaliset muutokset voivat tehdä valkovuodosta juoksevampaa. Vereslimaiset vuodot merkitsevät, että kohdunkaulalla on tapahtunut kypsymistä.

Olo voi muuttua yhtäkkiä helpommaksi. Vauvan laskeuduttua vointi saattaa yhtäkkiä muuttua jopa helpommaksi, kun vatsan ja rinnan alueelle vapautuu enemmän tilaa ja hengittäminen helpottuu.

Harjoitussupistuksia on usein. Kivuttomia harjoitussupistuksia voi olla missä tahansa vaiheessa raskautta.

Virtsaamistarve tihenee. Vauva alkaa kasvaessaan painaa virtsarakkoa. Rakkoon ei siksi mahdu enää yhtä paljon virtsaa ja virtsaamisen tarve tuntuu aiempaa tiheämmin.

Uni muuttuu katkonaisemmaksi. Yöunet muuttuvat usein katkonaisemmiksi raskauden loppupuolella.

Käveleminen voi olla hankalampaa. Sikiön kasvaessa olo muuttuu usein tukalammaksi. Käveleminen voi muuttua hankalammaksi vauvan laskeuduttua ja pään kiinnityttyä lantioon.

Selkä voi olla kipeämpi. Selkäkivut voivat johtua lantion alueen ligamenttien löystymisestä vauvan laskeutuessa alemmas lantioon.

Näistä merkeistä tiedät, että synnytys on alkamassa

1. Lähestyvä synnytys muuttaa supistukset kipeiksi ja säännöllisiksi. Supistuksia tarvitaan synnytyksen käynnistymiseen. Synnytyksen käynnistymistä ennakoivat supistukset ovat erilaisia kuin harjoitussupistukset, joita voi olla pitkin raskautta.

Usein supistukset alkavat kivuttomampina, ovat kestoltaan lyhyitä ja saattavat tuntua pelkästään kireytenä selässä. Hyvä synnytyssupistus on minuutin mittainen, mutta aluksi supistukset saattavat kestää vain 20-30 sekuntia ja tuntua alaselällä tai alavatsalla kohdun kiristymisenä.

lähestyvä synnytys

On tavallista, että supistukset alkavat tuntemuksina alaselässä.

Supistusten väli on varsin epäsäännöllinen. Niitä voi tulla pari kertaa tunnissa, kunnes ne alkavat vähitellen tihentyä ja muuttua kivuliaammiksi ja kestoltaan pidemmiksi. Supistuskipua voi lievittää kotona lämmitettävällä kauratyynyllä, tens-laitteella tai lämpimällä suihkulla. Myös hieronta ja kosketus voivat lievittää kipua.

Latenssivaihe, eli vaihe ennen supistusten muuttumista säännöllisiksi, voi kestää ensisynnyttäjällä jopa päiviä. Tässä vaiheessa lähestyvä synnytys kysyy kärsivällisyyttä ja saattaa tuntua varsin uuvuttavalta.

Joskus väsymys voi olla syy hakeutua sairaalaan, jos latenssivaihe on kestänyt pitkään ja valvottuja öitä on takana useampia. Uudelleensynnyttäjällä latenssivaihe on usein huomattavasti lyhyempi.

2. Lantiossa, reisissä, nivusissa ja ristiselässä on jomottavaa särkyä ja painontunnetta. Supistusten kipualue laajenee vähitellen alaselältä ja alavatsalta lantioon, reisiin, nivusiin ja ristiselkään.

3. Valkovuoto voi muuttua juoksevaksi tai vereslimaiseksi. Synnytyksen lähestyessä erilaiset limavuodot lisääntyvät. Vereslimainen vuoto on merkki siitä, että kohdunkaula on lähtenyt kypsymään. Vereslimaista vuotoa voi olla runsaasti, mutta kuukautistyyppinen verenvuoto ei kuulu normaaliin synnytyksen käynnistymiseen.

Jos lähestyvä synnytys tekee verenvuodosta kovin runsasta, on syytä olla heti yhteydessä sairaalaan.

4. Vatsa voi olla sekaisin ja uloste löysää.

5. Lapsivesi menee. Vaikka lapsivesi olisi mennyt, synnytyssairaalaan ei välttämättä tarvitse lähteä heti. Omaan synnytyssairaalaan kannattaa kuitenkin aina soittaa jos lapsivesi menee tai epäilee, että se on mennyt.

Sairaalaan tullaan yleensä muutaman tunnin sisällä lapsiveden menosta B-streptokokkinäytettä varten. Lapsiveden meno saattaa käynnistää supistukset, mikäli ne eivät ole ennen sitä alkaneet.

Lapsiveden tulisi olla väriltään kirkasta tai kellertävää. Lapsivesi voi myös olla vaaleanpunertavaa, mikä johtuu kohdunkaulan kypsymisen aiheuttamasta niukasta verenvuodosta. Mikäli lapsivesi on vihreää, on syytä olla yhteydessä synnytyssairaalaan.

Lähestyvä synnytys: milloin synnytyssairaalaan?

Synnytyssairaalaan kannattaa lähteä siinä vaiheessa, kun tuntuu, ettei enää pärjää kotona kivuliaiden supistusten vuoksi. Ennen lähtöä on kuitenkin aina soitettava omaan synnytyssairaalaan, jossa puhelimeen vastaa kätilö, jonka kanssa voi yhdessä miettiä omaa vointia ja sopivaa hetkeä sairaalaan lähdölle.

Synnytyksen ajatellaan olevan käynnissä, kun:

Supistukset tulevat alle viiden minuutin välein.

  • Ensisynnyttäjällä synnytyksen ajatellaan olevan käynnissä, kun supistuksia on tullut säännöllisesti alle viiden minuutin välein kahden tunnin ajan.
  • Uudelleensynnyttäjän synnytykset etenevät usein nopeammin.
  • Uudelleensynnyttäjän synnytyksen ajatellaan olevan käynnissä, kun supistuksia on tullut säännöllisesti alle 10 minuutin välein tunnin ajan.

Supistukset ovat niin kivuliaita, ettei niiden kanssa pärjää kotona.

  • Synnytyssairaalaan on aika lähteä silloin, kun supistukset ovat niin kipeitä, ettei niiden kanssa pärjää enää kotona ja kun kaipaa tehokkaampia lääkkeellisiä kivunlievitysmenetelmiä kuin kotona on saatavilla.
  • Ennen lähtöä on aina soitettava synnytyssairaalaan.
  • Jos lähestyvä synnytys aiheuttaa jatkuvaa, hellittämätöntä kipua tai ilmaantuu runsasta veristä vuotoa, on sairaalaan lähdettävä heti.

Lue myös:

Olin jo synnyttänyt, mutta ennenkokemattomat kauhusupistukset yllättivät täysin – äidin oma tarina lapsivuoteelta

Kirsin flow-synnytys soljui juuri kuten ennalta nähdyssä unessa: ”En voinut käsittää”

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä