Synnytys 25.06.2018 Päivitetty 03.01.2020

Mitä mukaan synnytykseen? 3 äitiä paljasti sairaalalaukkunsa sisällön

Englanninlakritsia ja puhelimen laturi, niillä pärjää synnytyssairaalassa jo pitkälle. Kolme odottajaa esittelee sairaalakassiensa sisällön.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Suvi Elo & Niclas Mäkelä / Otavamedia

Huulirasvaa, ei farkkuja

Liian tiukat! Kun turkulainen Doris Hakala, 29, lähti synnyttämään esikoistaan kaksi vuotta sitten, hän otti mukaansa tavalliset farkut. Se oli turhaa, sillä nepä eivät mahtuneetkaan jalkaan heti synnytyksen jälkeen.

– Luulin, että raskausvatsa katoaa heti, mutta niin ei käynytkään, Doris muistelee.

Nyt Doris odottaa toista lastaan, jonka on tarkoitus syntyä elokuussa. Mitä mukaan synnytykseen? Vahingosta viisastuneena Doris ottaa tällä kertaa matkaan mukavia vaatteita, jotka eivät kiristä. Omien vaatteiden lisäksi kassissa on tietenkin myös vauvan vaatteet. Tulokkaalle Doris pakkaa sisävaatteiden lisäksi myös haalarin ja peiton, jotta vauvalla olisi lämmintä, jos kesäsää onkin viileä. Uusi perheenjäsen on todennäköisesti tyttö.

Ja englanninlakritsia, sitä Doris pakkaa myös. Lakritsia ja salmiakkia ei suositella raskaana olevalle, joten Doris ei ole syönyt niitä raskauden aikana. Mutta heti synnytyksen jälkeen lakritsipussi aukeaa, sillä laku on taas sallittu herkku.

Kännykkää ja laturia ei pidä unohtaa, jotta sairaalassa olisi jotain tekemistä, jos siellä joutuu odottelemaan. Viimeksi Doriksella oli mukanaan myös lehtiä, mutta niitä hän ei ehtinyt missään vaiheessa lukea, joten niitä ei kassista tällä kertaa löydy.

mitä mukaan synnytykseen

Doris ei pakkaa sairaalakassiin myöskään hajuvettä eikä shampoota, koska niitä hän ei edelliselläkään kerralla tarvinnut. Eikä terveyssiteitä eikä vauvan vaippoja, koska niitä hän tietää olevan myös synnytyssairaalassa. Kosmetiikkapussukasta löytyy meikkien lisäksi varmasti huulirasva.

– Huuleni kuivuvat jatkuvasti, joten tarvitsen aina huulirasvaa, Doris kertoo.

Laukkuun sujahtaa vielä tuttinauha, jota koristaa virkattu pupu. Sen Doris teki jo esikoiselleen.

– Ensimmäistä lasta odottaessani minulla oli vielä aikaa näprätä.

Doriksen ensimmäinen synnytys käynnistettiin raskausviikolla 38.

– Vauvan arvioitiin olevan isokokoinen. Ultratutkimuksen mukaan vauvan arveltiin painavan 4 500 grammaa. Poikavauva oli syntyessään 3 850 gramman painoinen.

– Hei äitiyskortti, Doris muistaa ja käy vielä hakemassa sen kassiin.

Nyt on valmista.

Lakuja ja löysät housut

mitä mukaan synnytykseen

Mitä mukaan synnytykseen? Nea tarvitsee ennen kaikkea vesipullon.

Vesipullo. Se on toista lastaan odottavan Nea Martikaisen, 27, sairaalakassin tärkein tavara.

– Juon koko ajan. Edellisessä synnytyksessä pyysin jatkuvasti lisää vettä. Vesipullo on tärkein kaverini, Nea sanoo.

Siuntiossa asuva Nea on bloggari ja kuvaa itse paljon. Sen vuoksi hän pakkaa sairaalaan mukaan oman järjestelmäkameransa. Kameran lisäksi hän laskostaa urheilukassiin myös mukavat kotiutumisvaatteet itselleen.

– Otan mukaani mahdollisimman väljät vaatteet. Toppi, jossa on ohuet olkaimet, on kätevä imetyksessä, sillä siitä voi vain laskea olkaimen alas.

Imetyksen helpottamiseksi Nean kassista löytyy myös oma rintapumppu.

– Kun sain esikoiseni, maito ei noussut heti. Minulla oli apuna sairaalan rintapumppu. Jos maito ei nouse nytkään, käytän mieluummin omaa pumppua, koska se on minulle tuttu, Nea kertoo.

Hän varaa mukaansa myös tutteja – varmuuden vuoksi.

– En ole varma, annammeko vauvalle tuttia. Esikoiselle tutti on ollut todella tärkeä.

Sitten vielä vähän harsoja ja pieni kangaspala. Se on perheen Lily-koiraa varten.

– Lily voi nuuhkia kankaasta vauvan tuoksua. Silloin vauvan tuoksu on jo tuttu koiralle, kun tulemme kotiin.

mitä mukaan synnytykseen

Vauvalle Nea valitsee mahdollisimman pienet vaatteet. Hänen esikoisensa Natalie syntyi viikon etuajassa, sillä synnytys jouduttiin käynnistämään Nean raskausmyrkytyksen vuoksi. Nyt hän varautuu samanlaiseen tilanteeseen.

– Raskausmyrkytyksen saa todennäköisesti uudestaan, jos se on jo kertaalleen ollut. Minulla on koko ajan ollut vahva tunne, että tämäkin vauva syntyy ennen laskettua aikaa.

Kaksivuotiaalle Natalielle odotetaan nyt pikkusiskoa. Tosin aivan varma tieto ei ole, sillä rakenneultrassa keskityttiin tutkimaan vauvan sydämen rakennetta.

– Jatkotutkimuksissa selvisi onneksi, että vauvan sydän on kunnossa. Saimme huokaista helpotuksesta.

Kurkataanpa vielä sairaalakassin herkkuosastolle, josta löytyy hollantilaista valkosuklaata. Nean avopuoliso on Hollannista kotoisin, ja suklaa on tuliainen sieltä. Muuta ruokaa ei kassissa ole.

– Jos haluan lisää naposteltavaa, ostan niitä myöhemmin.

Ensimmäisellä kerralla Nea pakkasi mukaansa myös luettavaa, mutta se oli turhaa. Hänellä ei ollut aikaa selailla lehtiä, sillä synnytys eteni vauhdilla.

– Kätilö sanoi, että luonto teki tehtävänsä, vauvakin halusi tulla nopeasti maailmaan eikä vitkastellut yhtään.

Suklaata ja rintapumppu

mitä mukaan synnytykseen

Mitä mukaan synnytykseen? Suvin sairaalakassissa on veikeä pätkishaalari vauvalle.

Laskettu aika meni jo, joten esikoistaan odottavan pöytyäläisen Suvi Sihvosen, 27, reppu on lähtövalmiina. Kassin hän osti hyvissä ajoin nettikaupasta, sillä hän halusi laukun, joka toimisi myöhemmin myös hoitolaukkuna.

– Valitsin mahdollisimman värikkään kassin, jonka sisällä on paljon taskuja, jotta se on käytännöllinen.

Kurkistetaanpas kassiin. Sisällä on neutraalin värisiä vauvan vaatteita, sillä Suvi ei tiedä, onko tulokas tyttö vai poika. Vauva on työnimeltään Möhis.

– Halusimme pitää vauvan sukupuolen yllätyksenä. Pakkasin vauvalle kaksi vaatekertaa, joista valita, koska en tiedä, minkä kokoinen hän on. Lisäksi pakkaan hänelle kaksi myssyä, sillä kevät on arvaamaton säiden suhteen, Suvi kertoo.

Suvilla onkin mistä valita, sillä vaatteita on kertynyt paljon. Hänen ystävillään on kaksoset, ja he ovat lahjoittaneet pieneksi käyneitä vaatteita Suvin vauvalle. Vaatteita löytyy lisää myös pinnasängyn alla olevasta äitiyspakkauksesta. Mukaan vaatevalikoimasta lähtee ainakin veikeä neulehaalari.

mitä mukaan synnytykseen

– Saimme pätkishaalarin vauvan tulevalta kummisedältä joululahjaksi. Hän oli neulonut sen vauvallemme aivan itse. Haalarissa on pätkiskuvio, koska vauvan isä pitää niistä.

Omien vaatteiden lisäksi Suvi varaa mukaansa myös vaihtovaatteet puolisolleen, sillä Suvi on varautunut siihen, että perhe on synnytyssairaalassa tavallista pidempään. Vauva saattaa syntyä sektiolla.

– Vauva on perätilassa, ja vasta magneettikuvauksessa selviää, mahtuuko hän tulemaan alateitse vai tehdäänkö sektio. Se on milleistä kiinni, onko tilaa riittävästi, Suvi kertoo.

Eikä Suvi halua muutenkaan kiirehtiä pois sairaalasta vaan aikoo olla siellä niin pitkään kuin hänen annetaan. Hän haluaa ottaa vastaan kaiken mahdollisen huolenpidon.

Sairaalan tutustumiskäynnin jälkeen Suvi lisäsi sairaalakassiin vielä vesipullon, sillä kätilö suositteli sitä. Miten eväspuoli? Suvin kassista on turha etsiä naposteltavaa – edes pätkiksiä.

– Herkut on edelleen hankkimatta, sillä en vielä tiedä, mitä minun tekee mieli. Synnytyssairaalan vieressä on kauppa, josta mies voi tuoda minulle jotakin.

Anna.fi: Hollywood-tähti Kate Winsletin rohkea esiintulo: ”Minäkin kärsin virtsankarkailusta”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X