Synnytys 02.08.2019 Päivitetty 13.08.2019

Pelottava perätila: 7 kylmää ja rauhoittavaa faktaa – lue myös perätilasynnyttäjien tarinat

Perätila on usein sattuma. Valtaosa perätilasynnytyksistä alateitse sujuu hyvin, mutta äiti saa aina valita sektion.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vauva syntyy alateitse pää edellä – yleensä. Sitten on vauvoja, jotka istuskelevat kohdussa. Perätilavauvat voivat viihtyä pyllyllään tai  joskus jalat takapuolen alla, tai vielä harvinaisemmin olisivat tulossa polvet edellä maailmaan.

Nämä seitsemän totuutta perätilasta valmistavat sinut ulkokäännösyritykseen ja mahdolliseen perätilasynnytykseen!

1. Raskausviikoilla on väliä.

Suurin osa vauvoista yrittää kääntyä ennen viimeistä kuukautta. Ennenaikaisessa synnytyksessä perätila on siis merkittävästi todennäköisempi kuin yli lasketun ajan edenneessä.

2. Ratkaiseva raja on 36. viikko.

Jos vauva ei ole itse kääntynyt raskausviikkoon 36 mennessä, lääkäri voi yrittää kääntää vauvan. Tämä tapahtuu niin, että lääkäri liu’uttelee geelin liukastamia käsiään äidin vatsan päällä ja yrittää kohottaa vauvan perää. Parhaassa tapauksessa vauva lähtee kääntymään.

3. Ulkokäännös ei useimmiten toimi.

Vauvan tilaa seurataan ultraäänellä koko yrityksen ajan. Ulkokäännöksistä 40–50 prosenttia onnistuu. Sen riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin suunnitellun sek­tion riskit. Ulkokäännöksen jälkeen ajetaan aina pitkä sydänäänikäyrä ja varmistetaan, että vauva on kunnossa.

4. Aina ei tiedetä etukäteen.

Loppuraskaudesta kolmisen prosenttia vauvoista on perätilassa. Vauvan perätila voi tulla myös yllätyksenä synnytyksessä.

5. Syynä jalkojen asento tai kohdun muoto.

Sikiö on saattanut olla niin pitkään jalat suorana, että se ei enää mahdu kääntymään. Perätila voi johtua myös kohdun poikkeavasta muodosta, kuten herttamaisen muotoisesta kohdusta. Kohdussa saattaa olla väliseinä, joka estää vauvaa liikkumasta.

6. Sektion kyllä saa, jos haluaa.

Jos vauva on perätilassa, synnytystapa arvioidaan äitikohtaisesti. Äiti saa aina valita sektion, mutta alatiesynnytys on suositeltavaa, mikäli lääkäri katsoo sen mahdolliseksi. Huolellisella etukäteistutkimuksella karsitaan pois ne, joille se voisi olla riskialtista.

7. Lääkäri valvoo perätilasynnytyksen.

Valtaosa perätilasynnytyksistä alateitse sujuu hyvin. Jos synnytys ei etene hyvin tai vauvan sydänäänet heikkenevät, henkilökunta on valmiina sektioon. Perätilasynnytyksessä on aina paikalla kokenut synnytyslääkäri.

Lue myös:

Lukijan tarina: Synnytin perätilavauvan alateitse

Synnytyskertomus: ”Lapsi syntyi perätilan takia sektiolla”

Kommentit (1)

Rv 38 tuli sattumalöydöksenä perätila. Paria viikkoa aiemmin lääkörintarkastuksessa sanottiin että raivotarjonnassa on hyvin kiinnittyneenä. Ainut vain että se kiinnittynyt osa oli pylly eikä pää. Vauva liikkui tosi vähän koko raskauden aikana, isä tunsi liikkeet kerran ja minä lähinnä hikottelun. Onneksi tuli raskausmyrkytys ja pääsin äitipolille ultraan rv38, samalla huomattiin perätila ja sektio (koska yllätysperätila, raskausmyrkytys ja ensisynnyttäjä niin suosittelivat lömpimästi sectiota) suunniteltiin seuraavalle maanantaille rv 38+3 syntyi terve tyttö joka oli selvästi ollut linkkariasennossa pitkään. Jalat suorana niin että varpaat oli korvissa oli luonnollinen asento hänelle alkuun. Alkuun lonkat oli löysät ja tuplavaippahoidolla ne onneksi parani parissa kuukaudessa. Nyt terve ekaluokkalainen meillä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X