Polikliininen synnytys: synnytyssairaalasta nopeasti kotiin

Polikliinisessä synnytyksessä äiti voi kotiutua synnytyssairaalasta 6–12 tuntia synnytyksen jälkeen. Tällöin on kuitenkin tärkeää, että äiti ja lapsi ovat moitteettomassa kunnossa, ja kotona on toinen vanhempi auttamassa.

Teksti Toimitus
Polikliininen synnytys: synnytyssairaalasta nopeasti kotiin

Mikä on polikliininen synnytys?

Normaalissa synnytystilanteessa äidit viettävät sairaalassa keskimäärin kahdesta kolmeen vuorokautta synnytyksen jälkeen.

Polikliiniseksi synnytykseksi kutsutaan tilannetta, missä äiti voi kotiutua sairaalasta nopeasti, jopa 6–12 tunnissa. Äiti ei tällöin tarvitse osastolta vuodepaikkaa.

Lue lisää: Syöksysynnytys! Lue hurjat tarinat

Kuka saa polikliinisen synnytyksen?

Synnytyksen jälkeinen sairaala-aika voi tuntua pitkältä, jos vointi tuntuu hyvältä ja vauva on pirteä. Jos kaikki raskaudessa ja synnytyksessä sujuu hyvin, äiti voi synnyttää polikliinisesti. Omaa ja vauvan vointia on kuitenkin seurattava kotona.

Lisäksi polikliinisiä synnytyksiä rajoittaa aika. Kotiinlähtötarkistus on tehtävä poikkeuksetta, mutta tarkistuksia ei tehdä öisin. Tällöin äidin on jäätävä sairaalaan.

On kuitenkin tavallista, että syystä tai toisesta vauvaa tai äitiä pitää tarkkailla sairaalassa. Juuri tarkan seurannan takia Suomessa äitien ja vauvojen terveys on niin hyvä.

Keskustele: Miksi sairaalassa on maleksittava?

Mitkä ovat polikliinisen synnytyksen edellytykset?

Polikliinisen synnytyksen halutessaan äidillä pitää olla nämä asiat kunnossa:

 • perheen sosiaalinen tilanne on riittävän hyvä
 • kotona on toinen aikuinen
 • raskaus on täysiaikainen
 • äiti on uudelleensynnyttäjä
 • raskausaikana on ollut normaali neuvolaseuranta
 • äidillä ei ole streptococcus agalactiae -bakteeria
 • lapsiveden menosta on alle 18 tuntia
 • äidillä ei ole kuumetta synnytyksen aikana
 • synnytys on normaali alatiesynnytys
 • kyseessä ei ole kaksoisraskaus
 • äidin vointi on hyvä: kohtu on supistunut, vuoto normaali, virtsaaminen onnistuu, äiti jaksaa mennä suihkuun ja voi syödä

Keskustele: Voiko sairaala estää kotiinlähdön?

Milloin vauva on valmis polikliiniseen synnytykseen?

Vastasyntyneen voinnin on oltava erittäin hyvä. Lisäksi vauvan tutkimustulosten on oltava normaaleja, ja lastenlääkärin tarkistuksessa kaiken on pitänyt mennä hyvin.

Nämä asiat on oltava vauvalla kunnossa:

 • normaali paino
 • hyvät Apgar-pisteet
 • napavaltimon pH normaali
 • imenyt rinnalla
 • virtsannut, mielellään myös ulostanut
 • lämpö normaali
 • verensokeri normaali
 • happisaturaatio normaali
 • Rh-negatiivisen äidin lapsella Coombsin koe negatiivinen

Keskustele: Kuinka pian synnäriltä pääsee kotiin?

Kuinka moni saa polikliinisen synnytyksen?

Verraten harva äiti synnyttää polikliinisesti. Vuonna 2009 polikliinisia synnytyksiä oli Turun yliopistollisessa sairaalassa 16 eli vain 0,4 prosenttia kaikista synnytyksistä. Kuusi prosenttia synnyttäjistä kotiutuu varhain eli alle 48 tunnin kuluessa synnytyksestä.

Käytänteet vaihtelevat jonkin verran eri sairaaloissa. Esimerkiksi Tampereella ja Oulussa useampi äiti synnyttää polikliinisesti, ja näillä paikkakunnilla varoja on suunnattu kätilön tai terveydenhoitajan kotikäynteihin.

Lue lisää: Synnytys vaihe vaiheelta

Milloin polikliinistä synnytystä suositellaan?

Vaihtoehtoa suositellaan vain uudelleensynnyttäjille kokemuksen vuoksi. Imetystaitoa on, ja uudelleensynnyttäjä pystyy todennäköisesti myös arvioimaan paremmin omaa ja vauvansa vointia kuin ensikertalainen.

Aloite polikliiniseen synnytykseen tulee silti lähes aina äidiltä, ja toiveesta kannattaa mainita jo synnytyksen alussa.

Lue lisää: Polikliinisesti synnyttäneet kertovat

Mitä nopean kotiutumisen jälkeen?

Varhain kotiutuneen synnyttäjän vauva tuodaan sairaalaan tarkastukseen kahden–kolmen vuorokauden iässä. Äidin on myös tarkkailtava kotona sekä omaa että vauvan vointia.

Vaikka useimmilla asiat sujuvat hyvin, ei ole harvinaista, että varhain kotiutunut äiti palaakin vauvoineen sairaalaan. Tavallisia syitä takaisintulolle ovat vauvan keltaisuus ja äidin vuoto-ongelmat.

Keskustele: Nopea synnytys, miten meni?

Miten vauvan vointia seurataan kotona?

Vauvan vointia voi olla haastavaa seurata. Aina ei ole selvää, onko hän vain rauhallinen tyyppi vai johtuuko rauhallisuus siitä, että hän on väsähtänyt. Selviä huolenaiheita ovat huono syöminen, lämpöily, itkuisuus ja oksentelu.

Ammattilaisenkin on vaikea arvioida vauvan tilaa tutkimatta häntä, joten lääkäriin kannattaa lähteä, jos vähänkin epäilyttää.

Lue lisää: Synnytyskivun hoitokeinot

Lue myös: Perätilasynnytys – sektio ei ole aina paras valinta

Mikä ero on polikliinisellä ja LYSY-synnytyksellä?

Polikliinisessä synnytyksessä kotiinlähtöaika on vielä pienempi kuin lyhytjälkihoitoisessa synnytyksessä, LYSY:ssä, jolloin kotiudutaan noin yhdessä vuorokaudessa.

LYSY-synnytyksessä äidille varataan sairaalasta osastopaikka, polikliinisessä ei.

Termien erot kuitenkin vaihtelevat sairaaloittain hiukan.

Lähteet: Synnytyslääkärit, TYKS.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä