Synnytys 05.06.2020 Päivitetty 11.11.2020

Sektiosta parantuu noin kuukaudessa, mutta haava voi oireilla pidempään

Keisarileikkaus on iso operaatio, joka laittaa kehon koville. Liikkuminen, särkylääkkeet ja huolellinen haavanhoito edistävät sektiosta toipumista.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Alatiesynnytys on useimmiten sekä äidin että vauvan kannalta turvallisin synnytystapa, mutta tietyissä tilanteissa sektio eli keisarileikkaus voi olla paras tapa synnyttää.

Synnytys voi päätyä keisarileikkaukseen esimerkiksi silloin, jos sikiötä uhkaa hapenpuute tai synnytys ei jostain syystä etene. Sektio voi myös olla suunniteltu esimerkiksi synnytyspelon, äidin lantion ahtauden tai sikiön perätilan vuoksi.

Vuonna 2018 kaikista synnytyksistä Suomessa 16,7 prosenttia oli keisarileikkauksia. Ensisynnyttäjistä sektio tehtiin 21,5 prosentille.

Sektiohaava paranee noin kuukaudessa

Oli syy sektioon mikä tahansa, keisarileikkauksesta toipuminen voi mietityttää. Onhan kyseessä kuitenkin iso leikkaus. Useimmiten toipuminen on kuitenkin suhteellisen nopeaa.

– Jos kaikki menee hyvin, sairaalassa ollaan sektion jälkeen noin 2–3 päivää, osastonylilääkäri Mika Nuutila HUSilta kertoo.

Haavalappu poistetaan yleensä jo sairaalassa leikkauksen jälkeisenä päivänä, ja haavan hoitoa jatketaan kotona. Vähintään kerran vuorokaudessa haavaa suihkutellaan, jonka jälkeen se taputellaan kuivaksi. Lisäksi haavalle kannattaa antaa ilmakylpyjä. Siteitä tai rasvoja ei tule käyttää. Sulamattomat ompeleet poistetaan yleensä noin viikon kuluttua sektiosta.

– Haavan seuraaminen on tärkeää. Synnytyssairaalaan tai avohoidon lääkäriin pitää olla yhteydessä, jos haavalla esiintyy punoitusta, kuumotusta tai turvotusta, jos haava märkii tai jos äidillä esiintyy kuumeilua.

Haavan paraneminen kestää yleensä noin kuukauden, mutta haavan alueella voi olla tuntopuutoksia useamman kuukauden ajan. Haava-alue voi myös alkaa kutista. Kun haava on jo parantunut, haavan ympäröivän ihon kutinaa voi helpottaa perusvoiteella.

Keisarileikkauksesta toipuminen ja arven parantuminen vie noin kuukauden.

Sektiosta jää useimmiten vaakasuora arpi alavatsaan. Jos vauva syntyy hätäsektiolla, arpi on pystysuuunnassa.

Keisarileikkauksesta toipuminen: Vatsavaivat tavallisia

Kipujen kokeminen keisarileikkauksen jälkeen on hyvin yksilöllistä. Kovaa kipua voi esiintyä muutaman päivän ajan sektion jälkeen. Lievä kipu saattaa jatkua pidempään.

Sängyn pohjalle ei kannata jäädä kipuja potemaan. Kevyt liikkuminen edistää toipumista ja pienentää myös veritulpan riskiä, joka on leikkauksen jäljeen koholla.

– Kipulääkkeitä voi ottaa turvallisesti ja käyttää säännöllisesti, jotta äiti pääsee paremmin liikkeelle, Nuutila ohjeistaa.

Haavakipujen lisäksi äiti voi kokea vatsan toimimiseen liittyviä ongelmia. Sektion jälkeen voi esiintyä ummetusta, ilmavaivoja ja vatsan turvotusta. Liikkuminen on hyvä lääke myös vatsavaivoihin.

Vauvaa voi kantaa, mutta ei mitään painavampaa

Ensimmäisen kuukauden ajan sektion jälkeen äidin tulee välttää kantamasta vauvaa painavampia esineitä. Fyysisesti raskaita kotitöitä ja raskasta liikuntaa ei myöskään suositella. Vatsalihaksia kannattaa säästellä ja esimerkiksi nousta sängystä ylös kyljen kautta.

– Kuukauden kuluttua sektiosta voi jo elää aika lailla normaalia elämää ja alkaa esimerkiksi harrastaa liikuntaa. Se, kuinka pitkään keisarileikkauksesta toipuminen kestää, riippuu kuitenkin paljon potilaasta ja mahdollisista komplikaatioista.

Sektioon liittyvistä epävarmuuksista ja huolista voi jutella kätilön tai leikanneen lääkärin kanssa vielä kotiutumisen jälkeenkin, muistuttaa lääkäri Mika Nuutila.

– Myöhemmin keisarileikkauksesta voi jutella neuvolassa oman terveydenhoitajan kanssa.

Lähteet: HUS:n osastonylilääkäri Mika Nuutila, Terveyskylä

Lue myös: Keisarileikkaus tehdään vain lääkärin päätöksellä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X