Synnytys 06.06.2017 Päivitetty 13.08.2019

Synnytys pystyasennossa helpottaa ponnistamista ja vähentää repeämiä

Synnytys pystyasennossa on myös uusimman tutkimuksen mukaan paras tapa synnyttää. Se helpottaa avautumis- ja ponnistusvaihetta ja vähentää synnytysrepeämien syntyä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Iso-Britanniassa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan STOMP-metodi eli synnytys pystyasennossa helpottaa ponnistusvaihetta ja vähentää huomattavasti synnytysrepeämien syntyä. Brittitutkimuksessa oli mukana lähes neljä tuhatta alatiesynnytystä. 3. ja 4. asteen repeämien havaittiin tutkimuksen aikana vähentyneen neljästä prosentista yhteen prosenttiin.

STOMP-metodi on äidin ja vauvan kannalta parempi synnytystapa kuin perinteinen puoli-istuva asento. Samaa mieltä on myös Suomen Kätilöliiton hallituksen jäsen, Kätilöopistolla apulaisosastonhoitajana toimiva kätilö Marjo Lyyra.

– Kokemukseni mukaan pystyasento on paras tapa synnyttää ja helpottaa avautumis- ja ponnistusvaihetta, Lyyra toteaa.

Pystyasento on kehollekin luonnollisempi kuin makuuasennossa synnyttäminen.

– Äidin on silloin helpompi kuunnella omaa kehoaan ja hakeutua erilaisiin asentoihin. Pystyssä oleminen vähentää alapäähän ja emättimen aukkoon kohdistuvaa painetta. Väliliha ei joudu ponnistusvaiheessa venymään yhtä paljon kuin makuulla, jolloin repeämiäkään ei pääse niin helposti syntymään.

Synnytys vaihe vaiheelta

Synnytys STOMP-menetelmällä on  ikiaikainen tapa

STOMP-metodissa synnyttävät äidit ohjataan pystympään synnytysasentoon, esimerkiksi kontilleen, seisaalleen, polvilleen tai kyykkyyn. Synnyttäjä voi ponnistaa vaikkapa jumppapalloon nojaten. Tärkeintä on, että synnyttäjä ei makaisi pitkällään sängyssä. Äitejä ei myöskään kehoteta ponnistamaan voimakkaasti pakottaen, vaan spontaanisti ja omaa kehoa kuunnellen.

Täysin uudesta metodista ei silti ole kyse. Kätilö Marjo Lyyran mukaan synnyttäjiä on kauan ohjattu pystyasentoon. Maailman terveysjärjestö WHO linjasi jo vuonna 1996, ettei selinmakuulla tulisi lainkaan synnyttää. Äitejä on myös pitkään kehotettu olemaan työntämättä synnytyksen loppuvaiheessa.

– STOMP-metodi on itseasiassa ikiaikainen menetelmä. Synnyttäjiä on jo kauan rohkaistu olemaan pystyasennossa ja liikkumaan. Ketään ei enää makuuteta sairaalassa turhaan, Lyyra muistuttaa.

Synnyttäjät hakeutuvat itse puoli-istuntaan

Puoli-istuvassa asennossa synnyttäminen on yhä yleisintä, vaikka kohdun verisuoniin kohdistuukin silloin suurempi paine, eivätkä kohtu ja istukka saa yhtä paljon happea kuin pystyasennossa. Mielikuva puoli-istuvassa asennossa synnyttämisestä istuu kuitenkin syvällä synnyttäjissä.

– Monet ovat nähneet miten televisiossa synnytetään ja hakeutuvat jo itse puoli-istuvaan asentoon ponnistamaan. Yritämme kuitenkin ohjata synnyttäjiä jonnekin muualle kuin sänkyyn ja kannustamme heitä kuuntelemaan omaa kehoaan.

Terveelle äidille pystyasennossa synnyttäminen on aina paras tapa, mutta joissakin tilanteissa äidin on synnytettävä makuuasennossa.

– Jos synnyttäjälle joudutaan tekemään jokin toimenpide tai kun kyseessä on nopeaa toimintaa vaativa hätätilanne, äiti ohjataan sängylle, Lyyra kertoo.

Koskettava tositarina: Synnytysvauriosta toipuminen vei vuosia

Synnytysrepeämät vaivaavat pitkään

Synnytysrepeämillä voi olla hyvin pitkäkestoisia vaikutuksia äidin hyvinvointiin. Alateitse ja sektiolla synnyttäneet naiset saattavat kärsiä kivuista vuoden synnytyksen jälkeen. Varsinkin välilihan repeämät voivat vaikuttaa esimerkiksi synnytyksen jälkeiseen seksielämään pitkään. Repeämistä voi aiheutua myös pidätyskyvyttömyyttä, virtsan-, ulosteen- ja ilmankarkailua sekä kipua ja arkuutta.

– Normaaleista, hallituista repeämistä ei välttämättä ole mitään haittaa, kun ne ommellaan hyvin. Sen sijaan isompia 3. ja 4. asteen repeämiä, jotka ulottuvat peräaukkoon asti, pitää seurata mahdollisesti pitkäänkin.

Varsinkin ensisynnyttäjille tulee lähes aina jonkinlaisia repeämiä. Normaalit 1. ja 2. asteen repeämät kuuluvat siihen, että lapsi saadaan syntymään kohdusta.

– Normaalit repeämät ovat täysin luonnollisia ja niitä tulee siitäkin huolimatta, että synnytetään pystyasennossa, Lyyra muistuttaa.

Synnytys aiheuttaa repeytymiä – näin hoidat haavat kuntoon

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X