Synnytys 17.10.2020 Päivitetty 25.04.2022

Synnytystoivelista on kommunikoinnin apuväline – ei synnytyksen tilauslomake

Synnytyssuunnitelman kirjoittamalla voi valmistautua synnytykseen. Lomake kokoaa ajatukset hyvästä synnytyksestä. Synnytystoivelistan joka kohtaa ei aina voida toteuttaa.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Synnytyssuunnitelma, puhekielessä synnytystoivelista otettiin ensimmäisenä käyttöön synnytyspelkopoliklinikoilla ja entisen Helsingin Kätilöopiston synnytyssairaalan Haikaranpesä-osastolla. Osasto oli perhekeskeisen synnytyksen edelläkävijä Suomessa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Camilla Isaksson arvelee, että Suomessa synnyttävillä on ollut mahdollisuus tehdä kirjallinen synnytystoivelista noin parinkymmenen vuoden ajan.

– Nykyisin vaikuttaa siltä, että suurin osa ensisynnyttäjistä haluaa tehdä synnytyssuunnitelman. Ehdotan aina että synnytyssuunnitelma tehdään, jos synnyttäjällä on paljon jännitystä tai pelkoa tulevaan synnytykseen liittyen, Isaksson kertoo.

Hän painottaa, että synnytyssuunnitelma on kommunikoinnin väline. Sen avulla voi varmistaa, ettei unohda kertoa synnytyssairaalassa itselleen tärkeitä asioita.

Joskus synnytyksen keskellä voi tuntua vaikealta esittää toiveita. Kirjallisen synnytyssuunnitelman kautta voi viestittää kätilölle omat keskeiset ajatukset, pelot ja toiveet.

– Kommunikointiongelmat ovat synnytyssairaaloissa hyvin yleisiä. Sairaalassa on välillä kiirettä ja vaikka kätilöt ovat useimmiten taitavia ymmärtämään synnyttäjien tarpeita, he eivät ole ajatustenlukijoita. Synnytyssairaalassa on tärkeää muistaa kertoa ääneen, mitä toivoo ja tarvitsee.

Synnytyssuunnitelmaan kirjataan:

  • Oma nimi ja henkilötunnus.
  • Mitä ajatuksia ja huolia sinulla on synnytykseen liittyen?
  • Mitä kokemuksia on jäänyt aiemmista synnytyksistä?
  • Millaista kivunlievitystä toivot?
  • Mitä toivot kätilöltä?
  • Mitä toiveita sinulla on lapsen ensihetkiin ja -päiviin?

Lue myös: Näin olet synnytyksessä rauhallisempi ja itsevarmempi – 8 voimaannuttavaa keinoa

Kätilö lukee suunnitelman ja kyselee tarkentavia kysymyksiä. Jos synnytys etenee hyvin ja sairaalassa on rauhallista, kätilöllä on enemmän aikaa paneutua synnyttäjän ajatuksiin ja toiveisiin.

Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että synnytys etenee vauhdilla eikä kukaan ehdi lukemaan synnytyssuunnitelmaa kuin ehkä vasta jälkeenpäin.

”Sairaalassa toimitaan fyysinen terveys edellä.”

– Kätilöt hoitavat synnytystä synnytysteknisesti. Synnyttäjän henkinen hyvinvointi on todella tärkeää, mutta sairaalassa toimitaan fyysinen terveys edellä, Isaksson muistuttaa.

Synnytykseen ei kannata valmistautua ehdottomalla asenteella. Synnytys on luonnollinen, biologinen tapahtuma. Sitä ei voi täysin ennakoida eikä suunnitella.

Tärkeintä on, että synnyttäjä voi luottaa hoitohenkilökunnan ammattitaitoon ja reagointivalmiuteen.

Synnytyssuunnitelmaan voi panna ylös myös muistiinpanoja itselle. Toivottu taustamusiikki ei ole kätilön, vaan vaikka tukihenkilön tehtävä.

Synnytyssuunnitelmaan voi panna ylös myös muistiinpanoja itselle. Toivottu taustamusiikki ei ole kätilön, vaan vaikka tukihenkilön tehtävä.

Synnytyssuunnitelma elää tilanteen mukaan

Synnytyssuunnitelmassa kannattaa kertoa omat toiveet ytimekkäästi ja lyhyesti.

– Jos kirjoittaa äärimmäisen pitkästi ja tarkasti, henkilökunnalla ei aina ole aikaa lukea kovin pitkiä kirjoituksia. Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi musiikin valinta synnytyshuoneeseen jää synnyttäjän ja tukihenkilön tehtäväksi.

Itselle on hyvä antaa lupa muuttaa mieltä. Vaikka etukäteen on saattanut ajatella, että haluaa tietyn kivunlievityksen ja tietyn synnytysasennon, mieli voi muuttua, kun synnytys on käynnissä.

”Henkilökunta ei voi tietää mielentilaasi, jos et kerro.”

– Synnytyssairaalaan kannattaa lähteä mahdollisimman avoimella ja luottavaisella mielellä. Synnytyksessä toimitaan tilanteen mukaan ja toiveita otetaan huomioon niin paljon kuin pystytään. Kommunikointi on todella tärkeää. Hoitohenkilökunta ei voi tietää mielentilaasi ja olotilaasi, jos et kerro.

Synnytystoivelistan lomakkeen saa yleensä lasketun ajan lähestyessä neuvolan kautta. Se on hyvä pakata valmiiksi täytettynä sairaalakassiin.

Äiti ja Melukylän lapset -blogi: Millainen on minun synnytystoivelista?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X