Raskaus 6.11.2015
TEKSTI Elisa Hurtig
KUVAT Colourbox

Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskaana

Tarpeetonta lääkkeiden popsimista kannattaa välttää raskausaikana. Turha kärsiminen on kuitenkin hyödytöntä, sillä tavallisiin sairauksiin löytyy usein lääke, joka sopii myös raskaana olevalle äidille.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Lähes kaikki lääkkeet läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön, joten niitä ostaessa kannattaa pysähtyä lukemaan pakkausten tuoteselosteet.

Perussairauksiin käytettävien lääkkeiden ja reseptilääkkeiden syöminen raskausaikana tulee varmistaa aina lääkäriltä.

Allergian hoito raskaana

Käytä ensisijaisesti paikallishoitovalmisteita. Valitse nenäsumutteeksi sellainen, joka sisältää kortikosteroideja. Jos paikallishoito ei tehoa, käytä antihistamiinia. Vältä valmisteita, jotka sisältävät pseudoefedriiniä.

Kortisonivoiteita voi käyttää raskauden aikana ohjeen mukaan. Levitä kuitenkin voidetta vain tarvittavalle ihoalueelle ja valitse lyhyin riittävä hoitoaika.

Lue lisää: Rokkotaudit ja raskaus: Näin rokkotaudit vaikuttavat sikiöön

Kipu ja kuume raskausaikana

Parasetamolia voi käyttää kaikissa raskauden vaiheissa, mutta senkin käytölle täytyy olla selkeä syy. Tulehduskipulääkkeiden toistuvaa ja säännöllistä käyttöä tulee välttää raskauden jälkipuoliskolla. Paikallishoitoon käytettävät tulehduskipulääkegeelit ovat käyttökelpoisia, mutta levitä niitäkin vain tarvitsevalle alueelle.

Migreenikohtaukseen voi ottaa parasetamolia ja tarvittaessa parasetamoli-kodeiiniyhdistelmää. Migreenin täsmälääkkeistä täytyy neuvotella lääkärin kanssa.

Nuha ja yskä raskausaikana

Tukkoiseen nenään voi tarvittaessa käyttää lyhytaikaisesti ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältää nenäsuihketta.

Yskänlääkkeiden käyttö ei ole perusteltua.

Närästys ja raskaus

Raskaana olevalle sopii apteekista saatavat antasidit ja limakalvon suoja-aineet, jotka eivät juuri imeydy.

Lue lisää: Vaivat valvottavat odottajaa

Ummetus ja peräpukamat raskauden aikana

Ulostemassaa lisäävää laksatiivia voi käyttää tarvittaessa. Käsikauppalääkkeenä saatavia peräpukamien hoitoon tarkoitettuja valmisteita voi käyttää ohjeen mukaan.

Lue lisää: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Lue lisää: Näin ehkäiset peräpukamat odotusaikana

Rokotukset raskaana olevalle

Rutiininomaisia rokotuksia ei suositella raskaana oleville, mutta inaktivoituja taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita voi ottaa esimerkiksi influenssakaudella, matkustaessa hepatiittialueelle tai altistuttaessa jäykkäkouristusriskille.

Lue lisää: Rokotuttaisinko lapseni

Lähde: Odottavan äidin käsikirja (Duodecim)

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: