Tunnista raskausmyrkytys ajoissa – jos nämä oireet ovat tuttuja, mene lääkäriin

Neuvolassa mitataan joka tapaamisella odottavan äidin verenpaine, eikä turhaan. Korkean verenpaineen oireet voivat olla merkki raskausmyrkytyksestä eli pre-eklampsiasta.

Teksti Kaisa Uusitalo
Kuvat Colourbox
Tunnista raskausmyrkytys ajoissa

Varhaisilla raskausviikoilla ilmenevä raskausmyrkytys on yleensä vaikeampi tauti kuin loppuraskauden raskausmyrkytys, ja siihen saattaa liittyä sikiön kasvun häiriintymistä istukan toiminnan heikentyessä.

Raskaudenaikainen verenpaineen nousu on yksi tavallisimmista raskaudenaikaisista komplikaatioista. Kohonnut verenpaine voi johtaa raskausmyrkytykseen.

Kohonnut verenpaine on yleisin raskausajan sairaus, josta kärsii jopa kahdeksan prosenttia odottavista äideistä. Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 elohopeamillimetriä ja koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän.

Kohonnut verenpaine voi johtua raskaudesta riippumattomasta verenpainetaudista tai olla raskauden aiheuttama, usein istukan vajaatoimintaan liittyvä sairaus. Lievä verenpaineen nousu ei ole vaarallista, mutta sitä on syytä seurata.

Nämä oireet auttavat tunnistamaan korkean verenpaineen, jonka seuraus voi olla raskausmyrkytys:

 • Päänsärky
 • Ylävatsakipu
 • Näköhäiriöt
 • Huono olo
 • Turvotus

Jos oireita esiintyy, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan tai lääkäriin. Verenpainetta seurataan neuvolassa säännöllisesti ja tarvittaessa seurantaa tiivistetään.

Jos verenpainetasot nousevat nopeasti ja valkuaista erittyy virtsaan, otetaan odottajalta  tarkempia laboratoriotutkimuksia synnytyssairaalassa ja arvioidaan sikiön kasvua ja vointia kaikukuvauksen ja sykekäyrän avulla.

Lue lisää raskausajasta: Raskauden abc.

Raskausmyrkytys: Kun verenpaine on yli 140/90

Lepo on ensimmäinen hoito, jos verenpainetaso on koholla. Suolan käyttöä on syytä välttää, mutta muuten nesteitä pitää nauttia riittävästi. Verenpaineen nousua hoidetaan lääkkeillä vasta kun yläpaineen taso on korkeampi kuin 150 tai alapaine ylittää 100-105 elohopeamillimetriä.

Raskausmyrkytys tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine nousee 20. raskausviikon jälkeen yli tason 140/90, ja siihen liittyy valkuaisen erittyminen virtsaan. Se kehittyy 3–5 prosentille synnyttäjistä, ja on tavallisempi ensisynnyttäjillä.

Hakeudu heti päivystykseen, jos sinulle tulee jokin seuraavista oireista

 • Voimakas päänsärky
 • Voimakas ylavatsakipu
 • Hengenahdistus
 • Voimakas turvotus
 • Virtsantulon heikkeneminen
 • Kouristelu

Keskustele: Raskausmyrkytys ja sen oireet

Riskitekijöitä raskausmyrkytykselle ovat muun muassa perinnöllinen alttius, diabetes, ylipaino, munuaissairaus, monisikiöraskaus ja yli 40 vuoden ikä.

Raskausmyrkytys saattaa vaikuttaa myös myöhempään terveyteen, sillä tukimuksten mukaan se näyttää olevan äidin ja lapsen sydän- ja verisuonisairauksien ennustetekijä.

Raskausmyrkytyksen sairastaneen naisen olisi hyvä seurata verenpaine- ja kolesterolitasoaan. Terveellisillä elintavoilla voi vaikuttaa myöhempään sairastumisriskiin.

Lue lisää: Näin kaksosraskaus etenee.

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi Minna Tikkanen Naistenklinikalta.

Lue myös:

Lukijan tarina: ”Raskausmyrkytys ja HELLP-oireyhtymä vei viikoiksi sairaalaan”

Kiinnostava tutkimustulos odottaville äideille: aspiriini voi ehkäistä raskausmyrkytystä

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Vihreä juoma estä myrkytys..synergylla on phyto life hyväää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä