Raskaus 5.9.2015
KUVAT Kristiina Kurronen/Otavamedia

Tupakointi raskausaikana: näin lopetat

Tupakoinnin lopettaminen ei aina ole odottajalle helppoa, vaikka kuinka yrittäisi. Näillä vinkeillä onnistut lopettamaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kohdussa kehittyvä ihmisenalku altistuu jopa suuremmille nikotiini- ja hiilimonoksidipitoisuuksille kuin äitinsä: tupakan sisältämät yhdisteet kulkevat suoraan istukan ja napanuoran kautta sikiöön, koska äidin ja sikiön verenkierrot ovat yhteydessä toisiinsa.

Tiedonnälkäiset odottavat naiset tietävät tämän, mutta tupakan voima voi olla vahva. Valistuksesta huolimatta noin 15 prosenttia suomalaisäideistä tupakoi raskauden aikana.

Tupakka koukuttaa polttajiansa eri tavoin. Yksi on enemmän riippuvainen tupakasta sosiaalisessa mielessä, ja toisella riippuvuus on sekä fyysistä että psyykkistä.

Riippuvuus voi olla samalla ihmiselläkin erilainen eri aikoina, muun muassa yleisestä elämän- ja stressitilanteesta riippuen.

Lopeta jo ennen raskautta

Tupakointi kannattaa lopettaa vähintään muutamaa kuukautta ennen raskauden yrittämistä, sillä tupakointi voi viivästyttää hedelmöittymistä.

Lapsettomuuden riski kasvaa peräti 35 prosenttia, jos nainen tupakoi. Myös vieroitusoireet on helpompi kestää kuin jos olisi jo raskaana.

Jos lopettaminen ei onnistu pelkän päätöksen voimalla, voi apuna käyttää nikotiinikorvaushoitoa tai lopettamislääkkeitä. Nikotiinia sisältäviä laastareita, purukumeja ja tabletteja saa ostaa vapaasti apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Lopettamiseen tarkoitettua lääkettä saa apteekista lääkärin määräämällä reseptillä.

Pyydä apua neuvolasta, jos olet jo raskaana, etkä ole omatoimisesti onnistunut lopettamaan.

Lopettamislääke tai nikotiinilaastari ei tule enää raskauden aikana kyseeseen. Muu nikotiinikorvaushoito on raskauden aikanakin mahdollista. Purukumia ja tabletteja suositellaan yli 10 savuketta päivittäin polttaville, ellei lopettaminen muutoin onnistu.

Näin lopetat – ex-tupakoija neuvoo

Näin eräs Kaksplussan foorumin keskustelija pääsi tupakasta eroon plussaamisen jälkeen:

1. Hae kannustusta ja vertaistukea netistä. Esimerkiksi sivustolta Stumppi.fi löytyy paljon tukea. Varaudu siihen, että voit myös pahoittaa netissä mielesi, sillä tupakoivia äitejä arvostellaan paljon.

2. Kerro avoimesti ystäville ja miehelle, miten vaikeaa tupakoinnin lopettaminen on. Näin saat kaiken tuen.

3. Palkitse itseäsi savuttomuudesta. Itse käytin hyvällä omatunnolla rahaa muun muassa äitiysvaatteisiin, 4D-ultraan jne.

4. Älä luovutua, jos repsahdat. Itselläni meinasi mennä koko lopetus läskiksi yhden repsahduksen takia.

5. Ole positiivinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen onnistuu paremmin, kun ajattelee positiivisesti, eikä hauku itseään.

6. Hae tietoa sikiön kehityksestä. Luin itse joka viikko tästä aiheesta, ja se teki raskauden konkreettisemmaksi.

7.  Nikotiinipurkan pitäminen varalla helpotti henkistä painetta. Jos tuntuu, että olo on todella paha ja vieroitusoireita on vaikea kestää, joku helpotus on lähettyvillä.

Lue myös nämä vinkit tupakoinnin lopettamisesta.

Tätä tupakointi tekee sikiölle

  • Jokainen äidin polttama savuke aiheuttaa lapselle hapenpuutteen ja saa lapsen sydämen sykkeen kiihtymään. Tupakan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia ja näin heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa, jolloin kohdussa kasvavan vauvan hapensaanti vaikeutuu.
  •  Hiilimonoksidi eli häkä puolestaan heikentää veren hapenkuljetuskykyä pidempiaikaisesti. Jo viiden kevytsavukkeen polttaminen päivässä altistaa sikiön hiilimonoksidille 24 tunniksi.
  • Tupakointi kolminkertaistaa sikiön kasvuhäiriöriskin. Tupakoivienäitien synnyttämät lapset ovat keskimäärin 200 grammaa kevyempiä kuin savuttomien äitien. Vaikeasti alipainoisista vauvoista valtaosalla on raskausaikana tupakoinut äiti.
  • Keskenmenon kohtaa 10–15 sadasta raskaana olevasta, mutta tupakoitsijoilla vastaava luku on 33.
  • Kätkytkuoleman riski on peräti viisinkertainen niillä lapsilla,joiden äidit ovat polttaneet odottaessaan.
  • Tupakointi heikentää myös rintamaidon määrää ja sen ravinnepitoisuutta. Nikotiinia ja tupakan raskasmetalleja kulkeutuu tupakoivan imettäjän rintamaitoon.
  • Tupakointi pienentää vauvan keuhkoputkia ja keuhkoja. Lisäksi tupakointi heikentää lapsen puolustuskykyä eli immuunivastetta. Tupakansavulle altistuneet lapset sairastuvat herkemmin hengitystieinfektioihin ja esimerkiksi korvatulehduksiin.
  • Äidin tupakointi voi näkyä lapsessa myös allergiaoireiluna. Astma- ja allergiariski on kaksinkertainen.
  • Myös unihäiriöt, ylivilkkaus, aggressiivinen käytös ja oppimishäiriöt on yhdistetty raskaudenaikaiseen tupakointiin.

Lähteet: Terveyskirjasto. fi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola lääkäriasema Iimedistä sekä Vierolan teos Naisten ja tyttöjen tupakkatietokirja.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: