Uusin tutkimus: liikunta ja ruokavaliomuutokset vähentävät raskauden riskejä

Laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta on hyötyä sekä raskaana olevalle äidille että syntymättömälle lapselle.

Teksti Anna Mäkelä
Kuvat Istockphoto
Tuore tutkimus osoittaa, että terveelliset elämäntavat ovat hyväksi äidille ja sikiölle.
Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat hyväksi odottavalle äidille ja sikiölle.

Tuore tutkimus osoittaa, että raskaudenaikainen terveellinen ruokavalio sekä liikunta vähensivät äidin raskaudenaikaista painonnousua, keisarinleikkauksen todennäköisyyttä sekä raskausdiabeteksen riskiä. Elämäntapamuutokset eivät myöskään vaikuttaneet kielteisesti vauvan terveyteen.

Laajan kansainvälisen tutkimuksen tulokset ovat merkittävät. Niiden mukaan terveellinen ruokavalio yhdistettynä liikuntaan vähensi äidin raskaudenaikaista painonnousua keskimäärin 0,7 kilogrammalla verrattuna kontrolliryhmään ja madalsi keisarinleikkauksen todennäköisyyttä 10 prosentilla. Elämäntapamuutokset vähensivät myös raskausdiabeteksen riskiä 24 prosentilla.

Kansainvälistä tutkimushanketta johtavan professori Shakila Thangaratinamin mukaan tulokset ovat tärkeitä, sillä monet odottavat äidit pelkäävät raskaudenaikaisen liikunnan vahingoittavan syntymätöntä lasta. Myös verkostohankkeen ainoaa suomalaistutkimusta johtanut Riitta Luoto haluaa kumota harhaluulon.

– Liikunnallinen elämäntapa on raskaana hyödyksi jo raskauden tuomien selkävaivojenkin takia. Raskauden aikana liikunnassa ei ole kyse suorittamisesta tai kilpaurheilusta, vaan aktiivisuudesta. Raskaana olevan kannattaa miettiä, miten omaa arkea saisi liikunnallisemmaksi. Meillä on Suomessa harvinaisen hyvät mahdollisuudet arki- ja työmatkaliikuntaan, tutkimusjohtaja Luoto kertoo.

Luodon mukaan raskaana olevan on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota liikkumiseen ja aktiivisuuteen, jos on muuten enemmän paikoillaan viihtyvää tyyppiä. Valmiiksi liikunnallinen ihminen osaa tavallisesti sopeuttaa liikkumisensa uuteen elämäntilanteeseen.

Kun puhutaan elämäntapamuutoksista, ruokavaliosta ja liikunnasta, kääntyvät monen ajatukseen laihduttamiseen. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, eikä Luoto kannusta laihduttamaan raskauden aikana.

– Kyse ei ole painonpudottamisesta, vaan raskauden aikaisen painonnousun pitämisestä turvallisissa rajoissa. Perinteinen lautasmalli on hyvä ohje ruokavaliota pohtivalle, Luoto linjaa.

Tutkimuksesta

British Journal of Medicine -lehdessä tänään julkaistu tutkimus on maailman laajin raskaudenaikaisiin elämäntapainterventioihin keskittyvä tutkimusprojekti, jossa verrattiin terveellisen ruokavalion ja liikunnan vaikutuksia äidin painonnousuun sekä äidin ja lapsen terveyteen.

Tutkimuksen on tehnyt laaja kansainvälinen tutkijoiden verkosto, ja projektissa on yhdistetty ja analysoitu uudelleen 36 alkuperäisen tutkimuksen aineistot 16 eri maasta. Tutkimuskohteena oli 12 526 raskaana olevaa naista.

Kun hankkeessa yhdistetään kymmenien tutkimusten aineistot ja analysoidaan se yhtenä isona aineistona, on tulosten yleistettävyys merkittävä.

Verkostohankkeessa oli mukana myös yksi suomalainen tutkimus, Pirkanmaalla vuodesta 2003 alkaen toteutettu Neuvonta, Elintavat ja Liikunta neuvolassa (NELLI) -tutkimus, jota johtaa tutkimusjohtaja Riitta Luoto Tampereen yliopistosta.

– NELLI-tutkimus on kansainvälisesti ensimmäisiä raskausdiabeteksen ehkäisytutkimuksia. Sen jälkeen saman tyyppisiä tutkimuksia on tehty kymmeniä eri puolilla maailmaa. Näissä tutkimuksissa on ravitsemus- ja liikuntaneuvonnan avulla pyritty parantamaan raskaana olevien naisten elintapoja ja sitä kautta ehkäisemään liiallista raskaudenaikaista painonnousua ja raskausdiabetesta, kertoo Riitta Luoto.

Lähde: Tampereen yliopisto

Lue myös:

Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Raskausajan ruokavalio – näin syöt oikein

Odottaja! Näin raskaus muuttaa sinua

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä