Raskaus 02.09.2020 Päivitetty 03.09.2020

Vaivaisenluu ilmestyy raskaudessa helpommin kuin muulloin – asiantuntija kertoo miksi, ja miten ehkäiset jalkavaivan

Vaivaisenluu voi ilmaantua nimenomaan raskauden aikana. Fysioterapeutin mukaan voi käydä niin, että vaivaisenluu tulee raskaudessa ja kipu vasta myöhemmin.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Raskaana saattaa huomata, että jalkoihin alkaa tehdä tuloaan vaivaisenluu: isovarvas alkaa nojata muita varpaita kohti, ja isovarpaan tyvi jää kipeän teräväksi ulkonevaksi kulmaksi jalkaterän sisäsyrjään.

Mistä jalan muutokset raskausaikana oikein johtuvat?

Raskaushormonit taustalla

Vaivaisenluu todellakin on yksi mahdollinen raskausajan tuoma muutos naisen jaloissa, vahvistaa OMT-fysioterapeutti Daniel Selin INTO Terveydestä.

Muutosten taustalla on relaksiini-niminen hormoni, jota erittyy raskauden aikana aikaisempaa enemmän.

– Relaksiini on hormoni, joka nimensä mukaisesti relaksoi eli rentouttaa nivelsiteitä ja tämän myötä myös niveliä, Selin kertoo.

Relaksiinin normaalia runsaampi erittyminen saa vauvan mahtumisen synnytyskanavaan, sillä häpyliitos sekä sitä ympäröivät nivelsiteet pehmenevät.

– Hormonin vaikutus ei kuitenkaan rajoitu pelkästään lantion seutuun, vaan löystymistä ja pehmenemistä tapahtuu kaikkialla, myös jaloissa.

Vaivaisenluu muodostuu raskausaikana helpommin

Raskauden aikana jalkaterää tukevat nivelsiteet siis löystyvät ja lisäksi jalan kaarirakenteet madaltuvat. Kun samalla raskauden edetessä kehonpaino lisääntyy ja painopiste siirtyy enemmän kohti jalkaterän etuosaa, vaivaisenluu pääsee muodostumaan aiempaa helpommin.

– Jalka kuormittuu aiempaa enemmän ja samaan aikaan jalan rakenteeseen tulee muutoksia, sillä se on löysempi kuin aiemmin. Tämä voi johtaa jalan toimintahäiriöön, joka on usein vaivaisenluun taustalla.

Vaivaisenluun synty onkin raskauden loppuvaiheessa hieman tavanomaista yleisempää. Varsinainen kipuhaitta vaivaisenluusta saattaa kuitenkin tulla ilmi vasta vuosia tämän jälkeen.

Vaivaisenluu raskausaikana – mistä se johtuu?

Vaivaisenluu voi oireilla tai olla aluksi täysin oireeton.

Toinen jalan kaarirakenteiden löystymisestä aiheutuva muutos on vielä selkeämpi: jalat levenevät ja pitenevät raskauden aikana.

– Jalat voivat kasvaa jopa kahden kengänkoon verran, ja raskauden aikana syntyneet muutokset ovat usein pysyviä, Selin kertoo.

Muutokset voivat aiheuttaa esimerkiksi nilkan tai jalkaterän kipeytymistä raskauden aikana ja sen jälkeen. Jos jalkaterä on ollut jo valmiiksi hieman löysä ja madaltunut, raskaudenaikaiset muutokset usein korostuvat.

Esimerkiksi jalkojen turpoaminen tai varpaiden puutuminen, joka johtuu vaarattomasta ja ohimenevästä hermopinteestä, ovat puolestaan vaivoja, jotka helpottavat raskauden jälkeen.

Pitkään seisomista tulisi tauottaa

Jos raskauden aikana huomaa, että isovarvas on kääntymässä kohti muita varpaita tai siinä esiintyy kipua, punoitusta tai turvotusta, on asiaan syytä kiinnittää huomiota.

– Muutoksia huomatessa olisi hyvä selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mistä on kyse, Selin toteaa.

– Jalkaterää tukevien lihasten harjoittelulla voidaan parantaa jalkaterän tukevuutta sekä hidastuttaa tai jopa estää vaivaisenluun kasvamista.

Kyseisiä lihaksia kannattaisi vahvistaa jo raskauden alkuvaiheessa, sillä jo löystyneen jalan palauttaminen ennalleen on vaikeampaa kuin ongelmien ennaltaehkäisy. Tukevarakenteinen, vahva jalka kokee raskaudenaikaisia muutoksia ylipäätään vähemmän. Tällainen jalka myös palautuu raskaudesta nopeammin.

– Erityisen tärkeinä pitäisin takimmaisen säärilihaksen sekä pitkän pohjeluulihaksen vahvistamista, Selin kertoo.

Ylipäätään jalat pitävät monipuolisesta liikunnasta. Jaloille olisi hyvä saada vaihtelua niin pitkään istumiseen kuin seisomiseenkin.

– Pitkään istuminen lisää jalkojen turpoamista, joten sitä kannattaa tauottaa. Pitkään seisominen puolestaan mahdollistaa nivelsiteiden löystymisen.

– Jos joutuu seisomaan pitkiä aikoja, suosittelen tekemään välillä muutamia varpailleennousuja. Ne ylläpitävät verenkiertoa jalkaterässä ja aktivoivat samalla jalkaterää tukevia lihasrakenteita.

Jos raskauden jälkeen kuitenkin kokee jaloissa kipuhaittaa tai muita oireita, jotka eivät korjaannu itsestään, voi hakeutua esimerkiksi äitiysfysioterapeutin vastaanotolle.

Lue lisää: Raskaus ja jalkavaivat: Näin hoidat turvotusta, suonikohjuja ja levottomia jalkoja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X