Raskaus 30.09.2013 Päivitetty 09.08.2021

Vauvan vakuuttaminen – ota nämä asiat huomioon, kun valitset vauvavakuutusta

Kannattaako vielä syntymättömän vauvan vakuuttaminen? Mitä asioita pitää ottaa huomioon vakuutusta valittaessa? Selvitimme vastaukset yleisimpiin vauvavakuutusta koskeviin kysymyksiin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY
2 kommenttia

Tulevan vauvan vakuuttaminen mietityttää monia perheenlisäystä odottavia vanhempia. Periaatteessa vakuutusmarkkinoilla on tarjolla kaksi erilaista vakuutustuotetta: toinen on vakuutus vielä syntymättömälle lapselle eli vauvavakuutus, ja toinen lapsivakuutus, joka on mahdollista hankkia lapsen jo synnyttyä.

Koska vauvavakuutusta pitää hakea?

Muista hakea vakuutus syntymättömälle vauvalle ajoissa. Tavallinen takaraja on kolme kuukautta ennen laskettua aikaa. Jos määräaika meni ohi, voit ottaa vakuutuksen jo syntyneelle lapselle aina kouluikäiseksi asti.

Mikä vaikuttaa vakuutuksen saantiin?

Syntymättömälle lapselle myönnettävään vakuutukseen vaikuttaa äidin raskauden ajan terveydentila. Syntymättömän vauvan vakuuttaminen kannattaa siis hoitaa, kun olet vielä terve. Mahdolliset raskausajan vaivat ja riesat kun usein yleistyvät raskauden loppua kohti.

Vakuutusta hakiessa tehdään terveysselvitys. Yhtiöt toivovat usein hakemuksen liitteeksi kopiota neuvolan äitiyskortista. Jos haet vakuutusta syntyneelle lapselle, vakuutuksen saamiseen vaikuttaa luonnollisesti hänen terveydentilansa.

Vauvan vakuuttaminen: Mitä ovat mahdolliset esteet vakuutuksen saannille?

Vauvan vakuuttaminen voi olla hankalaa, mitä vanhempi odottaja on kyseessä. Tiedosta, että vain harva yhtiö myöntää vakuutuksen syntymättömälle lapselle, kun äiti on täyttänyt 40 tai on yli sen. Myös tiedot aiempien raskauksien kulusta voivat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen kaikenikäisille.

Muita esteitä voivat olla havaittu sikiön kromosomipoikkeavuus, äidin huomattava ylipaino tai päihteiden käyttö sekä hiv-tartunta.

Myös äidin diabetes, epilepsia kilpirauhasen vajaatoiminta tai verenpainetauti saattavat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen, vaikka ne eivät olekaan ehdottomia esteitä.

Mieti, millaista turvaa kaipaat perheellesi

Mieti, miten kattavan vakuutuksen haluat. Syntymättömän lapsen vakuutus on kattavampi kuin myöhemmin otettu: se on voimassa syntymähetkestä ja kattaa lapsen kaikki sairaudet.

Jos olet ottamassa vakuutusta jo syntyneelle vauvalle, huomioi, että vakuutusyhtiöiden määrittämät vakuutusten aikaisimmat mahdolliset aloitusajankohdat vaihtelevat.

Huomaa myös, että kaikissa erilaisissa syntymättömän lapsen vakuutuksissa kuolintapakorvaus astuu voimaan vasta lapsen synnyttyä elävänä.

Mitä vauvan vakuuttaminen maksaa?

Vakuutusten hintojen vertailu on vaikeaa. Hinnat kannattaakin tarkistaa suoraan vakuutusyhtiöistä, joiden nettisivuilta yleensä löytyvät sekä vakuutushinnastot että niiden tuoteselosteet.

Vakuutushintoihin vaikuttaa moni tekijä. Tuotteet ovat eri yhtiöillä erilaisia, ja myös sellaiset tekijät, kuten lapsen ikä ja asuinalue, vaikuttavat niiden hinnan muodostukseen.

Yhtiön valintaa voi rajoittaa myös se, että jotkin vakuutusyhtiöistä myöntävät lapsivakuutuksen vain, jos perheen koti- tai maatilavakuutus on samassa yhtiössä.

Aivan halpaa vauvan vakuuttaminen ei ole. Kalleimmillaan lapsen sairausvakuutus on pikkulapsilla, halvimmillaan noin kymmenvuotiailla.

Kannattaako vakuutusyhtiötä vaihtaa?

Jos harkitset vakuutusyhtiön vaihtoa, selvitä ensin, kannattaako se todella. Ennen kuin irtisanot jo olemassaolevia vakuutuksia, selvitä, menetätkö vaihdon myötä jo ansaittuja keskittämis- tai muita bonusalennuksia.

Huomaa, että uutta vakuutusta otettaessa jo koettujen sairauksien hoitokulut rajataan pois. Vakuutustuotteiden keskinäinen vertailu on tässäkin suhteessa haasteellista.

Miten nopeaa on korvausten käsittely?

Tarkista harkitsemasi yhtiön käytännöt vahingon jo satuttua, eli millaista ja miten nopeaa korvauspalvelua yhtiö tarjoaa, ja millaista dokumentaatiota ja toimintaa se asiakkaalta edellyttää. Sähköinen korvausmenettely on lapsiperheellisen ainaisessa aikapulassa pelkästään iso plussa.

Vauvan vakuuttaminen – Vertaile vakuutusyhtiötä valittaessa näitä asioita:

Millainen on vakuutuksen omavastuu?

Selvitä omavastuun luonne eli onko kyse sairaus-, vakuutuskausivai hakukertaisesta omavastuusta. Tarkista myös, voitko itse päättää omavastuurajan.

Mitä vakuutus korvaa?

Eri yhtiöiden vakuutusehdot luettelevat yksityiskohtaisesti ne sairaanhoitokulut, jotka kyseenomainen vakuutus korvaa, ja ne, jotka siitä
on rajattu pois.

Mikä on maksimikorvausmäärä?

Korvauskatto voi olla vakuutuskohtainen eli koko vakuutusajan kuluja koskeva tai vahinkokohtainen. Joissain yhtiöissä maksimikorvausmäärän summan voi sopia.

Entä pysyvän haitan korvaus?

Tapaturmista voi saada invaliditeettikorvausta joko kertakorvauksena tai jatkuvana vuotuisena korvauksena. Jotkut vakuutukset maksavat korvausta myös sairaudesta aiheutuvasta pysyvästä haitasta.

Mikä on vakuutuksen voimassaolo?

Lapsivakuutus päättyy yleensä 18–25 vuoden isässä tai kun määritelty korvauskatto tulee vastaan. Huomaa, että kaikki korvauslajit eivät ole voimassa ulkomailla, ja että pitkät ulkomaanmatkat voivat aiheuttaa katkon vakuutukseen.

Lue myös: 

Vauvavakuutus: hyötyä vai rahanhukkaa?

Lue myös

Kommentit (2)

Meille vauvan vakuuttaminen osoittautui turhaksi kun molemmat lapset ovat olleet niin terveitä. Lopetin vakuutuksen kun kuopus täytti 3v vaikka juuri silloin olisi hinta kai vähän tippunut

Ennen syntymää otettu vakuutus korvaa myös raskaudesta johtuvia sairauksia, vaivoja, ylimääräisiä ultria yms. Kannattaa kysyä vakuutusyhtiöstä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X