Raskaus 30.9.2013
TEKSTI Toimitus
KUVAT SKOY

Vauvan vakuuttaminen – ota nämä asiat huomioon, kun valitset vauvavakuutusta!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Periaatteessa vakuutusmarkkinoilla on tarjolla kaksi erilaista vakuutustuotetta. Toinen on vakuutus vielä syntymättömälle lapselle eli vauvavakuutus, ja toinen lapsivakuutus, joka on mahdollista hankkia lapsen jo synnyttyä.

Koska vauvavakuutusta pitää hakea?

Muista hakea vakuutus syntymättömälle vauvalle ajoissa. Tavallinen takaraja on kolme kuukautta ennen laskettua aikaa. Jos määräaika meni ohi, voit ottaa vakuutuksen jo syntyneelle lapselle aina kouluikäiseksi asti.

Lue myös: Tuore äiti, nämä asiat tahdot tietää vastasyntyneestä!

Mikä vaikuttaa vakuutuksen saantiin?

Syntymättömälle lapselle myönnettävään vakuutukseen vaikuttaa äidin raskauden ajan terveydentila. Hae siis vakuutus, kun olet vielä terve. Mahdolliset raskausajan vaivat ja riesat kun usein yleistyvät raskauden loppua kohti.

Vakuutusta hakiessa tehdään terveysselvitys. Yhtiöt toivovat usein hakemuksen liitteeksi kopiota neuvolan äitiyskortista. Jos haet vakuutusta syntyneelle lapselle, vakuutuksen saamiseen vaikuttaa luonnollisesti hänen terveydentilansa.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudessa

Mitä ovat mahdolliset esteet vakuutuksen saannille?

Tiedosta, että vain harva yhtiö myöntää vakuutuksen syntymättömälle lapselle, kun äiti on täyttänyt 40 tai on yli sen. Myös tiedot aiempien raskauksien kulusta voivat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen kaikenikäisille.

Muita esteitä voivat olla havaittu sikiön kromosomipoikkeavuus, äidin huomattava ylipaino tai päihteiden käyttö sekä hiv-tartunta.

Myös äidin diabetes, epilepsia kilpirauhasen vajaatoiminta tai verenpainetauti saattavat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen, vaikka ne eivät olekaan ehdottomia esteitä.

Lue myös: Tuleva isä, näin kohtelet odottajaa

Mieti, millaista turvaa kaipaat perheellesi

Mieti, miten kattavan vakuutuksen haluat. Syntymättömän lapsen vakuutus on kattavampi kuin myöhemmin otettu: se on voimassa syntymähetkestä ja kattaa lapsen kaikki sairaudet.

Jos olet ottamassa vakuutusta jo syntyneelle vauvalle, huomioi, että vakuutusyhtiöiden määrittämät vakuutusten aikaisimmat mahdolliset aloitusajankohdat vaihtelevat.

Huomaa myös, että kaikissa erilaisissa syntymättömän lapsen vakuutuksissa kuolintapakorvaus astuu voimaan vasta lapsen synnyttyä elävänä.

Lue myös: Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskausaikana

Mitä vakuutus maksaa?

Vakuutusten hintojen vertailu on vaikeaa. Hinnat kannattaakin tarkistaa suoraan vakuutusyhtiöistä, joiden nettisivuilta yleensä löytyvät sekä vakuutushinnastot että niiden tuoteselosteet.

Vakuutushintoihin vaikuttaa moni tekijä. Tuotteet ovat eri yhtiöillä erilaisia, ja myös sellaiset tekijät, kuten lapsen ikä ja asuinalue, vaikuttavat niiden hinnan muodostukseen.

Yhtiön valintaa voi rajoittaa myös se, että jotkin vakuutusyhtiöistä myöntävät lapsivakuutuksen vain, jos perheen koti- tai maatilavakuutus on samassa yhtiössä.

Kalleimmillaan lapsen sairausvakuutus on pikkulapsilla, halvimmillaan noin kymmenvuotiailla.

Lue lisää: Vertailussa vakuutukset syntymättömälle lapselle

Kannattaako vakuutusyhtiötä vaihtaa?

Jos harkitset vakuutusyhtiön vaihtoa, selvitä ensin, kannattaako se todella. Ennen kuin irtisanot jo olemassaolevia vakuutuksia, selvitä, menetätkö vaihdon myötä jo ansaittuja keskittämis- tai muita bonusalennuksia.

Huomaa, että uutta vakuutusta otettaessa jo koettujen sairauksien hoitokulut rajataan pois. Vakuutustuotteiden keskinäinen vertailu on tässäkin suhteessa haasteellista.

Keskustele: Mistä vakuutus syntymättömälle lapselle?

Miten nopeaa on korvausten käsittely?

Tarkista harkitsemasi yhtiön käytännöt vahingon jo satuttua, eli millaista ja miten nopeaa korvauspalvelua yhtiö tarjoaa, ja millaista dokumentaatiota ja toimintaa se asiakkaalta edellyttää. Sähköinen korvausmenettely on lapsiperheellisen ainaisessa aikapulassa pelkästään iso plussa.

Vertaile vakuutusyhtiötä valittaessa näitä asioita:

Millainen on vakuutuksen omavastuu?

Selvitä omavastuun luonne eli onko kyse sairaus-, vakuutuskausivai hakukertaisesta omavastuusta. Tarkista myös, voitko itse päättää omavastuurajan.

Mitä vakuutus korvaa?

Eri yhtiöiden vakuutusehdot luettelevat yksityiskohtaisesti ne sairaanhoitokulut, jotka kyseenomainen vakuutus korvaa, ja ne, jotka siitä
on rajattu pois.

Mikä on maksimikorvausmäärä?

Korvauskatto voi olla vakuutuskohtainen eli koko vakuutusajan kuluja koskeva tai vahinkokohtainen. Joissain yhtiöissä maksimikorvausmäärän summan voi sopia.

Entä pysyvän haitan korvaus?

Tapaturmista voi saada invaliditeettikorvausta joko kertakorvauksena tai jatkuvana vuotuisena korvauksena. Jotkut vakuutukset maksavat korvausta myös sairaudesta aiheutuvasta pysyvästä haitasta.

Mikä on vakuutuksen voimassaolo?

Lapsivakuutus päättyy yleensä 18–25 vuoden isässä tai kun määritelty korvauskatto tulee vastaan. Huomaa, että kaikki korvauslajit eivät ole voimassa ulkomailla, ja että pitkät ulkomaanmatkat voivat aiheuttaa katkon vakuutukseen.

Lue myös: Näin valmistaudut synnytykseen

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (1)

Ennen syntymää otettu vakuutus korvaa myös raskaudesta johtuvia sairauksia, vaivoja, ylimääräisiä ultria yms. Kannattaa kysyä vakuutusyhtiöstä!
0
1 vastaus

Ennen syntymää otettu vakuutus korvaa myös raskaudesta johtuvia sairauksia, vaivoja, ylimääräisiä ultria yms. Kannattaa kysyä vakuutusyhtiöstä!
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: