Raskaus 19.7.2013
TEKSTI Toimitus

Virusinfektio raskauden aikana

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sytomegalovirus

Sytomegalovirus kuuluu herpesryhmän viruksiin, joka leviää pääasiassa sukupuoliteitse, mutta sitä löytyy usein myös nielusta. Noin 1-4 prosenttia äideistä saa tartunnan odotusaikana. Tulehdus on useimmiten oireeton, myös sikiöllä. Vain kymmenessä prosentissa tapauksista infektio siirtyy äidistä lapseen joko veriteitse tai synnytyksen yhteydessä synnytyskanavasta. Tulehdus voi aiheuttaa sikiölle muun muassa keskushermoston kehityshäiriöitä, jotka näkyvät usein vasta myöhemmin lähinnä aivojen toiminnan, kuulon tai käytöksen häiriöinä.

Vesirokko

Vesirokko on harvinainen aikuisiällä, ja siihen sairastuu vuosittain vain parikymmentä odottajaa. Noin 25 prosenttia infektioista kulkeutuu lapseen veriteitse, mutta heistä vain kolmelle prosentille infektio on vaaraksi. Vauriot sen sijaan voivat olla vakavia ja vaihtelevat sikiön pienipainoisuudesta aina keskushermoston vaikeisiin kehityshäiriöihin ja epämuodostumiin. Nykyisin on olemassa lääkitys, joka voi pelastaa lapsen.

Sukuelinherpes

Sukuelinherpes voi siirtyä lapseen synnytyksen aikana synnytyskanavasta. Se voi kulkeutua sikiöön myös veriteitse istukan kautta, mutta tämä on harvinaista. Jos äiti tietää sairastavansa uusiutuvaa genitaaliherpestä, lääkitys voidaan aloittaa jo loppuraskaudesta. Tällöin äiti voi synnyttää alakautta tartuttamatta lastaan. Keisarileikkaukseen turvaudutaan, jos tauti on rakkulavaiheessa synnyttämisen hetkellä. Mikäli tulehdus pääsee tarttumaan lapseen, se voi aiheuttaa aivotulehduksen ja olla hänelle kohtalokas.

Parvorokko

Parvorokko on aikuisella usein oireeton, mutta joillekin se voi aiheuttaa nivelkipuja. Kasvoille, raajoihin tai vartalolle saattaa myös ilmestyä ihottumaa, joka muistuttaa läpsäisyn jälkeä. Alkuraskaudessa noin 30 prosenttia tartunnoista siirtyy veriteitse sikiöön ja aiheuttaa noin kymmenen prosentin suuruisen keskenmenovaaran. Toisen raskauskolmanneksen alussa infektio voi aiheuttaa sikiölle myös tietynlaisen anemian. Sen takia sikiölle saatetaan joutua antamaan verta, jolla ehkäistään sekä hapenpuutteen että sydänoireiden syntymistä. Viikon 24. jälkeen tartunta ei yleensä enää aiheuta sikiölle ongelmia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: