Ylimääräinen raskauden varhaisultra – kannattaako siitä maksaa?

Entistä useampi odottaja hakeutuu ylimääräiseen maksulliseen varhaisraskauden ultraan. Varhaisultra voi rauhoittaa mieltä, mutta se ei takaa mitään.

Teksti Liisa Järvinen
Kuvat 123RF
Ylimääräinen raskauden varhaisultra

Raskaana olevat pääsevät ilmaiseksi ultraäänitutkimukseen raskausviikoilla 10–13. Entistä useampi odottaja ei jaksa odottaa vauvan näkemistä sinne asti. Heille on olemassa varhaisultra.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan jopa yli puolet Helsingissä ja Uudellamaalla asuvista odottajista hakeutuu ylimääräiseen ultraäänitutkimukseen ennen ensimmäistä virallista ultraa.

Lue lisää: Alkuraskauden ruskea vuoto – milloin on syytä huoleen?

Varhaisultran hinnoissa suurta vaihtelua

Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen voi hakeutua raskausviikosta kuusi lähtien, jolloin sikiön elonmerkit voidaan yleensä jo nähdä. Jos malttaa lykätä tutkimusta raskausviikoille 7–9, löydökset voivat olla huomattavasti selvemmät.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksia tarjoavat yksityiset lääkäriasemat, ja ne ovat maksullisia. Hinnat vaihtelevat noin 50 eurosta jopa pariin sataan euroon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Reija Klemetin mukaan tutkimuksen hinta asettaa raskaana olevat eriarvoiseen asemaan. Kaikilla odottajilla ei ole siihen varaa, eikä palveluita ole tarjolla samalla tavoin joka puolella Suomea.

Lue lisää: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Keskustele: Varhaisultraan jo raskausviikolla 5?

Varhaisultra on yksityisklinikoiden bisnestä

Varhaisultran kasvanutta suosiota voi selittää yksinkertaisesti se, että palveluita on tarjolla entistä kattavammin. Yksityiset lääkäriasemat ovat haistaneet markkinaraon.

– Aiemmin varhaisultrat olivat harvinaisia, ja niitä tehtiin yleensä vain hedelmöityshoitojen yhteydessä tai jos raskauteen liittyi jokin ongelma, Klemetti sanoo.

80 prosenttia raskauksista on suunniteltuja

Perheen perustamisesta on kuitenkin tullut entistä suunnitellumpaa. Esikoisen raskauksista suurin osa, 80 prosenttia, on suunniteltuja, kuten THL:n tekemästä lapsiperheiden hyvinvointitutkimuksesta kävi ilmi vuosi sitten.

Kansainvälisesti on arvioitu, että vain 40 prosenttia raskauksista olisi suunniteltuja.

– Vanhemmat saattavat suunnitella myös raskauden seurannan tarkemmin, Klemetti sanoo.

Lue koskettava tositarina: Raskaaksi e-pillereistä huolimatta

Ensisynnyttäjät entistä vanhempia

Yksi syy varhaisultran suosion lisääntymiseen on todennäköisesti se, että synnyttäjät ovat nykyään vanhempia kuin ennen. Ensisynnyttäjien keski-ikä lähentelee 29 vuotta. Helsinkiläinen ylempänä toimihenkilönä työskentelevä nainen saa ensimmäisen lapsensa keskimäärin vasta 34-vuotiaana.

Mitä vanhempi odottaja on, sitä suurempi on sikiön kromosomipoikkeavuuden riski.

Keskustele: Vathaisultra, kokemuksia?

Kun plussa ei riitä, varhaisultra varmistaa

Joillekin odottajille varhaisultra on eräänlainen varmistus, että raskaus on oikeasti totta. Positiivinen raskaustesti ei välttämättä ole heille riittävä todiste.

– Ultraäänitutkimuksessa raskaus tulee todellisemmaksi. Tähän voi liittyä myös se, että halutaan kumppanin osallistuvan enemmän. Kun sikiö näkyy ultraäänilaitteen ruudulla, raskaus konkretisoituu myös puolisolle, Klemetti sanoo.

Lue lisää: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Keskenmenot yleisiä ennen raskausviikkoa 12

Osa odottajista hakeutuu varhaisultraan silkkaa malttamattomuuttaan.

– Toisten mielestä asioiden pitää tapahtua heti, eikä malteta odottaa kunnallista ultraa paria kuukautta, Klemetti sanoo.

Ensimmäinen kunnallinen ultra tehdään raskausviikoilla 10–13, koska vasta silloin saadaan laskettua sikiön kromosomipoikkeavuuksien riskilukuja. Lisäksi ennen viikkoa 12 tapahtuu paljon keskenmenoja.

– Yhteiskunnan kannalta raskauksia on turhaa seuloa sitä aiemmin, koska osa niistä menee luonnollisesti kesken.

Lue lisää: Miksi raskaus meni kesken? Nämä on keskenmenon yleisimmät syyt

Varhaisultra ei takaa mitään

Käytännössä varhaisultra kertoo raskaudesta vain muutaman tosiasian: onko raskaus alkanut, kuinka monta sikiöitä on ja sijaitsevatko ne kohdussa.

Havainnoista ei voi ennustaa raskauden kulkua, sillä keskenmenon riski on edelleen olemassa.

– Jos odottaja on kovin huolissaan raskaudesta, varhaisultra todennäköisesti rauhoittaa mieltä. Silloin siellä käyminen ei ole ollut turhaa, Klementti sanoo.

Tilastotiedot: THL:n Perinataalitilasto 2014.

Lue myös:
2 vauvaa kerralla? Näin kaksosraskaus etenee
Raskausajan painajaisilla on tärkeä viesti
Mitä ovat raskauden riskiseulat? Asiantuntija Bruno Cacciatore vastaa

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Jos olisin käynyt, niin olisin saanut tietää tuulimunaraskaudesta. Nyt oireet keskenmenosta alkoivat vasta viikolla 11. Jos uusi raskaus onnistuu, niin todellakin menen ultraan varmistamaan, että sydän sykkii.

Avatar

tunnustan että kävin varhaisultrassa yksityisellä jo viikolla 6 toisen kerran viikolla
ja sitten viikolla 10-12 ”virallisessa” eli 2 varhaisultrassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä