Lapsen kehitys 16.02.2016 Päivitetty 26.06.2023

10 kysymystä lapsen seksuaalisesta kehityksestä

Miten suhtaudun lapsen itsetyydytykseen? Miten kerron lapselle, mistä vauvat tulevat? Mitä teen, jos lapsi näkee vanhempien harrastamassa seksiä? Lue asiantuntijan neuvot, miten vastaat lapsen seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
123RF

1. Milloin seksuaalisuus alkaa kiinnostaa lasta?

Vastaus riippuu paljon siitä, mitä me aikuiset nimitämme seksuaalisuudeksi. Seksuaalisuus on ihmisessä jo ihan pienestä lapsesta asti oman kehon kokemisena hyvänä sekä monenlaisina mielihyvän ja läheisyyden tunteina.

Lapsuuden seksuaalisuuteen kuuluu oman kehon tutkiminen. Se on perusteiden luomista minäkuvalle ja tutustumista sukupuolisuuteen osana elämää.

Lue myös: Leikin merkitys – tunnista 5 leikin lajia ja tue lasta
Keskustele: Pojat tutkii pippeleitään, miten suhtautua?

2. Miten suhtaudun lapsen itsetyydytykseen?

Unnuttaminen on sana lapsen itsetyydytyksen tapaiselle toiminnalle. Unnuttaminen on lapsen leikkiä omilla sukupuolielimillä.

Lapsi hakee lohtua ja turvaa omasta kehosta. Unnuttaminen voi olla myös lakanan kulman imeskelyä tai jokin muu rituaali, joka rauhoittaa lasta. Lapsella voi olla myös oma lohtulelu, jota hän paijaa aina, kun on tylsää tai pelottaa.

Aseta lapselle rajat oman kehon tutkimiselle ystävällisesti. Lapselle voi kertoa, että peppua, pimppiä tai pippeliä ei pidä kosketella muiden nähden. Mutta jokainen saa kosketella itseään ollessaan yksin.

Pakonomainen alapään hinkkaaminen on yleensä vakava stressin oire. Tällöin lasta pitää lohduttaa ja selvittää ahdistuksen syy.

Lue myös: Lapsi ujostelee, älä tee tätä pahaa virhettä
Keskustele: Tyttö unnuttaa pitkään ja äänekkäästi, mitä teen?

3. Entä itsensä paljastaminen? Pitääkö se kieltää?

Lapsi ei vielä tajua, miksi aina ei ole sopivaa näyttäytyä alasti. Muutaman vuoden ikäinen lapsi on hyvin ylpeä kaikesta, mitä hän on tai osaa, niin myös sukupuolielimistään ja siksi hän voi esitellä niitä.

Lapsen kanssa kannattaa puhua siitä, että kotona voi kyllä olla alasti, mutta muualla se ei ole sopivaa. Oman kehon arvokkaat paikat, jotka ovat alusvaatteiden alla, ovat niin omia ja yksityisiä, että niitä ei ole tapana esitellä ihan kaikille.

Lue myös: Nakuileeko lapsesi mielellään? Se voi olla hyvä merkki
Keskustele: Miksi lapset haluavat liikkua kotona alasti?

4. Mitä jos lapsi sattuu näkemään vanhempien seksiä?

Lapsen ei kuulu tietää aikuisten seksielämästä. Joskus lapsi voi kuitenkin kuulla rakastelun ääniä ja tulla kysymään asiasta. Lapsi voi myös törmätä paikalle kesken rakastelun. Leikki-ikäinen voi nähdä sen alastonpainina, joka näyttää kiinnostavalta. Koululainen yleensä perääntyy.

Tilanne kannattaa purkaa jälkeenpäin puhumalla sen verran, että lapsi ymmärtää, että asiasta voi puhua tai kysyä, jos se jää painamaan mieltä. Voit todeta, että äiti ja isä eivät olleet tekemässä mitään pahaa, vaan päinvastoin. Vanhemmat rakastavat toisiaan ja haluavat helliä toisiaan.

Lue myös: Lapsi yllätti kesken seksin – lukijoiden kootut selitykset
Keskustele: Oletteko koskaan harrastaneet seksiä vahingossa lasten nähden?

5. Miten alle kouluikäiselle kerrotaan, mitä seksi on?

Kun kerrot lapselle seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, on tärkeää puhua sanoilla, joita lapsi varmasti ymmärtää. Puhu asiallisesti ja hämmentymättä. Ahdistunut aikuinen voi säikyttää lapsen. Myös kuva- ja tietokirjoja voi käyttää apuna.

Vanhempien ei tarvitse kertoa kaikkea, tärkeintä on positiivinen sävy. Ellei mieleen tule mitään sanottavaa, voi todeta: ”Hyvä kysymys, vaikka en taida tietää vastausta. Mutta lainaan kirjastosta tästä asiasta kertovan kirjan.”

Lue myös: Maaret Kallio: Näin kerrot lapselle seksistä
Keskustele: 6-vuotias kyselee seksistä, mitä ihmettä vastaan?

6. Miten selitän, mistä vauvat tulevat?

Voit kertoa esimerkiksi näin: ”Kun isän pippeli on kovana, sen voi laittaa äidin vauvareikään. Isä laittaa vauvareikään pippelillä annoksen vauvansiemeniä. Ne uivat itse syvemmälle ja pääsevät lopulta vauvan kotiin asti. Siellä ne etsivät, onko äidillä yhtään vauvansiementä valmiina. Jos äidillä on vauvansiemen odottamassa, nopein isän siemenistä pääsee sen luo ja ne liittyvät yhteen. Se on vauvan alku.”

Keskustele: Miten olette kertoneet lapselle, mistä vauvat tulevat?

7. Miksi jo lapsi pohtii sukupuolten eroja?

Lapsi miettii jo varhain, mitä eroja ja ominaisuuksia kuhunkin ihmiseen liittyy ja tulee samalla huomanneeksi sukupuolten erot. Pohdinta on oleellinen osa seksuaalista kasvua. Kysymys on maailman havainnoimisesta ja minäkuvan rakentamisesta. Lapsi miettii, onko hyvä, että hänestä tulee tyttö tai poika.

Neljän tai viiden vuoden iässä sukupuolen merkitys kasvaa ilmaisussa ja leikeissä. Kannattaa korostaa, että kummankin sukupuolen ominaisuudet ovat yhtä arvokkaita ja tärkeitä.

Lue myös: Näin lapsen sukupuoli-identiteetti kehittyy
Keskustele: Minkä ikäisenä alkaa kyselyikä?

8. Pitääkö lasten lääkärileikit sallia?

Aika usein lapset leikkivät joko rakasteluun liittyviä leikkejä tai sitten lääkärileikkejä. Se kuuluu normaaliin kehitykseen. Lapselle kannattaa kertoa, että oma keho on aina ikioma ja siitä jokainen määrää täysin itse.

Leikeissäkään ketään ei saa pakottaa tai satuttaa. Nenään, korvaan, pimppiin tai peppuun ei pidä koskaan työntää mitään.

Lue myös: Lapsen motorinen kehitys
Keskustele: Päiväkodeissa seksileikkejä?

9. Miksi lapsi ihastuu vanhempaansa?

Lapsi huomaa ympärillään olevien ihmisten parisuhteet. Jossain vaiheessa lapsi alkaa itsekin toivoa parisuhdetta ja rakkaudentunteet kohdistuvat usein omaan äitiin tai isään. Kohde saattaa olla joku muukin aikuinen, jonka lapsi kokee tuttuna ja turvallisena.

Kun aikuinen osoittaa olevansa ylpeä lapsen osoittamasta rakkaudesta, lapsi oppii, että rakkaudentunnustus on arvokas lahja ja tunteiden ilmaisu kannattaa.

Jos lapsi ehdottaa naimisiinmenoa, aikuisen on lempeästi vedettävä raja. Voit sanoa, että lapset ja aikuiset voivat kyllä rakastaa toisiaan, mutta seurustelusuhteessa voivat olla vain aikuiset ihmiset keskenään, jotka eivät ole toisilleen sukua.

Lue myös: Lapsen puhumaan oppiminen
Keskustele: Poika oli surullinen, kun ei voinut mennä naimisiin isän ja äidin kanssa

10. Miten kerron lapselle pedofiileista?

Puhu lapsesi kanssa pedofiileista niin pian kuin hän voi sinua ymmärtää. Lapselle pitää korostaa, että kukaan ei saa koskea kenenkään toisen peppuun, pimppiin, pippeliin tai rintoihin ilman hyvää syytä ja lapsen omaa lupaa.

Lapselle voi selittää, että on olemassa kilttejä ja pahoja ihmisiä. On sellaisiakin jotka haluavat koskettaa ja satuttaa lapsen alapäätä. Paha ihminen osaa olla tosi kiltin tuntuinen. Hän ehkä tarjoaa karkkia tai pyytää autoonsa tai kotiinsa.

Vieraan matkaan ei saa koskaan lähteä. Silloin on selvästi sanottava ”Ei” ja lähdettävä heti pois jonnekin missä on muita ihmisiä. Lapsi saa kiljua, raapia, purra ja potkia ja huutaa apua. Ja on heti kerrottava jollekin turvalliselle aikuiselle, mitä on tapahtunut.

Lähteenä Raisa Cacciatoren Huomenna pannaan pussauskoppiin (Wsoy 2007) sekä Erja Korteniemi-Poikelan ja Raisa Cacciatoren Portaita pitkin. Lapsen ja nuoren seksuaalisuuden kehittyminen. Opas vanhemmille (Wsoy 2010).

Lue myös: Näin lapsen ajattelu kehittyy
Keskustele: ”Äiti, mikä on pedofiili”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X