Lapsi 17.11.2020

Ikärajat lasten suosikkisarjoissa – yllätyitkö? Ikärajoja on syytä noudattaa, sillä väkivalta lisää väkivaltaa

Ikärajat suojelevat lasta haitoilta. ”Vaikka lapset tykkäävät jostain, se ei välttämättä ole lapselle yksinomaan hyväksi”, korostaa lastenpsykiatri.

Teksti
Piia Matikainen
Kuvat
iStock

Ohjelmien, elokuvien ja pelien ikärajat on määritelty lapsen kehityksen suojelemiseksi.

Suomessa ikärajaluokittelun tekevät pääosin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) kouluttamat luokittelijat.

– Ikärajat eivät ole suosituksia vaan varoituksia vanhemmille ja ohjelmien tarjoajille siitä, että ohjelmassa tai elokuvassa voi olla lapsen kehitykselle haitallista sisältöä, sanoo Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erityisasiantuntija Leena Karjalainen.

Suomessa ikärajat määritellään sen mukaan, miten paljon ohjelmassa on väkivaltaa, seksuaalista tai ahdistusta aiheuttava sisältöä sekä päihteiden käyttöä.

– Fyysinen väkivalta merkitään väkivaltasymbolilla, henkinen väkivalta luokitellaan ahdistukseen, Karjalainen tarkentaa.

Kuvaohjelmalaki määrää, että ohjelman tarjoajan on huolehdittava, ettei lapsi tai nuori näe ikäiselleen sopimatonta sisältöä. Lapsia suojelevia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ohjelmien lähetysajat ja elokuvateatterissa iän tarkistaminen.

– K7 ei kuitenkaan tarkoita sitä, että elokuva olisi tarkoitettu juuri 7-vuotiaalle lapselle. Kyseessä voi olla niin sanottu aikuisten elokuva, mutta haitallinen sisältö on tasoa seitsemän vuotta, Karjalainen huomauttaa.

Ikärajat: Väkivallan näkeminen lisää väkivaltaa

Tutkimusten mukaan väkivallan näkeminen ohjelmissa voi aiheuttaa lapselle pelkotiloja, levottomuutta, painajaisia ja aggressiivisuutta.

– Mediasisältö vaikuttaa kaikkiin voimakkaasti ja joihinkin yksilöihin erityisen paljon. Kautta aikojen esimerkiksi mainosten on tiedetty vaikuttavan ihmisen toimintaan. Lapset ovat kaikelle vaikuttamiselle vielä alttiimpia kuin aikuiset, sanoo lastenpsykiatri Riikka Riihonen, joka kuuluu Kavin kuvaohjelmalautakuntaan.

Lapsilla, jotka ovat altistuneet väkivaltaviihteelle, on kohonnut riski väkivaltaiseen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen myöhemmällä iällä. Väkivaltaviihteen näkeminen voi myös vähentää todennäköisyyttä puolustaa uhria väkivaltaisessa tilanteessa.

– Koska median vaikutus voi olla yllättävän voimakas, on järkevää suojata omaa lasta ikätasosta poikkeavalta sisällöltä. Lapset voivat saada jopa traumaoireita järkyttävän mediasisällön näkemisestä, koska heillä ei ole kognitiivisia rakenteita ymmärtää täysin toden ja kuvitellun välistä eroa, Riihonen selittää.

Sama ohjelma voi sekä ahdistaa että houkuttaa

Vasta alakouluikäisenä lapsi alkaa ymmärtää, mitkä asiat ovat totta ja mitkä mielikuvituksen tuotetta. Koska lapsella ei ole synnynnäistä medialukutaitoa, hän suhtautuu näkemäänsä kehitystasonsa mukaisesti eikä osaa epäröidä sisältöjen todenperäisyyttä.

– Lapsi ei myöskään pysty jäsentämään kokemiaan asioita ajatuksen tasolla yhtä hyvin kuin aikuinen, joten erityisesti tunnelatautunut sisältö on siksi vahingollista. Jokin pelottaa ja ahdistaa, mutta lapsi ei ymmärrä, miksi. Hän ei välttämättä edes täysin ymmärrä, mitä näki, Riihonen kuvailee.

Lapsi ei välttämättä osaa irrottautua itsenäisesti voimakkaasti vaikuttavasta mediasisällöstä, vaikka haluaisikin: sama sisältö voi kauhistuttaa, ällöttää ja kiinnostaa.

– Koska itsesuojelun keinot ovat niukat, lapsi saattaa alkaa oireilla liian pelottavaa mediasisältöä esimerkiksi painajaisin, muuttumalla takertuvaksi tai olemalla pelokas vasta jonkin ajan päästä.

TV-ohjelmat Ikärajat koko sarjalle
Ritariprinsessa Nella S = sallittu kaikenikäisille
Masha ja karhu S
Kaapo S
Puuha-Pete S
Ryhmä Hau S
Angry Birds Blues K7
Paavo Pesusieni K7
Muumilaakso K7
Lego Ninjago K7
Ystävien kylä K7
My Little Pony: Ystävyyden taikaa K7

Aniomaatiokin voi aiheuttaa haittaa

On kohtuuton vaatimus, että vanhempi pystyisi aina olemaan vieressä sanoittamassa ohjelman sisältöä ja sen herättämiä tunteita. Siksi ikärajojen luokittelu on myös palvelus vanhemmille.

Aamujen lastenohjelmaputkissa on myös K7-ohjelmia, ja sama sarja voi sisältää sekä kaikille sallittuja että ikärajoittuja jaksoja.

– Kannattaa tarkistaa koko sarjan ikäraja, joka näkyy Kavin hakukoneessa ylimmäksi nousevan jakson kohdalla, Leena Karjalainen neuvoo.

Riikka Riihonen muistuttaa, että piirrettykin voi pelottaa.

– Pienen lapsen näkökulmasta pelottavia tai ahdistavia asioita ovat joskus tosi pienet asiat: tunnelmat, äänet, ratkaisematon tilanne tai sisällön lapsihahmoon kohdistuva uhka.

Hän kehottaa vanhempia harkitsemaan huolella, rikkooko ikärajaa oman lapsensa kohdalla.

– Kaikki eivät tiedä, että poikkeavan materiaalin näyttäminen lapselle on jopa lainvastaista.

Riihonen arvelee, että moni vanhempi muistelee omaa lapsuuttaan, jolloin asiaan ei ehkä suhtauduttu samalla tavalla ja mediasisältöjen määrä oli erilainen nyt.

On tavallista, että samassa lastenohjelmassa on jaksosta riippuen käytössä kahdet ikärajat.

On tavallista, että samassa lastenohjelmassa on jaksosta riippuen käytössä kahdet ikärajat.

– Nykylapset viettävät useita tunteja päivässä mediamaailmassa. Siksi suojaaminen ei-ikätasoisilta ohjelmilta on erityisen tärkeää: altistumisia pelottavalle sisällölle ei todellakaan tarvitse tietoisesti hankkia, koska vahingossa altistuminenkin on niin yleistä.

Joskus lasta houkuttaa jokin ohjelma liian pienenä siksi, että kaveritkin katsovat. Riihonen muistuttaa, että paljon on aikuisten käsissä. Hän kannustaa juttelemaan lasten kanssa siitä, miten erilaiset sisällöt vaikuttavat omiin tunteisiin.

– Olisi hyvä pitää mielessä, että vaikka lapset tykkäävät jostain, se ei välttämättä ole lapselle yksinomaan hyväksi.

Lue myös: ”Ihme hysteriaa – lasten ruutuaika jakoi mielipiteitä”

Ikärajat kirvoittavat aikuisilta palautetta

Elokuvateatterissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, jos lapsi on hänet hyvin tuntevan aikuisen seurassa koko näytöksen ajan. Jousto koskee kaikkia muita paitsi K18-elokuvia.

Osa aikuisista suhtautuu ikärajojen valvontaan nihkeästi.

– Meillä ei ole resursseja valvoa ikärajojen noudattamista jatkuvasti, mutta tiedossamme on, että elokuvateattereiden ovihenkilöt kokevat joskus voimakastakin kritiikkiä kysyessään lasten ikää aikuisilta, Leena Karjalainen kertoo.

Jos elokuvan tai ohjelman ikäraja tuntuu väärältä, voi Kaville antaa palautetta. Se voi johtaa ikärajan uudelleenluokitteluun.

Karjalaisen mukaan Kavi saa noin 150 palautetta vuodessa.

– Vuoden 2020 alkupuolen tilastojen mukaan Kavin valvontaluokitteluissa suurin piirtein puolet oli liian löperöä ja puolet liian tiukkaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X