Kehitys 16.6.2017
TEKSTI Janica Brander
KUVAT iStock

Helmivarpaita ja pingviiniaskeleita – lapsen eri ikäkausien suloisimmat puolet

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Jokainen lapsen ikäkausi on omanlaisensa ihme ensimmäisestä hymystä ja jokelluksesta leikki-ikäisen hauskoihin ja outoihin kysymyksiin. Listasimme lapsen eri ikäkausien hauskimmat ja suloisimmat puolet.

Vauva-aika: Helmivarpaat ja hymyn ihme

 • Hento mutta vahva ote. Kun sormensa ujuttaa vauvan käteen, pieni nyrkki puristaa sitä häkellyttävän lujaa. Vanhempi tuntee konkreettisesti, miten tiukasti lapsi on sidoksissa häneen.
 • Helmivarpaat ja makkarajalat. Vauvan jalat ovat pienet ja pehmeät, ja niitä voisi ihastella tuntikausia. Pulleita makkaroita on mitä ihmeellisemmissä paikoissa, jopa ranteissa.
 • Vauvan tuoksu. Vauvan tuoksu on sekoitus puhtautta, makeutta ja maitopukluja. Mikään muu maailmassa ei tuoksu samalta.
 • Hassut äänet. Oman äänensä löytänyt vauva jokeltaa, kiljahtelee, hikkaa ja mouruaa. Välillä tuntuu uskomattomalta, että äänet ovat lähtöisin pienestä nyytistä, ja vauva ihmettelee niitä itsekin.
 • Söpöt vaatteet. Lapsen vaatetus on vielä täysin hallinnassasi. Voit pukea hänet juuri niin suloisesti tai hassusti kuin haluat.
 • Ensimmäinen hymy. Vauvan ensimmäinen hymy on maailman suurimpia ihmeitä, ja vanhempien näkeminen ilahduttaa häntä. Vauvan hekotus kuulostaa niin hassulta, että aikuistakin naurattaa.
 • Liikkumisen harjoittelu. Kääntyminen on vauvalle rankka ponnistus, mutta hän harjoittelee sisukkaasti. Ryömintäharjoituksia on hauska katsella, ja ne muistuttavat aikuista siitä, että uusia taitoja pitää harjoitella sitkeästi.

Näin vauva kehittyy vastasyntyneestä 1-vuotiaaksi

Vauvan hymy: Milloin vauva hymyilee ensimmäisen kerran?

Keskustele: Mikä oli parasta vauva-ajassa?

Mistä vauvojen ihana tuoksu tulee?

Taaperovaihe: Pingviiniaskeleet ja elämänilo

 • Vaappuva kävely. Taapero kävellä töpöttää kuin pieni pingviini. Paljaat jalat lätisevät suloisesti lattiaa vasten, kun lapsi viipottaa paikasta toiseen.
 • Ensimmäiset sanat. Kun lapsi alkaa puhua, vanhempi saa häneen uudenlaisen yhteyden. Taaperon sanaväännökset saavat aikuisen myös nauramaan vedet silmissä.
 • Ilo pienistä asioista. Maailma on taaperolle ihmeellinen paikka, jossa leppäkerttujen kaltaiset pienetkin asiat ovat suuria. Lapsen elämänilo muistuttaa aikuista arjen ihmeistä.
 • Avoimuus. Taapero uhkuu avoimuutta ja vilpittömyyttä. Hän ihmettelee kovaan ääneen niin ohi ajavia autoja kuin naapurin tädin hassuja vaatteita. Pikkuihmisen suoruus saa vanhemmat kiemurtelemaan välillä naurusta, välillä noloudesta.
 • Hassut vaateyhdistelmät. Taaperot innostuvat usein pukeutumisesta. Vaatteet voivat vaihtua monta kertaa päivän aikana, ja look on välillä hyvin omaperäinen.
 • Hellyydenkipeys. Vaikka taapero tutustuu maailmaan, hänellä on vielä kova sylinkaipuu. Tässä iässä lapsi oppii halailemaan ja pussailemaan, ja vanhempi saa paljon hellyyttä.

Näin vanhemmuus kasvattaa sinua ihmisenä – 10 positiivista asiaa

Vauvasta taaperoksi: Nämä taidot lapsi oppii täytettyään vuoden

Keskustele: Tuleeko vaikeasta vauvasta vaikea taapero?

Leikki-ikä: Oma tahto ja visaiset kysymykset

 • Mielikuvitus. Omassa mielessään lapsi lentää, muuttuu näkymättömäksi ja tekee urotekoja. Lapsen leikkien katselu ja tarinoiden kuuntelu saa aikuisenkin luovuuden pulppuamaan
 • Fanitus ja lempitavarat. Pinkki väri, Frozen tai lentokoneet. Oli fanituksen kohde mikä tahansa, sen pitää löytyä niin tapetista kuin t-paidoista. Lapsi suhtautuu itselleen tärkeisiin asioihin hellyyttävän intohimoisesti ja opettelee huolehtimaan aarteistaan.
 • Oma tyyli. Leikki-ikäiselle ei ole enää samantekevää, missä vaatteissa hän lähtee ulos. Pikkuihmisen laittautuminen hidastaa lähtöjä, mutta sitä on liikuttavaa katsella.
 • Harrastukset. Harrastukset opettavat lapselle sosiaalisuutta ja keskittymistä. Ne laajentavat myös vanhempien kaveripiiriä ja tuovat heidän elämäänsä uutta sisältöä.
 • Kysymykset. Miksi taivas ei ole punainen? Miksi koko ajan ei voi olla kesä? Leikki-ikäisen kysymykset ovat kinkkisiä ja hauskoja. Vastausten miettiminen pakottaa vanhemmat etsimään tietoa ja kyseenalaistamaan itsestäänselvyydet.
 • Hauskat letkautukset. Lapsi kuuntelee ja matkii aikuisten puheita luovalla tavalla. Vanhemmat kuulevat lapsen suusta epämukavia totuuksia ja hillittömiä sutkauksia.

Mihin paha mieli menee? Miten vastaisit lasten filosofisiin kysymyksiin

Lapsen suusta: Lasten hauskimmat möläytykset

Miten jaksaa uhmaikäisen vaatimuksia? Perheterapeutti vastaa?

Lähteet: Bellybelly, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Mamamia, Momtastic

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: