”Neuvolan pituusennuste on usein hyödytön” – on vain yksi tapa selvittää lapsen aikuispituus luotettavasti

165 cm vai 176 cm? Lapsen pituusennuste on jännittävä tieto monelle vanhemmalle. Usein arviot jäävät kuitenkin kauas todellisesta pituudesta, ja lasten kasvuun erikoistunut lääkäri jättäisi ne kokonaan pois.

Teksti Kia Toivanen
Lapsen pituusennuste
Lapsen kasvua verrataan hänen vanhempiensa pituuteen siksi, että merkittävät poikkeamat niin sanotusta odotuspituudesta vaativat lisätutkimuksia.

Kuinka pitkäksi lapseni kasvaa?

Lapsen tuleva pituus kiinnostaa monia vanhempia. Usein jo vauva-ajan neuvolassa annetaan ensimmäinen aikuispituusennuste perustuen vanhempien pituuksiin, ja myös netistä löytyy useita helppoja laskureita lapsen aikuisiän pituuden laskemiseksi.

Vaikka aikuispituuden pohtiminen on mielenkiintoista, kovin vakavasti edellämainittuja ennusteita ei kannattaisi kuitenkaan ottaa. Kummallakaan tavalla ei päästä oikeasti arvioimaan sitä, kuinka pitkä lapsesta lopulta tulee, tietää lastenendokrinologi Karoliina Wehkalampi.

– Mielestäni aikuispituusennusteita ei pitäisi tehdä ollenkaan, jos niitä ei tehdä oikein, Wehkalampi toteaa.

Vanhempien pituus vaikuttaa osittain

Lasten lääkäriasema Pikkujätissä ja HUS:in Uudessa Lastensairaalassa lastenendokrinologina ja lasten kasvuhäiriöiden erikoislääkärinä työskentelevä Wehkalampi kertoo, että lapsen lopulliseen pituuteen vaikuttaa kyllä geeniperimä, mutta silti lapset eivät aina kasva samanmittaiseksi kuin vanhempansa. Myös saman perheen aikuisten sisarusten välillä voi olla hyvin paljon pituuseroa.

– Lapsen kasvua arvioitaessa pituutta verrataan aina hänen vanhempiensa pituuteen, ns. odotuspituuteen, jota itse kutsun vertailupituudeksi. Jonkinasteinen vaihtelu vertailupituuteen on aivan tavallista, mutta jos lapsen pituuskasvu eroaa hyvin paljon odotuspituudesta tulee sen syytä aina pohtia, Wehkalampi kertoo.

Perusterveydenhuollossa lapsen kasvua seurataan ja verrataan vanhempien pituuksiin lähinnä siksi, jotta voidaan huomata, jos jokin on vialla. Esimerkiksi erilaiset sairaudet voivat hidastaa kasvua merkittävästi.

– Silloin nähdään, kasvaako lapsi tasaisesti ja vanhempien mallin mukaisesti, vai meneekö lapsi selvästi mallin yli tai ali. Jos poikkeama on suuri, asiaa aletaan tutkia tarkemmin. Aikuispituuden ennustamiseen tarvitaan kuitenkin lisää työkaluja, joita ei neuvoloisssa tai kouluterveydessä yleensä käytetä, Wehkalampi toteaa.

Wehkalammen mukaan onkin väärin, jos vanhemmille annetaan kasvuseurantojen yhteydessä tarkka arvio lapsen tulevasta pituudesta. Luotettavaa arviota varten nimittäin tarvitaan aina myös tieto lapsen kasvutemposta.

Asianmukainen pituusennuste tarvitsee tiedon kasvutemposta

Lapsen geeniperimän lisäksi nopeudella, jolla lapsi kasvaa, on paljon merkitystä. Toinen voi olla hidas kehittyjä, toinen nopea –  ja tämä yksilöllinen kasvutempo vaikuttaa suuresti aikuispituuteen.

– Jotta kasvutempo saadaan selville, tulee arvioida kasvulevyjen kypsymisastetta. Siihen tarvitaan luustoikää selvittävä röntgenkuva, joka otetaan lapsen vasemmasta kädestä, Wehkalampi selventää.

Tätä ei useimmilla ole, ellei asian takia ole nimenomaan käynyt erikoislääkärissä. Aikuispituutta arvioidaan perusteellisesti yleensä vain, jos sille on erityistä tarvetta.

Jos kasvutempo ei ole tiedossa, pituusennusteet heittävät helposti useilla, jopa kymmenillä senteillä, eikä niillä ole siten todellista merkitystä. Vanhempien puheissa kerran annettu pituusennuste kuitenkin usein säilyy, ja lapsen lopullista pituutta verrataan usein vielä vuosikymmentenkin päästä siihen lukuun, joka neuvolassa lapselle kerran annettiin.

Tämä huvittaa Wehkalampea, sillä väärin tehdyn pituusennusteen antama luku ei ole mittari, johon kannattaisi kiinnittää huomiota liiaksi – jos ollenkaan.

– Silloin ei ole asianmukaista pituusennustetta edes alkujaankaan tehty.

Lue lisää: Mitä ovat lapsen kasvukäyrät ja miksi niitä seurataan?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä