Lapsen kehitys 08.07.2016 Päivitetty 09.06.2021

Lapsen yöllinen kauhukohtaus – miten toimin? Perheterapeutti vastaa

Mitä tehdä, jos lapsi saa yöllisen kauhukohtauksen? Mistä kauhukohtaukset johtuvat, ja miten lasta kannattaa rauhoitella? Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa.

Teksti
Essi Juvakka
Kuvat
Bulls Press

3,5-vuotias tyttäreni on alkanut saada öisiä kohtauksia, joiden aikana hän huutaa apua, on peloissaan ja ahdistunut sekä saattaa huitoa ympärilleen. Samaan aikaan hän on raivoisa ja suorastaan aggressiivinen. Kun menen paikalle, hän saattaa katsoa suoraan minuun ja huutaa, että äidin pitää mennä pois. Olen tajunnut, että hän on kuitenkin täysin unessa. Rauhallinen juttelu, hyräily tai koskeminen saavat hänet vielä enemmän pois tolaltaan. Pelkään, että hän satuttaa itsensä.

Onko kyse yöllisistä kauhukohtauksista? Voivatko ne liittyä yövaipan poisjättämiseen ja pissahädän tunteeseen? Vaikuttaa, että pissalla käyttämisen jälkeen lapsi rauhoittuu, mutta vessaan saaminen on vaikeaa, koska hän ei itse siihen kohtauksen aikana suostu eikä häneen saa koskea. Kohtauksia on välillä tullut jopa kolme kertaa viikossa. Miten yöllisen kauhukohtauksen voi rauhoittaa?

Essi Juvakka vastaa: ”Kyseessä tosiaan on epäilemäsi harvinainen sekä lapsilla että joskus myös aikuisilla esiintyvä yöllinen kauhukohtaus. Se on täysin vaaraton ja kestää yleensä vain parista sekunnista muutamaan minuuttiin, mutta tuntuu tullessaan ikuisuudelta.

On varsin hurjan näköistä, kun lapsi huutaa ja sätkii ja saattaa tuijottaa aivan hereillä olevan oloisena. Lasta on kuitenkin yleensä mahdoton saada hereille ja riskinä on, että hän satuttaa itseään.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi pelkää pimeää ja painajaisia

Huolehdi turvallisuudesta

Onkin tärkeää huolehtia, ettei tyttönne pääse vahingoittamaan itseään. Ovet ja ikkunat on hyvä pitää kiinni ja tarkkailla, onko lapsella tapana kävellä unissaan. Lähellä olevat huonekalut kannattaa tarkastaa, jotta niissä ei olisi teräviä kulmia tai mahdollisesti suojata niitä hetkellisesti pehmusteilla.

Myös lelut on hyvä kerätä sängyn läheltä lattioilta, jotta tyttösi ei satuta niihin itseään, mikäli lähtee kohtauksen käynnistyttyä liikkumaan.

Useimmiten kauhukohtaus tulee iltayöstä, jopa lähes samaan aikaan, kun lapsi on vaipunut syvän unen vaiheeseen. Siksi onkin hyvä varautua kohtauksiin ennakolta. Osalla auttaa, jos lapsen herättää varovasti sitä ennen ja hän saa vaipua uudelleen uneen.

Lue myös: Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun

Muutos voi käynnistää kohtaukset

Epäilit, liittyisikö tyttösi kauhukohtaukset yövaipan poisjääntiin. Usein ne käynnistyvät juuri jonkin muutoksen, kuten pyörällä ajon tai päiväkodin aloituksen, yhteydessä ja kestävät jonkin aikaa. Kuitenkin tämä lyhytkin aika, yleensä muutama viikko tai kuukausi, on perheelle hyvin kuormittava.

Kerroitkin, että kohtauksia on tullut lähes joka toinen yö, joten muistakaa huolehtia myös omasta unesta, jotta perheessänne ei ole myös päivähirmuliskoja.

Osa lapsista on jopa pahoillaan, jos vanhemmat kertovat yön tapahtumista, koska he eivät muista kauhukohtauksista itse mitään. Pelottavasta painajaisesta lapsi taas saattaa osata kertoa: esimerkiksi että tiikerit ajoivat takaa, mutta jaloilla ei pystynyt juoksemaan.

Lue myös: Miksi lapsi näkee painajaisia? Neuvot lapsen rauhallisempaan uneen

Pysy rauhallisena

Voisitte nyt kokeilla herättää tyttönne lyhyesti suunnilleen 15 minuuttia ennen sitä aikaa, jolloin kauhukohtaus yleensä alkaa ja käyttää hänet potalla. Jotta tämä ei kuitenkaan suuremmin häiritse hänen untaan, voisi potan pitää pari kuukautta sängyn vieressä odottamassa.

Myös iltojen rauhoittamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja pitää kiinni säännöllisestä nukkumaanmenoajasta. Näin teidän on helpompaa myös ennakoida mahdollista kohtauksen ajankohtaa. Vilkkaimmat leikit ja vauhdikkaat ohjelmat kannattaa ajoittaa päiväsaikaan.

Kohtauksen tullessa oletkin toiminut täysin oikein. Ole rauhallinen ja lempeä, vaikka tyttösi ei siitä pidäkään. Toivon, että kauhukohtaukset hellittävät perheessänne pian, sillä katkonaiset yöt väsyttävät kaikkia perheenjäseniä ja luovat lisänä jännitystä: taasko tulossa on pelkotilojen yö. Jouluun mennessä kohtaukset ovat onneksi todennäköisesti jo kauan sitten unohtuneet.”

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti, pariterapeutti ja kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Lue myös Essin muut neuvot:
Lapsi kaivaa koko ajan nenää, mitä teen?
Voiko arkaa lasta patistaa?

Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X