Vanhemmuus 01.11.2017 Päivitetty 26.06.2023

Lapseni on niin erilainen kuin minä, että välillä ärsyynnyn siitä – tyypillinen tilanne, mutta mitä siinä voi tehdä?

Lukija on huolissaan siitä, että hän ja hänen lapsensa ovat erilaisia, eikä yhteistä kivaa tekemistä tahdo löytyä. Psykoterapeutti Suvi Laru neuvoo, mitä kannattaa tehdä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kysymys: ”Nelivuotias tyttäreni on luonteeltaan ihan erilainen kuin minä. Olen itse tosi kiinnostunut liikunnasta, lapseni taas ei. Hän haluaa vain istua aloillaan ja piirrellä tai askarrella. On vaikeaa keksiä yhteistä kivaa tekemistä, ja välillä saan itseni kiinni siitä, että harmittelen hänen erilaisuuttaan. Miten oppisin ymmärtämään häntä paremmin?”

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Vanhemman on usein haasteellista ymmärtää omaa lastaan, joka on temperamentiltaan hyvin erilainen kuin aikuinen itse. Tämä on tavanomaista.

On kuitenkin tärkeää tunnistaa asia ja vaikuttaa omaan käyttäytymiseen, ettei lapselle tulisi sellaista tunnetta, että hän on ”vääränlainen”.

Olemme kaikki erilaisia, ja joidenkin lasten kanssa oma temperamenttimme on helpompi soinnuttaa yhteen. Toisten lasten kanssa meidän taas tulee kiinnittää käyttäytymiseemme enemmän huomiota.

Tutustu lapsesi maailmaan

Voimme tutustua lapsen kanssa erilaisiin asioihin ja auttaa häntä ottamaan osaa tilanteisiin, jotka ovat esimerkiksi itsellemme ominaisia. Meidän tulee kuitenkin tutustua myös tekemisiin, jotka eivät ole meille ominaisia, mutta jotka ovat lapselle mieluisia – oli sitten kyseessä vaikkapa askartelu tai jokin harrastus. Tämä on lapsen maailmaan ja lapsen taajuudelle asettumista.

Voimme siis auttaa ja mahdollistaa, mutta meidän ei kannata ”tuputtaa” tai pakottaa lapsellemme vain itsellemme ominaisia asioita ja tekemisiä.

Lapsen tulee kokea, että häntä autetaan ja ollaan kiinnostuneita hänen kiinnostuksen kohteistaan. Tämä on aitoa lapsen hyväksymistä ja tukemista juuri sellaisena kuin hän on.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

Kerrospukeutuminen tulee taas – miten selvitä kiireisistä arkiaamuista, 
kun lapset hangoittelevat vastaan? Asiantuntija vastaa

Miten jaksaisin vilkkaan lapsen kanssa? Psykoterapeutti neuvoo

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa”

Voiko 4-vuotias lapseni olla masentunut?

Äitiyslomalla olevan äidin suru: tunnen, etten ole kenellekään tärkeä – psykoterapeutti neuvoo, kuinka siitä selviää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X