Kehitys 8.8.2016
TEKSTI Janica Brander
KUVAT iStock

Kun lapsi vaatii itseltään liikaa – näin hellität lapsen perfektionismia

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Perfektionismin kaksi tyyppiä

Stressaako alakoululainen kokeita viikkoja etukäteen? Eikö lapsi voi poistua kotoa, jos hän ei ole pukenut vaatteitaan tietyssä järjestyksessä?

Perfektionisti pyrkii täydellisyyteen ja uskoo arvonsa olevan riippuvainen onnistumisista. Perfektionismiin perehtynyt kanadalainen psykologian professori Martin Antony jakaa lasten perfektionismin kahteen luokkaan.

Haitallisen perfektionismin yleisemmässä tyypissä on kyse itsetunnosta. Tällöin lapsi kokee, ettei hän kelpaa muille, elleivät hänen suorituksensa ole täydellisiä. Heikosta itsetunnosta kumpuavaan perfektionismiin voi liittyä masennusta ja ulkopuolisuuden tunteita.

Perfektionismi voi olla myös pakko-oireisen häiriön oire. Tällöin lapsella on pakkomielteitä esimerkiksi tavaroiden lajittelusta ja säännöistä. Lapsi voi järjestellä lelujaan tuntikausia, ja päivärutiineista poikkeaminen saa hänet paniikkiin.

Lapsilla on usein lajitteluleikkejä, ja on normaalia, että rutiinit rauhoittavat lasta. Käytös on ongelmallista silloin, jos lapsi uskoo, että tiukoista tavoista poikkeaminen aiheuttaa jotakin pahaa.

Lue myös: Lapsen hyvä itsetunto auttaa koulutiellä
Keskustele: Murrosikäisen pakko-oireet

Syyt ovat luonteessa ja kasvatuksessa

Perfektionismin syyt ovat yksilöllisiä. Kaikista herkistä lapsista ei tule täydellisyydentavoittelijoita, eikä lapsen käytös johdu aina vanhemmista. Tiettyjen luonteenpiirteiden ja kodin ilmapiirin on kuitenkin huomattu lisäävän perfektionismia.

Jos tunnistat itsessäsi tai lapsessasi perfektionismille altistavia piirteitä, on tärkeää, että hyväksyvää ilmapiiriä vahvistetaan koko perheessä. Perfektionistivanhemman on vaikea kasvattaa lapsestaan rennompaa, ellei myös hän itse pyristele irti suorituskeskeisyydestään.

Keskustele: Miksi lapsesta tulee perfektionisti?

Nämä asiat altistavat perfektionismille:

  • Heikko itsetunto, joka on riippuvainen muiden arvostuksesta ja kouluarvosanojen kaltaisista mittareista.
  • Herkkyys ja taipumus hävetä itseään.
  • Oman toiminnan jatkuva tarkkailu ja vertailu muihin.
  • Epäonnistumisten pelkääminen ja jatkuva virheiden ennakointi.
  • Jäykkä ajattelutapa, jonka mukaan asiat joko onnistuvat tai epäonnistuvat.
  • Vaikeus päästää irti keskeneräisistä tehtävistä ja tehdä nopeita päätöksiä.
  • Maagiset uskomukset, joiden mukaan tietyt rutiinit tuovat hyvää onnea ja niiden unohtaminen aiheuttaa jotakin pahaa.
  • Kriittinen ympäristö, jossa ihmisiä arvioidaan, palkitaan ja rangaistaan toistuvasti.
  • Nöyryyttävä ympäristö, joka ei salli virheitä ja nolaa niistä.
  • Kontrolloiva ympäristö, joka on täynnä valvontaa, varoituksia ja kieltoja.

Perfektionistia ei voi pakottaa rennoksi

Uusiseelantilainen perheneuvoja Sue Blair muistuttaa Parenting-lehdessä, ettei perfektionistia voi pakottaa rennoksi. Vanhemman on opetettava lapselle uusia ajattelu- ja käyttäytymismalleja lempeästi ja vähän kerrallaan, itse esimerkkinä toimien.

Lapsen perfektionismille naureskelu on pahin mahdollinen vaihtoehto, vaikka vanhemman tarkoitus olisi hyvä. Vanhempi voi kuvitella, että tutun ihmisen nauru saa lapsen suhtautumaan itseensä huumorilla.

Nauraminen voi kuitenkin pahentaa tilannetta, sille perfektionisti pelkää nöyryytetyksi tulemista. Täydellisyydentavoittelu ja rutiinit ovat hänen tapojaan vältellä ikävää huomiota. Naurulla nolattu lapsi voi alkaa tarkkailla käytöstään entistä enemmän välttääkseen tilanteen toistumisen.

Kouluun, harrastuksiin tai lajitteluun intohimoisesti suhtautuvan lapsen taipumuksia pitää kunnioittaa. Tärkeintä on osoittaa, että lapsi on arvokas myös muulloin kuin onnistuessaan, eikä maailma kaadu, vaikka rutiineja rikotaan joskus.

Lue myös:
Lapsi ujostelee – älä tee tätä pahaa virhettä
Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä

Näin autat lasta hellittämään perfektionismiaan:

1. Ole lempeä itsellesi ja muille

Vaikka olisit lempeä lapselle, hän huomaa, jos piiskaat itseäsi. Et voi odottaa, että lapsi hyväksyisi itsensä, jos sinä vaadit itseltäsi jatkuvasti onnistumisia. Tarkastele itseäsi ja muita persoonina, älä suoritusten kautta.

2. Auta lasta keskittymään hetkeen

Kun lapsi piirtää, on tärkeää, että hän keskittyy kynään eikä murehdi, tuleeko kuvasta täydellinen. Kerro lapselle, ettei kuvan tarvitse aina esittää mitään. On hauskaa piirrellä mitä mieleen juolahtaa, nauttia väreistä ja viivoista.

Tarkkaile myös omaa puhetapaasi. Jos vanhemmat elävät sitku-elämää, lapsi alkaa tavoitella kaukaisuudessa siintäviä päämääriä sen sijaan, että nauttisi nykyhetkestä.

3. Näytä, etteivät virheet kaada maailmaa

Osoita, että lapsi saa rakkautta kaikissa tilanteissa. Mitään pahaa ei tapahdu, vaikka hän ei saisi joka kokeesta kymppiä. Kerro, että opimme tekemällä virheitä ja harjoittelemalla. Kun teet itse mokan, totea, että nyt kävi kömmähdys, korjataanpa se.

4. Harjoitelkaa joustavuutta

Opeta lapselle, että samaan lopputulokseen voi päästä useita reittejä pitkin. Jos lapsen valitsema tapa ei toimi, älä takerru virheeseen, vaan rohkaise häntä keksimään muita keinoja.

5. Vältä mustavalkoista asennetta

Näytä lapselle, etteivät onnistuminen ja epäonnistuminen ole mustavalkoisia asioita. Älä harmittele, jos eksytte autoillessanne. Iloitse siitä, että näitte kauniita maisemia etsiessänne oikeaa tietä.

6. Puhukaa lapsen peloista

Kun huomaat lapsen stressaavan, kysy, mitä hän pelkää. Jännittääkö lapsi jotakin koitosta, johon hän on asettanut liian kovat tavoitteet? Jo pelkkä keskustelu helpottaa lapsen oloa. Vanhemman lempeä palaute auttaa häntä asettamaan odotuksensa realistisemmalle tasolle.

7. Rohkaise lasta spontaaniuteen

Älä anna lapsen pakertaa askareidensa kanssa loputtomasti, vaan aseta hänelle aikarajoja. Rohkaise orjallisesti tapojaan noudattavaa lasta spontaaniuteen rikkomalla arkirutiineja. Syökää iltapala piknik-tyyliin puistossa ja tilatkaa synttäreille noutopizzaa leivontatalkoiden sijaan.

Lähteet: Kellybear, Personality Dynamics, Roots of Action, The New York Times

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: