Onko lapsella Asperger? – miten oireyhtymän tunnistaa?

Aspergerin oireyhtymä lapsella aiheuttaa kommunikointivaikeuksia ja aistien yliherkkyyttä. Pelkkä kovien äänten säikkyminen ei kuitenkaan ole Aspergerin merkki, eikä diagnoosia saa tehdä omin päin. Selvitimme, millaisia Aspergerin oireet ovat, ja miten diagnoosi tehdään.

Teksti Janica Brander
Monesti Asperger-lapset ovat herkkiä esimerkiksi epäjärjestykselle.

Aspergerin oireyhtymä määritellään keskushermoston neurobiologiseksi kehityshäiriöksi, joka kuuluu autismin kirjoon. Asperger-ihmiset ovat usein herkkiä aistiärsykkeille. He kontrolloivat arkeaan rutiineilla, ja sosiaaliset tilanteet voivat olla heille vaikeita.

Se, hankaloittaako Asperger elämää, riippuu piirteiden voimakkuudesta ja ympäristön suhtautumisesta. Asiantuntijat puhuvat Aspergerista persoonallisuustyyppinä, jolla on omat vahvuutensa. Asperger-ihmiset ovat usein äärimmäisen tunnollisia ja lahjakkaita asioissa, jotka kiinnostavat heitä.

Lue myös: Asperger on vaikeus ja voimavara

Pikkuvanha professori

Asperger-lasten puhetyyli on usein poikkeuksellinen. Lapsi voi puhua täydellistä kirjakieltä, vaikka hän asuisi voimakkaalla murrealueella. Lapsen ääni voi olla todella hiljainen tai kova, ja puheen nuotti monotoninen. Erikoinen viestintätyyli voi vaikeuttaa kaverisuhteiden solmimista. Moni Asperger-lapsi viihtyykin paremmin yksin tai aikuisseurassa.

Asperger-lapsia pidetään pikkuprofessoreina, sillä omiin kiinnostuksenkohteisiin uppoutuminen on oireyhtymän tyypillinen piirre. Lapsi voi lumoutua dinosauruksista, ufoista tai lehtien keräilystä. Nelivuotias saattaa tietää kaiken liitukaudesta, mutta pukeutuminen voi olla hänelle vaikeaa. Hän voi puhua intohimostaan tuntikausia, vaikka kuulijat uupuisivat.

Pelkkä pikkuvanhuus ja dinosauruksista intoilu eivät kuitenkaan ole Aspergerin merkkejä. Suurin osa lapsista fanittaa tai keräilee jotakin. Kirjakieli voi olla kotoa opittua, ja vetäytyvä käytös voi johtua ujoudesta.

Keskustele: Millaisia Asperger-lapsia teillä on tai tunnette?

Aistiärsykkeet ja kaaos kuormittavat

Aistiyliherkkyydet ovat yleisiä Aspergerin oireita. Kovat äänet ja kirkkaat valot voivat kuormittaa lasta niin paljon, että hän saa itku- tai raivokohtauksen. Paidan pesulappu voi tuottaa sietämätöntä kipua, ja karkea ruoka voi saada lapsen yökkäämään.

Asperger-lapset ovat herkkiä myös muunlaiselle kaaokselle ja epäjärjestykselle. Lapsi voi lamaantua toimintakyvyttömäksi, jos ruoka-aineet koskettavat toisiaan lautasella tai tavarat ovat väärissä paikoissa.

Rutiinit taas rauhoittavat lasta ja auttavat häntä hallitsemaan stressiä. Tämän vuoksi lapsi voi panikoida, jos hän ei saa tehdä askareitaan tutulla tavalla.

Keskustele: Liittyvätkö aistiyliherkkyydet aina neurologisiin sairauksiin?

Asperger vaikeuttaa tunteiden tunnistamista

Asperger-ihmisillä on usein vaikeuksia tunnistaa ja ilmaista tunteita. Lapsi ei välttämättä ymmärrä eleiden perusteella, jos toinen on surullinen. Väsyneenä hän saattaa tiuskaista ”en halua olla kanssasi”, sillä hän ei osaa ilmaista asiaa tahdikkaasti.

Ylitunnollisuus voi jähmettää Asperger-ihmisen sosiaalisissa tilanteissa. Hän yrittää analysoida kaiken tilanteen sisältävän informaation eikä pysty reagoimaan spontaanisti.

Vaikka Asperger-ihmisen käytös olisi jäykkää ja kulmikasta, hänellä on usein voimakas tunne-elämä. Lapsi voi kokea äärimmäisiä rakkauden ja vihan tunteita, jotka purkautuvat yllättäen. Tunneryöpyt ja töksäyttely eivät johdu ilkeydestä, vaan puutteellisista tunnetaidoista, joita voi harjoitella.

Poikkeuksellinen sosiaalinen tyyli voi olla myös vahvuus. Asperger-ihmiset tulevat usein hyvin toimeen pikkulasten, vanhusten ja eläinten kanssa. Räjähtelevä Asperger-teini voi hoivata pikkusisartaan kärsivällisesti. Vauvan itku ja vanhuksen tarvitsevuus tuntuvat selkeämmiltä reaktioilta kuin epämääräiset vihjeet.

Lue myös: Autistisen lapsen äiti: ”Havahduin siihen, että Juho ei leikkinyt kuten muut lapset”

Älä tee hätäistä kotidiagnoosia

Aspergerin aiheuttaja on epäselvä, eikä oireyhtymään ole lääkehoitoa. Motoriikan ja tunnetaitojen harjoittelu terapiassa helpottaa lapsen arkea. Omassa tahdissa työskentely ja rauhallinen ympäristö pitävät aistikuormituksen kurissa.

Asperger-diagnoosia ei saa tehdä omin päin parin oireen perusteella. Jos lievät piirteet eivät häiritse lapsen elämää, diagnoosia ei välttämättä tarvita.

Diagnoosi voi auttaa, jos lapsi tarvitsee tukea päivähoidossa tai koulussa. Yleislääkäri voi tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon, jossa moniammatillinen työryhmä arvioi, täyttyvätkö Asperger-kriteerit. Asiantuntijat arvioivat lapsen sosiaalisuutta, toiminta- ja organisointikykyä, kiinnostuksenkohteita ja motorisia taitoja.

Seuraavat piirteet voivat olla Aspergerin oireita. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen Asperger-ihminen on persoona, ja oireyhtymä ilmenee yksilöllisesti.

Keskustele: Mitä hyötyä lapselle on Asperger-diagnoosista?

Nämä voivat olla Aspergerin oireita:

 1. Kognitiiviset ja motoriset vaikeudet
 • Mielikuvitusleikit ja abstrakti ajattelu ovat lapselle vaikeita. Hän oppii kuvien, ei selittämisen avulla.
 • Lapsella on jäykkiä rutiineja. Hän noudattaa ohjeita kirjaimellisesti ja on äärimmäisen tunnollinen.
 • Lapsi on kömpelö ja hänellä on erikoisia liikkeitä.
 • Lapsi on kasvosokea. Hänen on vaikea tunnistaa jopa perheenjäseniään, jos hän näkee nämä yllättävässä paikassa tai erikoisissa vaatteissa.
 1. Poikkeava viestintätyyli
 • Lapsi puhuu aikuismaisesti, mumisee, kailottaa tai painottaa sanoja epätavallisesti.
 • Lapsi ei osaa tulkita vihjeitä. Hän ottaa sanotun kirjaimellisesti ja kertoo ajatuksensa tahdittoman suoraan. Hän ei osaa valehdella eikä ymmärrä, jos häntä huijataan.
 • Lapsi ei ymmärrä henkilökohtaisen tilan käsitettä. Hän painautuu kiinni keskustelukumppaniinsa ja koskettaa tätä häiritsevän intiimisti.
 • Silmiin katsominen on lapselle vaikeaa.
 • Lapsen vuorovaikutus muistuttaa monologia. Hän ei kuuntele muita eikä anna näiden puhua.
 1. Aistiyliherkkyydet
 • Lapsi reagoi voimakkaasti ääniin, valoihin, makuihin, hajuihin tai tuntemuksiin.
 • Lapsi valitsee ruokansa ja vaatteensa tarkasti, jotta aistimukset eivät ärsyttäisi häntä. Hän voi käyttää jatkuvasti aurinkolaseja tai korvatulppia.
 • Lapsi torjuu läheisyyden, koska helläkin kosketus tuntuu epämukavalta.
 1. Rajatut ja voimakkaat kiinnostuksenkohteet
 • Lapsi innostuu jostakin aiheesta niin, että se täyttää hänen elämänsä. Hän kerää harrastukseensa liittyvää tavaraa ja hankkii aiheesta hämmästyttävän laajat tiedot.
 • Lapsella on epätasainen kykyprofiili. Hän loistaa itseään kiinnostavissa aiheissa, mutta alisuoriutuu helppoina pidetyissä asioissa.
 • Lapsen on vaikea keskittyä asioihin, jotka eivät kiinnosta häntä.

Lähteet: Autismiliitto, My Asperger’s Child, Parents, Terveyskirjasto

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Yleensä assit jää kiinni kouluiköisenä, tai siis alkaa tulemaan vaikeuksia koulussa ja tutkimuksissa voi sitten ilmetä asperger. Pikkulapsesta on vaikea aspergeriä diagnosoida. Autismi dg pystytään tekemään ennen kouluikää.

Avatar

No hei, kyllä assilla voi olla hyvinkin rikas mielikuvitus, ihan oma maailmansa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä