Lapsen kehitys 04.03.2020

”Selviääkö mummi koronasta?” Lapsiperheissä käydään nyt hankalia koronakeskusteluja – näin puhut lapsentasoisesti

”Kaverit sanoi, että mummot kuolee koronaan.” ”Tuo aivasti, sillä on varmaan korona!” Keskustele koronasta lapsen kanssa avoimesti, kun se tulee puheeksi.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Monessa suomalaiskodissa käydään nyt koronakeskusteluja ja kuullaan lasten suusta koronakommentteja. Mitä kysymyksiin ja ajatuksiin pitäisi osata vastata, jottei lapsi pelkää koronaa?

1. Hälvennä pelkoja

Lapsi: ”Äiti, Sanni on kipeänä. Sillä on varmaan korona! Tarttuuko se nyt mullekin, kun eilen leikin Sannin kanssa?”

Vanhempi: ”On hyvin epätodennäköistä, että Sannilla on koronavirus. Koronaa on Suomessa tällä hetkellä hyvin vähän, vain muutama tapaus, joten Sanni on varmaan ihan tavallisessa flunssassa. Ja flunssat tarttuvat jos tarttuvat, koronakin, ja sitten vain podetaan muutama päivä.”

Lapsi: ”Mutta miksi kaikki puhuvat nyt koronasta, uutisetkin?”

Vanhempi: ”Koronasta puhutaan nyt paljon, koska se on uusi tauti. Se on ollut joillekin ihmisille maailmalla tosi vaarallinen ja sitä ei ole aiemmin tavattu ihmisissä, joten se kiinnostaa monia. Erityisesti tutkijoita ja lääkäreitä, sillä he haluavat ymmärtää, miten voitaisiin kehittää lääkkeitä ja rokotteita.”

Hälvennä turhat pelot, kerro tosiasiat. Muista pysyä itse rauhallisena lapsen edessä. On eri asia hankkia ajantasaista tietoa koronasta kuin hätääntyä siitä. Lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen, ei pahimman tapauksen tietoa.

2. Korona ymmärrettävämmäksi tuttujen juttujen kautta

Lapsi: ”Luokan pojat sanoivat, että koko koulu menee kohta karanteeniin, missä se karanteeni edes on?”

Vanhempi: ”Karanteeni eli eristys ei ole paikka vaan keino, jolla varmistetaan että tauti leviää mahdollisimman vähän. Karanteenissa olo tarkoittaa, että tartunnan saanut ja hänen lähellä olevat ihmiset pysyttelevät jonkin aikaa omassa kodissaan, etteivät tartuttaisi toisia. Vähän samaan tapaan kuin silloin, kun sinä olet kipeänä emmekä me mene kylään kaverille, etteivät he saisi tautipöpöjä.”

Lapsi: ”Bussissa viereeni istui kiinalainen, olisiko pitänyt vaihtaa vaunua?”

Vanhempi: ”Koronavirus on lähtenyt leviämään Kiinasta, mutta läheskään kaikilla kiinalaisilla ei ole koronaa. Sitä paitsi ne harvat joilla on, ovat kotona sairastamassa, eivät he kulje ympäriinsä kuten et sinäkään jaksanut kulkea, kun olit kipeänä. Muistatko, miten halusit vain levätä ja katsoa piirrettyjä?”

Lapsi imee ympäristöstään kommentteja, ymmärtää ja yhdistelee asioita lapsen tasoisesti. Korjaa väärät käsitykset ja selvennä oudonkuuloiset termit, jotka muuten voivat jäädä lapsen mieleen kummittelemaan. Anna esimerkkejä lapsen elämästä, niin ymmärtäminen helpottuu. 

lapsi pelkää koronaa

Lapset poimivat herkästi tietoa aikuisten puheista. Jos lapsi pelkää koronaa, hän voi aiheetta huolestua isovanhemmista.

3. Ole rehellinen, mutta rauhoitteleva

Lapsi: ”Uutisissa sanottiin että koronaan kuolee, onko se totta?”

Vanhempi: ”Korona ei ole vaarallinen tauti suurimmalle osalle ihmisistä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se on lapsille erityisen lievä. Mutta joillekin oikein vanhoille ihmisille tai sellaisille, jotka ovat jo valmiiksi tosi sairaita, se voi olla vaarallinen.”

Lapsi: ”Mummi ja vaari ovat vanhoja ja sairaitakin, mummihan syö aina lääkkeitä. Kuolevatko he?”

Vanhempi: ”Jos mummi tai vaari saa koronan, hän soittaa heti lääkärille ja saa hoitoa. Kaikki vanhat ja sairaatkaan eivät kuole koronaan, mutta joku voi kuolla. Lääkärit kuitenkin tekevät parhaansa, että kukaan ei kuolisi koronaan, ja meillä Suomessa on tosi hyvät lääkärit.”

Lapselle voi puhua vaikeimmistakin koronaan liittyvistä kysymyksistä, kuolemastakin. Isompi lapsi kyllä kuulee niistä kavereilta tai aikuisten keskusteluista. Korosta, että tauti ei ole suurimmalle osalle vaarallinen ja että aikuiset tekevät jo paljon, jotta siitä tulisi vaarattomampi.

Lue myös: Koronavirus: Näin Kela maksaa päivärahaa, jos lapsi joutuu karanteeniin

4. Tarjoa ennakkotietoa ”mitä jos”-tilanteeseen

Lapsi: ”Mitä tapahtuu, jos minä sairastun koronaan? Tai sinä? Sairastutaanko me kaikki?”

Vanhempi: ”Jos sinä tai minä sattuisimme sairastumaan, niin sitten sairastamme taudin pois. Voi olla, että joudumme käymään lääkärissä saamassa neuvoja ja hoitoa, eikä kouluun tai päiväkotiin ja kavereiden luo voi vähään aikaan mennä.

Lapselle tuo ennakoitavuutta ja turvaa, kun hän tietää, mitä erilaisissa tilanteissa tapahtuu seuraavaksi ja miksi. Vastaa siis kärsivällisesti hänen kysymyksiinsä, vaikka itse vähättelisit tartunnan todennäköisyyttä. 

Lue myös: Hyvin harva lapsi on saanut koronaviruksen – on epäselvää, voivatko he levittää sitä

5. Lapsi pelkää koronaa: suojele perusturvallisuutta

Lapsi: ”Mitä jos minä kuolen tai sinä kuolet koronaan?”

Vanhempi: ”Sellaisesta ei tarvitse olla huolissaan. Meihin ei kyllä korona pysty, ja sitä paitsi siihen saa hoitoa lääkäreiltä.”

Lasta on tärkeä suojella pelolta omasta tai vanhemman kuolemasta, kun se ei ole todennäköistä. Se aiheuttaa lapsessa vain turhaa hätää. Voi ihan reilusti sanoa, että et sinä kuole, enkä minäkään. 

6. Lapsen kiinnostus riippuu iästä ja luonteesta

Vanhempi: ”Onko teillä päiväkodissa (tai koulussa) puhuttu koronasta ja siitä, että tartuntaa voi välttää pesemällä hyvin käsiä?”

Lapsi: ”Hmm, joo on kai.”

Vanhempi: ”Äidiltä ja isältä voi myös kysellä koronasta, jos huomaat miettiväsi sitä.”

Lapsi: ”Joo joo.”

Lapsen ikä ja luonne vaikuttaa siihen, miten kiinnostunut hän on koronasta. Tietoa ei tarvitse tuputtaa väkisin varsinkaan jos lapsi ei itse kysele. Tärkeintä on välittää lapselle tunne, että vaikeistakin asioista saa kysyä ja puhua. 

Lähteet: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Yle, Time

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X