Kehitys 11.7.2017
TEKSTI Mervi Alatalo
KUVAT iStock

Tiesitkö? Vauvan muistot ovat valokuvamaisia tai tunnemuistoja

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Vauvan muistot ovat erilaisia kuin isomman lapsen tai aikuisen. Ihan pieni vauva muistaa tuoksuja ja ääniä. Hän näkee niin lyhyen matkan päähän, että kasvomuisti ei pääse kehittymään elleivät kasvot käy säännöllisesti noin 30 senttimetrin päässä hänen omista kasvoistaan. Mutta heti kun vauva alkaa nähdä paremmin, hän alkaa muistaa näkemiään kasvoja ja paikkoja.

Ylipäätään muistaminen on kolmivuotiaaksi asti valokuvamaista tai tunnemuistamista. Jos vauva vaikkapa pelästyy, hän saattaa oppia yhdistämään tuntemukset ne aiheuttaneeseen ihmiseen tai paikkaan, jossa pelästyminen tapahtui.

Taapero muistaa, että olen ollut täällä ennenkin, täällä on tapahtunut jotakin mieleenpainuvaa.

Muistot muuttavat muotoaan

Tarinallinen tai kielellinen muisti, jona me aikuiset muistin ajattelemme, alkaa kehittyä vasta yli kolmevuotiailla. Siksi me aikuiset emme juurikaan pysty palauttamaan muistoja ajalta ennen kolmea ikävuotta.

Moni meistä miettii varhaisinta lapsuusmuistoaan. Joskus muistelijaa askarruttaa, onko kyseessä todellinen, tapahtumisajalta peräisin oleva muisto vai liittyykö muistikuva myöhemmin kerrottuihin asioihin – aina tämäkään ei ole selvää.

Lähde: Aivotutkija Minna Huotilaisen haastattelu.

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 4/2017.

Lue myös:

Näin lapsen ajattelu kehittyy

Vauva voi muistaa kohdussa kuulemansa kehtolaulun

Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: