Kehitys 2.11.2015
TEKSTI Toimitus
KUVAT SKOY

Eroon tutista? Lue viisi vinkkiä!

Tutista voi tulla pikkuhiljaa lapselle yhä tärkeämpi, ja moni vanhempi odottaakin huolissaan sitä hetkeä, jolloin tutille pitäisi jättää lopulliset jäähyväiset. Miten ihmeessä tutista luopuminen onnistuu?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Vieroita tutista viimeistään vuoden vanhana

Ihanteellisin ajankohta vieroittaa lapsi tutista on lapsen ollessa noin 8–12 kuukautta vanha, jolloin imemisen tarve saattaa luonnostaankin vähentyä.  8–12-kuukautinen vauva ei ole vielä ehtinyt kiintyä tuttiinsa sillä antaumuksella, jolla vanhempi lapsi on ehtinyt siihen kiintyä. Vauvalla tutti tyydyttää imemisen tarvetta, isommalla lapsella tutti on jo muuttunut turvaesineeksi ja tottumukseksi.

Keskustele: Missä iässä vauva kannattaa vieroittaa tutista?

Vieroita tutista vaiheittain

Jos tutti on tosi tärkeä lapselle, on julmaa viedä se nopeasti ja väkisin. Ensin tutin käytön voi rajoittaa nukahtamiseen ja lohtutilanteisiin. Erityisesti yli vuoden vanhojen lasten kanssa tutin käytöstä voi luopua asteittain, vaikka niin, että lapsi saa tutin vain yöunille. Sitten tutin voi esimerkiksi yrittää korvata jollain toisella vähemmän haitallisella turvaesineellä, kuten unirätillä tai unilelulla.

Lue: Vauvan hampaiden pesu kannattaa aloittaa aikaisin

Valitse rauhallinen elämänvaihe vieroitukseen

Kun lapsi vieroitetaan tutista, hänen elämässään ei saisi olla muita stressitekijöitä, vaan elämän pitäisi olla tasaista ja rauhallista. Tutista ei siis kannata vieroittaa juuri silloin, kun pikkusisarus syntyy tai lapsen pitää aloittaa päiväkodissa. Tutista luopuva lapsi tarvitsee luopumishetkellä ja sen jälkeen erityisen paljon muunlaista lohduketta: lämmintä syliä ja läheisyyttä.

Lue: Jari Sinkkonen: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Veikö tutin oravanpoikanen vai porovauva?

Sopivaa vieroittamiskeinoa kannattaa miettiä oman lapsen iän ja luonteen mukaan. Voi miettiä, mitä lapsi asiasta ymmärtää. Katoaako tutti vaan yks kaks, vai jutellaanko asiasta yhdessä?

Alle vuoden ikäinen tuskin ymmärtää, että tutti pitäisi lahjoittaa oravanpoikasille. Kaksivuotias puolestaan ei välttämättä niele ”tutti meni rikki” -selitystä, vaan voi olla, että tutista luopumiseen pitää valmistautua huolella. Kun luopumisesta tehdään tärkeä hetki, lapsi voi tuntea myös ylpeyttä onnistumisesta.

Minne tutti menee? Vanhemmat vastaavat.

”Rovaniemellä meillä on Joulupukin pajakylässä tuttipata, jonne monet käyvät viemässä tutin porovauvoille. Myöhemmin sitten voi muistella lasten kanssa tilannetta.”
”Tutista voi luopua myös vaikka lähipuistossa tai -metsässä leikkien, että se viedään pupu- tai oravavauvoille.”

”Meillä leikattiin esikoisen tutti poikki 1,5 vuoden ikäisenä. Vinkiksi voi sanoa, että kannattaa leikata jo aamulla, jotta ehtii lapsi surra pirteänä, eikä huuda sitten illalla niin pahasti. Itse en uskaltanut olla paha äiti, joka leikkaa tutin, vaan tein sen salaa ja esittelin sitten lapselle ’rikki menneen’ tutin. Hetken itki ja totesi sitten toiveikkaana, että ’isi korjaa’. Mies sitten totesi iltapäivällä lapselle, ettei osaa sitä korjata, ja taas itkettiin hetki. Seuraavana päivänä ei enää tarvinnut tuttia edes näyttää, riitti, kun muistutti, että se on rikki…”

”Me otettiin kerrasta poikki, kun poika oli vähän alle vuoden, vähän samoista syistä kuin teillä. Pari yötä ja päikkäriä meni huutaessa, ja levottomasti, mutta oli vaivan arvoista. Tarjottiin sitten kättä ja paijausta tilalle, niin kyllä se siitä.”

Pidä kiinni päätöksestä

Kun tutista on päätetty luopua, ja se on otettu pois, vanhempien kannattaa pitää päätöksestä kiinni, vaikka lapsi saattaa protestoida. Vauva sopeutuu tutittomuuteen yleensä muutamassa päivässä, eikä episodista jää lapselle traumaa.

Keskustele: Näinkin helppoa tutista vieroittaminen voi olla!

Lue myös:

Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Näin vauvan näkö kehittyy

Kalaa ja viljaa jo viisikuiselle? Vauvan ensiruoat

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (1)

Meillä meni tutti kerrasta. Pojalla oli paha flunssa ja muutenkin oli vaikea hengittää nenän kautta, joten hengitti suun kautta ja tutti oli vain esteenä. En itse ainakaan ole huomannut, että olisi sitä sen jälkeen kaipaillut.
0
1 vastaus

Meillä meni tutti kerrasta. Pojalla oli paha flunssa ja muutenkin oli vaikea hengittää nenän kautta, joten hengitti suun kautta ja tutti oli vain esteenä. En itse ainakaan ole huomannut, että olisi sitä sen jälkeen kaipaillut.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: