Kerrospukeutuminen tulee taas – miten selvitä kiireisistä arkiaamuista, 
kun lapset hangoittelevat vastaan? Asiantuntija vastaa

Toppahaalarit, tumput, pipot, fleeceasut – ja hikikarpalot vanhemman otsalla. Aika monessa perheessä toivotaan ratkaisua jokasyksyiseen kerrospukeutumisen ja arkiaamujen yhteensovittamiseen.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
talviraivo
Perusmaanantai. Ja -tiistai, -keskiviikko, -torstai ja -perjantai.

Kysymys: ”Meillä on 2- ja 4-vuotiaat tytöt, ja kun syksyn kylmyys iskee, joudumme taas tappelemaan haalarien pukemisesta. Kumpikin on hidas päiväkotiin lähtijä, ja molemmat hangoittelevat vastaan heitä pukiessani. Aamulla on lisäksi kova kiire töihin, ja mies joutuu lähtemään jo ennen minua. Miten jaksaisin pukemistilanteet hermojani menettämättä?”

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Tämä jokasyksyinen ja -talvinen arkinen rumba koettelee usein aikuisten hermoja. Voisiko näissä tilanteissa ottaa käyttöön uusia toimintatapoja tai ajatusmalleja, jotka auttaisivat arjen rullaamisessa?

Voivatko perheen aikuiset vaikka vuoropäivinä tai vuoroviikoin ottaa vastuun, että edellisenä iltana varataan lapsille vaatteet näkyville: toiset vaatteet sadesäätä ja toiset poutasäätä varten? Voisiko kaiken tämän hoitaa jo illalla lasten kanssa? Yhdessä varataan kaikki, mitä aamulla tarvitaan: sukat, pikkuhousut, paita, housut, ulkovaatteet ja muu tarpeellinen.

Vaatteista voi myös piirtää kuvat, jotka helpottavat lapsia vaatteiden keräämisessä ja päälle pukemisessa. Aamulla kannattaa varata riittävästi aikaa kaikkeen, ja aikuisen olisi hyvä muistuttaa vaikkapa kuvien avulla lasta päälle puettavista vaatteista.

Aikuisen tulee huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Herätyskello kannattaa laittaa ajoissa soimaan ja aamiainen tulisi laittaa sekä lapselle että itselle. Siirtymätilanteissa (hampaiden pesu, syöminen ja pukemaan ryhtyminen) aikuisen rauhallisuus ja selkeys ovat kaiken a ja o. Jokainen lapsi on yksilö, ja siirtymätilanteet voivat viedä toiselta lapselta enemmän aikaa kuin toiselta.

Vanhemmat voivat myös pyrkiä sopimaan työnantajan kanssa työn ja perheen yhteensovittamisesta niin, että aamuihin tulisi joustoa. Nämä arjen asiat tulee siis aidosti ottaa mukaan tärkeiksi osaksi elämää.
Arkensa sujumiseen voi itse vaikuttaa, ja työnjaosta ja tehtävistä kannattaa sopia konkreettisesti aikuisten kesken perheen sisällä. Tarvittaessa perheen ja työn yhteensovittamisen ongelmat kannattaa ottaa esiin työnantajankin kanssa.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa”

”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” 

Onko lapsen kanssa pakko leikkiä?

Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?

Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille?

Miten saan takaisin mieheni huomion?

Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?

Satuttaako lapsesta saamasi palaute?

Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

Voiko 4-vuotias lapseni olla masentunut?

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä