Lapsi 24.10.2015 Päivitetty 16.08.2021

Tunnista lapsesi temperamentti, ja ymmärrät häntä paremmin

Meistä jokaisella on yksilöllinen temperamentti, eli tapa reagoida asioihin. Kun tunnet lapsesi temperamentin, ymmärrät hänen käytöstään paremmin.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Lapset eivät ole samanlaisia paketteja vaan jo syntymästä saakka erilaisia yksilöitä. Jokaisella meistä on oma temperamentti eli luontainen tapamme reagoida asioihin. Kun tunnistat oman lapsesi temperamentin, tiedät, kuinka häntä on paras kasvattaa.

Jokainen lapsi kaipaa hyväksyntää ja tunnetta, että häntä rakastetaan juuri sellaisena kuin hän on. Paljon hymyilevä lapsi saa helposti osakseen ihailua, mutta vakava lapsi tarvitsee ihan yhtä paljon hymyjä osakseen.

Lapsestaan kannattaa olla kiinnostunut, mutta häntä ei pidä vertailla muihin.

Synnynnäinen temperamentti vaikuttaa siihen, kuinka lapsi reagoi asioihin. Joku tykkää muskarin menosta ja meiningistä, kun toinen parahtaa itkuun hälinän ja outojen kasvojen keskellä. Vanhempien tulee uskoa omiin havaintoihinsa ja tehdä niin kuin he katsovat parhaaksi lapsen kannalta.

Lue myös: Miksi taapero raivoaa? Toimi näin kiukuttelevan lapsen kanssa.

Lapsi ei käyttäydy tahallaan huonosti

Temperamentti on pysyvä ominaisuus. Siinä, kuinka temperamenttipiirteet ilmenevät, on kuitenkin iän mukaista vaihtelua. Esimerkiksi kolmevuotias lapsi osoittaa ärtyneisyyttä eri tavalla kuin 30-vuotias, mutta taipumus ärtyneisyyteen on pysyvä piirre.

Jo kaksivuotiaalla on  paljon erilaisia ominaisuuksia. Miten pian hän turhautuu hankaluuksiin? Miten nopeasti hän sopeutuu uusiin tilanteisiin? Miten pitkään lapsi jaksaa keskittyä yhteen asiaan? Millainen reaktionopeus lapsella on, tekeekö hän ensin ja miettii vasta sitten?

Mikään luonteenpiirre ei ole itsessään hyvä tai huono, vaan vaikeudet syntyvät lapsen ja ympäristön välille. Hankaluuksia syntyy, jos esimerkiksi äänille herkkä lapsi joutuu keskelle melua.

Kun ympäristön heittämä haaste on lapselle liian iso, hän yrittää kertoa sen käytössään olevilla keinoilla – tähän reaktioon vaikuttaa myös lapsen temperamentti. Jos lapsella ei ole sanoja, seurauksena on usein huutoa. Lapsi voi myös lähteä karkuun. Usein aikuiset tulkitsevat, että lapsi vain käyttäytyy tahallaan huonosti.

Jos aikuinen ajattelee, että lapsi on vain hankala kiukutellessaan, todellinen syy ei tule esiin, Esimerkiksi hitaasti sopeutuva lapsi yrittää välttää outoja tilanteita. Siksi hän sanoo ei, kun hänelle ehdotetaan lähtöä uuteen paikkaan. Oikeastaan lapsi yrittää sanoa: ”Saattaisin kyllä tykätä, mutta en ole varautunut. Anna minulle lisää aikaa”.

Lue: Näin saat lapsen tottelemaan. Asiantuntijan vinkit.

Luonne kehittyy iän myötä

Hyvä ohjenuora on olla myötätuntoinen lasta kohtaan, oli tilanne mikä tahansa. Silloin lapsi huomaa, että hän ei ole yksin tunteidensa kanssa. Mikään luonteenpiirre ei ole elämää hallitseva asia, sillä itsesäätelykyky kehittyy iän myötä.

Temperamentti on persoonallisuuden pysyvä perusta, mutta ihminen kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi ujokin ihminen voi hyvin oppia voittamaan esiintymispelkonsa.

Kannattaa myös muistaa, että luonteenpiirre, joka aluksi saattaa tuntuu vanhemmista rasittavalta, voi muuttua myöhemmin voimavaraksi.

Tunnista lapsesi temperamentti

Lapsen temperamentin pohtimisessa voi käyttää apuna asiantuntijoiden laatimia listoja, joissa on lueteltu erilaisia temperamenttipiirteitä. Oheinen luettelo mukailee amerikkalaisten psykologien Thomasin ja Chessin listausta. Kumpaa vaihtoehtoa sinun lapsesi muistuttaa?

  • Aktiivinen/rauhallinen
    Miten paljon lapsi on päivän mittaan liikkeessä? Miten hän nukahtaa ja herää? Jaksaako hän olla paikallaan?
  • Säännöllinen/epäsäännöllinen
    Miten säännöllisesti lapsi nukkuu ja syö?
  • Lähestyvä/vetäytyvä
    Suhtautuuko lapsi uusiin ihmisiin ja asioihin innostuneesti vai varautuneesti?
  • Sopeutuva/tottumista vaativa
    Miten lapsi suhtautuu muutoksiin, miten nopeasti hyväksyy uudet asiat?
  • Herkkä ärsykkeille/ei välitä
    Miten lapsi reagoi lämpötiloihin, ääniin, hajuihin, makuihin, tuntemuksiin?
  • Vahvasti/miedosti reagoiva
    Miten vahvasti lapsi ilmaisee mielihyvää tai mielipahaa?
  • Myönteinen/mielensä pahoittava
    Onko lapsi enimmäkseen hyväntuulinen vai ärtynyt?
  • Keskittyvä/häirittävä
    Kuinka helppo lapsen huomio on vangita?
  • Sinnikäs/luovuttava
    Miten pitkään lapsi paneutuu tekemiseen?

Temperamentti selittää esimerkiksi sen, miksi saman perheen lapset ovat monesti niin erilaisia, samasta kasvatuksesta ja samasta kasvuympäristöstä huolimatta.

Erilaisen temperamentin takia samat kasvatusmetodit  myös tehoavat lapsiin niin eri tavoin: siinä missä toiselle täytyy asettaa tiukat rajat ja muistuttaa usein niiden olemassaolosta, on toinen luonnostaan tottelevainen ja kuuntelee ohjeita. Tunnistamalla lapsesi temperamentin ymmärrät paremmin, kuinka häntä kannattaa kasvattaa.

Lue myös:

Pomottava lapsi? Tämän takia se voi olla hyvä piirre.

Näin vähennät lapsen narsistisia piirteitä.

Lähteet:

Juttua varten on haastateltu kehityspsykologi Niina Komsia Helsingin yliopistosta.

Liisa Keltikangas-Järvinen, Katri Räikkönen, Sampsa Puttonen: Onko luonto oikeudenmukainen? Synnynnäinen temperamentti ja stressinsietokyky.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X