4 vinkkiä turvalliseen autoiluun lapsen kanssa

Lapsen kanssa autoilussa on muistettava oikeanlaiset välineet ja liikennekäyttäytyminen. Milloin kaukalo kuuluu vaihtaa turvaistuimeen? Entä jos on kiire?

Teksti Toimitus
4 vinkkiä turvalliseen autoiluun lapsen kanssa

Lapsen syntymän myötä autoiluun liittyy entistä suurempi vastuu. Kyydissä on arvokas lasti, jota pitää kuljettaa turvallisesti.

Tieliikennelaki määrää, että alle kolmevuotiasta lasta on kuljetettava autossa asianmukaisessa turvalaitteessa. Alle 135 sentin pituisella lapsella pitää olla hänen ikänsä ja painonsa mukainen turvalaite.

Keskustele: Milloin pelkkä koroke autossa riittää?

Yli vuoden ikäinen lapsi ei enää kulje turvallisesti kaukalossa, vaan hän tarvitsee selkä menosuuntaan kiinnitetyn turvaistuimen. Pienen lapsen kaularakenne ei kestä kolarivoimia, ja siksi häntä kuljetetaan autoillessa selkä menosuuntaan neljävuotiaaksi asti.

Jos lapsi matkustaa ilman turvaistuinta, hän voi loukkaantua jo jyrkässä kurvissa tai voimakkaassa jarrutuksessa.

Keskustele:
Milloin teillä on lapsi istunut auton etupenkillä?
Taksimatkat ulkomailla lasten kanssa

4 vinkkiä: vältä kiirettä ja muista oikea turvaistuin

1. Varaa aikaa. Kiire lisää onnettomuusriskiä autoillessa. Pakkaa lapsen tarvikkeet ajoissa, ja varaa ajomatkalle aikaa myös pysähdyksiin. Jos kiire kuitenkin yllättää, soita ennen matkalle lähtöä, ilmoita myöhästyväsi ja aja rauhassa perille. Parempi olla perillä myöhään kuin ei milloinkaan.

2. Huolehdi autosi määräaikaishuolloista. Tarkkaile auton kuntoa ja korjaa viivyttelemättä siihen ilmestyvät viat. Taloudenpidossa pitää varata rahaa auton korjauksiin, jos autolla kulkemista pidetään välttämättömänä.

3. Käytä julkisia kulkuneuvoja aina, kun mahdollista. Lapsesta juna- ja bussimatkailu on hauskaa, ja hän saa nauttia seurastasi ja läheisyydestäsi. Omat stressikierroksesi laskevat, kun ei tarvitse ajon aikana huolehtia, kuinka kauan lapsi viihtyy.

4. Älä pidä autossa irrallaan olevia esineitä. Esimerkiksi turvavyöistuin pitää laittaa takakonttiin silloin, kun sen päällä ei kukaan matkusta. Esineet voivat lähteä liikkeelle voimakkaassa jarrutuksessa ja aiheuttaa pahaa tuhoa osuessaan ihmisten päälle.

Keskustele: Auton turvaistuin, vinkkejä!

Lue myös: Matkasynnytys – näin kätilöit autossa

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä