Univelka: mitä tehdä, kun äiti tai isä ei enää jaksa?

Lapsi valvottaa vanhempia usein uupumukseen asti. Kerääntyvä univelka kasautuu ja jaksaminen on vaikeaa. Mitä tehdä, kun energia ja neuvot käyvät vähiin?

Teksti Toimitus
Kuvat 123RF
Univelka: mitä tehdä, kun äiti tai isä ei enää jaksa?

Vanhempien univelka ja uupumus heikentävät muistia

Kaikki lapset eivät vielä puolitoistavuotiaana nuku kokonaisia öitä. Jos yöt ovat lapsen syntymästä asti olleet rikkonaisia, on univelkaa tässä vaiheessa voinut kertyä jo melkoisesti. Jos perheessä on useampia lapsia, äiti on mennyt töihin tai uusi raskaus on alkanut, voi tuntua, että väsymys ottaa yliotteen.

Kun univelkaa on riittävästi, muisti alkaa pettää ja suhteellisuudentaju, päättely- ja keskittymiskyky heikkenevät. Ihminen on ärtynyt ja kiukkuinen, ja hänestä tulee alttiimpi onnettomuuksille.

Keskustele: Hajoan vauvavuoden univelkaan, mikä auttaisi?

Vanhempi saattaa miettiä, kärsiikö hän väsymyksestä vai masennuksesta. Jos hyvin nukutun yön jälkeen olo tuntuu paremmalta, kyse on väsymyksestä. Jos uupumus ei korjaannu ja mieliala kohoa nukkumalla, kyse voi olla masennuksesta.

Kerro uupumuksesta muille

Valvomiset kannattaa jakaa läheisen kanssa. Turhat kotityöt ja menemiset voi karsia. Sukulaisilta ja ystäviltä voi pyytää apua kodin ja lapsen hoitamiseen.

Jos keinot loppuvat, kannattaa pyytää apua neuvolasta. Myös Ensi- ja turvakotien liitto, monet sairaalat sekä yksityiset lääkäriasemat antavat valvottajille yötapaopetusta.

Keskustele: 1 lapsi ja univelka

Jos lapsi ei enää valvota öisin, syy lyhyisiin yöuniin voikin olla omassa yötä myöten jatkuvassa puuhastelussa. Kun kotiin laskeutuu rauha, moni tarttuu kotitöihin, pesee vessoja, ripustaa pyykkejä ja laittaa ruokaa seuraavaksi päiväksi.

Puolison kanssa ehtii puhua tärkeistä asioista vasta, kun pienet suut ovat sulkeutuneet. Yhdeksän maissa illalla lenkkipoluilla sauvoo suuri joukko pienten lasten äitejä.

Kaiken puuhastelun jälkeen vierähtää helposti tunteja, ennen kuin uni tulee. Levännyt ihminen on tehokas, siksi sotkut kannattaa siivota virkeänä yön jälkeen.

Lue lisää: Näin pidät lapselle lempeän unikoulun

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä