Lapsi aloittaa päiväkodin – 10 vinkkiä sujuvaan alkuun

Päiväkodin aloittaminen on lapselle valtavan iso asia. Sopeutuminen uuteen paikkaan ja tapoihin kestää aikansa, mutta vanhempi voi helpottaa päiväkodin aloitusta näillä vinkeillä.

Teksti Toimitus
Kun lapsi aloittaa päiväkodin, on vanhemman tuki erityisen tärkeää.

Kun lapsi aloittaa päivähoidon, muuttuu lapsen ja koko perheen elämä suuresti.

Päiväkotiin ja sen tapoihin sopeutuminen vaatii oman aikansa. Näillä kymmenellä vinkillä päiväkodin alun saa sujumaan sulavasti.

Tee päivähoidosta mukava ja turvallinen asia.

Ala juttelemaan lapselle päivähoitoon menosta jo hyvissä ajoin. Kerro innostuneesti, mitä päivähoidossa touhutaan.

Järjestä aikaa pehmeään laskuun.

Töistä tai opiskeluista kannattaa järjestää vapaata niin, että voit olla lapsen tukena ensimmäisten päivähoitoviikkojen aikana. Ensimmäisinä päivinä voit olla lapsen mukana hoidossa ja pitää hoitopäivät tavallista lyhyempinä.

Tutustu päivähoidon työntekijöihin.

Lapsen päiväkotiryhmän hoitajiin on hyvä tutustua jo etukäteen. Päivähoitopaikoissa voi olla erilaisia käytäntöjä: Vanhemmat ja hoitaja voivat tavata aluksi keskenään, ja vanhemmat sitten esitellä hoitajan lapselle. Lapsen tulevat hoitajat saattavat myös ehdottaa visiittiä kotiin, jolloin on mahdollisuus tutustua ja jutella rauhallisessa ympäristössä.

Pakkaa lapsen reppuun nalle ja vanhempien valokuva.

Lapsella on hyvä olla mukanaan jotain, mikä muistuttaa kodista ja vanhemmista.

Vastaanoton tulee olla lämmin.

Lapselle on tärkeää, että hoitaja ottaa hänet aamulla iloisesti vastaan. Pidä omalta osaltasi huoli, ettei lapsesi vain ryntää toisten joukkoon, vaan että hänet huomataan ja hänelle puhutaan ystävällisesti.

Jätä heipat rehellisesti.

Lapsi voi itkeä sydäntä raastavasti, kun vanhempi sulkee päivähoitopaikan oven takanaan. Se ei ole vaarallista, jos lapsi jää hoitajan turvalliseen syliin. Älä karkaa päiväkodista lapsen huomaamatta, vaan sano rehellisesti ja reippaasti heipat ja mene töihin. Jos itku jää vaivaamaan, hoitopaikkaan voi päivän aikana soittaa ja kysyä, miten siellä menee.

Kunnioita hoitopaikan tapoja.

Päivähoidossa pyritään nykyisin kunnioittamaan lasten ja perheiden yksilöllisyyttä. Vanhempien pitäisi kuitenkin ymmärtää päivähoidon realiteetit ja noudattaa talon tapoja: nimikoi vaatteet, osta sisätossut, pidä kuravaatteet mukana, älä lipsu sovituista hoitoajoista ja huolehdi lapsen käsien pesusta aamulla ennen ryhmään tulemista. Lue tiedotteet huolella ja ole aktiivisesti mukana vanhempainilloissa.

Keskustele päivittäin.

Päivähoidon työntekijöiden kanssa kannattaa jutella joka päivä siitä, miten lapsesi päivä on mennyt, millaisia tunteita hän on tuntenut  ja mitä hänen kehityksessään on meneillään. Anna tietoa lapsestasi ja perheenne arjesta. Kerro avoimesti mielipiteesi ja toiveesi. Työntekijöiden työhön kuuluu myös rakentavan, asiallisen kritiikin vastaanottaminen.

Viettäkää kiireettömiä iltoja kotona.

Tue lapsesi sopeutumista antamalla hänelle päivähoitopäivän jälkeen paljon aikaa, huomiota ja hellyyttä. Juttele lapsen kanssa päivän tapahtumista.

Viljele luottamusta.

Lapselle on tärkeää, että päivähoidon ihmiset ja vanhemmat luottavat toisiinsa. Osoita työntekijöille, että arvostat heidän työtään.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä