Lapsen kehitys 28.12.2015 Päivitetty 19.02.2024

Näin päiväkodin aloitus sujuu kivuttomasti – 11 vinkkiä vanhemmalle

Päiväkodin aloitus on lapselle usein ensimmäinen pidemmän eron hetki vanhemmasta. Erossaoloa voi onneksi harjoitella askel kerrallaan.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
iStock

Päiväkodin aloitus on käännekohta, joka muuttaa koko perheen arjen.

Varhaiskasvatukseen sopeutuminen vaatii oman aikansa, mutta näillä vinkeillä päiväkodin aloitus sujuu sulavasti.

Lue myös: Puhutko päiväkotia? Testaa, osaatko salakielen lasten ympärillä!

1. Päiväkodin aloitus lähtee ennakoinnista

Älä jätä asiasta kertomista ensimmäiseen aamuun, vaan juttele lapselle päivähoidon aloittamisesta jo hyvissä ajoin. Kerro innostuneesti, mitä päiväkodissa touhutaan.

Kun päiväkodin aloitus on perheessänne ajankohtaista, töistä tai opiskeluista kannattaa järjestää mahdollisuuksien mukaan vapaata niin, että voit olla lapsen tukena ensimmäisten päivähoitoviikkojen aikana. Aivan ensimmäisinä päivinä voi olla lapsen mukana hoidossa ja pitää hoitopäivät tavallista lyhyempinä.

Varaa varsinkin alussa aamun tuonti- ja iltapäivän hakutilanteeseen aikaa, jotta kiirehtiminen ei kuormittaisi tilannetta entisestään.

2. Älä odota liikaa ensimmäisiltä päiviltä

Jokainen lapsi reagoi muutoksiin yksilöllisesti. Joskus päiväkodin aloitus käynnistyy takkuisesti, joten varaudu kaikenlaisiin tunnereaktioihin.

Ensimmäisiin päiviin ei kannata ladata liikaa odotuksia. Muista, että päivähoito voi tuoda lapsesta esiin aivan uusia puolia. Kotioloissa reipas lapsi voi esimerkiksi olla hoitopaikassa arka.

Lue myös: Lapsi voi aloittaa päivähoidon innolla, mutta sitten tulee stoppi – Käytökselle on normaali selitys

3. Päiväkodin aloitus vaatii harjoittelua

Suositus on, että päiväkodin aloitusta harjoitellaan noin viikko. Asiasta kannattaa sopia hoitopaikan henkilökunnan kanssa.

Harjoittelu aloitetaan niin, että ensin vanhempi on mukana koko ajan. Sen jälkeen kokeillaan lyhyttä eroa.

paivakodin aloitus
Ensimmäisinä päivinä erossaoloa voi harjoitella.

Vanhempi voi lähteä käymään esimerkiksi kaupassa, ja lapsi jää siksi ajaksi hoitopaikkaan. Sitten eroaikaa pidennetään esimerkiksi puoleen päivään, ja lopulta lapsi jää hoitoon kokonaan ilman vanhempaa.

On hyvin yksilöllistä, kuinka pitkän harjoittelun lapsi vaatii ennen kuin päiväkodin aloitus sujuu. Etukäteen ei kannata suunnitella, että harjoittelu on ohi esimerkiksi tiettynä päivänä.

4. Tutustu päivähoidon työntekijöihin

Lapsen päiväkotiryhmän henkilökuntaan on hyvä tutustua jo etukäteen.

Päivähoitopaikoissa voi olla erilaisia käytäntöjä ennen päiväkodin aloitusta. Vanhemmat ja hoitaja voivat tavata aluksi keskenään ja vanhemmat sitten esitellä varhaiskasvattajan lapselle.

Lapsen tulevat varhaiskasvattajat saattavat myös ehdottaa visiittiä kotiin, jolloin on mahdollisuus tutustua ja jutella rauhallisessa ympäristössä. Tavoitteena on, että kaikki tulevat toisilleen tutuiksi jo silloin, kun päiväkodin aloitus on vasta käsillä.

5. Päiväkodin aloitus on rankkaa, joten valmistaudu erotuskaan

Eroamisen tuska vanhemmasta saattaa olla lapsella hyvinkin voimakasta. Vanhemmalla taas tuska lapsen tuskasta voi olla voimakasta. Se tulee monelle yllätyksenä.

Ero vanhemmasta on stressaavaa kaikille lapsille. Se voi näkyä pelkona, arkuutena ja itkemisenä.

Erotuskaa kokevat lähes kaikki lapset. Jotkut itkevät vanhemman perään pidempään, toiset lopettavat sen heti, kun äiti tai isä on lähtenyt paikalta.

paivakodin aloitus
Erotuskan voimakkuus voi yllättää.

On yksilöllistä, missä ikävaiheessa päiväkodin aloitus sujuu mahdollisimman kivutta. Toisille lapsille hoitoon sopeutuminen on helpompaa pienenä, toisille isompana.

Kaikki lapset kokevat jonkinasteista surua joutuessaan eroon vanhemmistaan, ja se on normaalia. Päivähoidon aloitus sujuu kuitenkin enemmistöllä yleensä ihan hyvin.

6. Ole määrätietoinen

Varaudu etukäteen kestämään lapsen erokiukku. Kun sinun on pakko lähteä, vakuuta lapselle, että kaikki on hyvin ja hänestä pidetään hoidossa hyvää huolta.

Älä näytä lapselle omaa ahdistustasi. Jos sinua itseäsi itkettää, itke vasta, kun hoitopaikan ovi on sulkeutunut perässäsi.

Jos sopeutuminen kestää kovin kauan ja päiväkodin aloitus tuntuu tahmealta, päiväkodin henkilökunnan kanssa voi yhdessä keskustella siitä, miten erotuskaa voitaisiin helpottaa.

Lue myös: Lapsi pelkää vieraita ihmisiä ­– miten pitäisi toimia?

7. Älä lähde lapselta salaa

Joskus nopea lähteminen voi tuntua vanhemmasta hyvältä ajatukselta, jos lähteminen on vaikeaa ja lapsi on kerrankin uppoutunut johonkin leikkiin.

Älä kuitenkaan karkaa päiväkodista lapsen huomaamatta, vaan sano rehellisesti ja reippaasti heipat. Jos itku jää vaivaamaan, hoitopaikkaan voi päivän aikana soittaa ja kysyä, miten lapsella sujuu.

aloittaminen päiväkodissa
Hoitopaikkaan saa soittaa, jos haluaa tietoa lapsen voinnista.

Vaikeat hetket ovat myös opin paikkoja lapselle. Näin hän oppii, että arjen pienistä kriiseistä päästään yli.

8. Kunnioita hoitopaikan tapoja

Varhaiskasvatuksessa pyritään kunnioittamaan lasten ja perheiden yksilöllisyyttä. Vanhempien pitäisi kuitenkin ymmärtää päivähoidon realiteetit ja noudattaa talon tapoja.

Nimikoi vaatteet, osta sisätossut, pidä kuravaatteet mukana, älä lipsu sovituista hoitoajoista ja huolehdi lapsen käsien pesusta aamulla ennen ryhmään tulemista. Lue tiedotteet huolella ja ole aktiivisesti mukana vanhempainilloissa.

Lapselle on tärkeää, että päivähoidon ihmiset ja vanhemmat luottavat toisiinsa. Päiväkodin aloitus sujuu sulavasti, kun osoitat työntekijöille, että arvostat heidän työtään.

9. Turvalelu auttaa ikävään

Päiväkodin aloitus saattaa sujua mukavammin, jos lapselle pakkaa mukaan turvalelun, joka muistuttaa häntä kodista.

1–2-vuotiaat eivät pysty hahmottamaan aikaa. Niinpä heitä ei lohduta se, että äiti tai isä sanoo tulevansa pian tai iltapäivällä.

paivakodin aloitus
Tuttu lelu vieraassa ympäristössä tuo lapselle turvaa.

Sen sijaan isompi lapsi alkaa jo ymmärtää ajan kulkua, joten hänelle voi sanoa, että vanhempi tulee esimerkiksi välipalan jälkeen.

10. Kommunikoi varhaiskasvattajien kanssa päivittäin

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa on hyvä jutella siitä, miten lapsesi päiväkodin aloitus on sujunut tai mitä kuulumisia lapsen päivään on mahtunut.

Lue myös: Huomaako päiväkoti, jos kukaan ei leiki lapsesi kanssa? Tämä piirros paljastaa hoitajille totuuden

Anna tietoa lapsestasi ja perheenne arjesta. Kerro avoimesti mielipiteesi ja toiveesi, mutta tee se arvostaen ja rakentavasti.

11. Päiväkodin aloitus väsyttää, joten rauhoita illat

On hyvä muistaa, että lapselle hoitopäivä on pitkä. Lapset väsyvät hoidossa samoin kuin aikuiset töissä, ja aikuisten tavoin myös he tarvitsevat vapaata ja lomaa.

Stressitason nousu voi näkyä kotona kiukutteluna, väsymyksenä ja uniongelmina. Muu elämä kannattaa siis pitää rauhallisena, mikäli mahdollista.

Mitä pienempi lapsi, sitä vähemmän aktiviteetteja hän kaipaa hoitopäivän jälkeen.

Lähteet: erityislastentarhanopettaja Kirsi Suttonin haastattelu sekä Suomalainen vauvakirja (Otava).

Lue myös: 26 hauskaa kysymystä lapsen päiväkotipäivästä – eikä yksikään ole ”miten meni?”

Kotiliesi.fi: Uskoisitko, että koulunkäynti on nykyään tällaista? 8 asiaa, jotka koulussa ovat eri tavoin kuin nuoruudessasi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X