Lapsi 28.06.2018 Päivitetty 14.08.2019

Lapsi pelkää vieraita ihmisiä ­– miten pitäisi toimia?

Lapsi karsastaa kaikkia vieraita ihmisiä. Miten vanhempana kannattaisi tilanteessa toimia?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Kävimme Kaksplus-lehdessä läpi lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa lasten yleisimipiä pelkoja ja miten niihin olisi hyvä vanhemman suhtautua. Julkaisemme kysymykset verkossa viiden jutun sarjana.

Tapaus 1: Pelottavat ihmiset

Kahdeksan kuukauden ikäinen vauvani roikkuu minussa kiinni aina, kun olemme kylässä. Tilanne pahenee entisestään, jos joku vieraista yrittää lähestyä häntä ja ottaa hänet syliin. Miten voisin rauhoittaa vauvaa tällaisissa tilanteissa?

Janna Rantala: Vanhemmasta eroon joutuminen on lapsen ensimmäinen ikäkausipelko. Se kertoo siitä, että lapsi ymmärtää, ettei pärjää yksin maailmassa. Pieni lapsi ei osaa vielä ilmaista sitä, että hän pelkää. Siksi aikuiselta tarvitaan herkkyyttä ymmärtää tilanne lapsen näkökulmasta.

Esimerkkitilannetta kutsutaan vierastamiseksi. Silloin lapsi roikkuu herkeämättä vanhemmassaan kiinni, jos lähistöllä on vieraita ihmisiä. Tilanne pahenee, jos vieras aikuinen yrittää lähestyä lasta ja ottaa hänet jopa syliinsä. Lapsi alkaa itkeä ja pyrkii nopeasti pois tilanteesta. Lapsi saattaa vastustaa myös yksin nukkumaan menemistä, koska pelkää unen aikaista eroa vanhemmastaan.

Lasta ei pidä karaista ja totuttaa vieraisiin, jos hän ei ole itse valmis siihen. Tärkeintä on lohduttaa pelkäävää lasta, ottaa hänet syliin ja jutella hänen kanssaan rauhassa. Silloin lapsi alkaa vähitellen itsekin rauhoittua.

Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Kaksplussassa 4/18.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X