Kehitys 30.9.2013
TEKSTI Toimitus
KUVAT SKOY

Lukemaan oppiminen

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Suomalaislapsista joka neljäs osaa lukea kouluun mennessään. Miksi osa lapsista oppii lukemaan itsestään ennen koulun alkua?

Varhaista oppimista edistävät ennen kaikkea vanhemmat ja isommatsisarukset tai kaverit, jotka lukevat lapselle ja joiden lukemista lapsi näkee.

Kun lapsi oppii arvostamaan lukemista, hänen oma halunsa oppia lukemaan kasvaa. Kun lapselle luetaan, hän on yleensä aikuisen vieressä tai sylissä. On erittäin hyvä antaa lapsen seurata tekstiä vaikka sormella, jolloin hän oppii mitä ja miten luetaan.

 

Pitääkö lasta opettaa lukemaan ennen koulua, jos kaveritkin jo osaavat?

Lasta ei pidä pakottaa oppimiseen, jos hän ei osoita kiinnostusta lukemiseen. Tiedetään kuitenkin, että sellaiset lapset, jotka näkevät aikuisten ja kavereiden lukevan, arvostavat lukutaitoa ja haluavat itsekin oppia saamaan tekstistä selvää.

 

Kun lapsi kiinnostuu sanoista, miten voin opettaa lukemista?

Lapsen täytyy ensiksikin hallita kieli, jolla hän opettelee lukemaan.

Hänen täytyy osata erotella puhutut sanat äänteinä ja huomata äänteiden ja kirjainten vastaavuus. Myös lukemisen suunta vasemmalta oikealle tulee olla selvillä. Lukemaan opettelevan on huomattava, että kirjoitetut sanat ovat puhuttujen sanojen merkkejä.

Lapsen pitää oppia myös ymmärtämään lukemansa. Lukemisen tekniset taidot ja luetun ymmärtäminen liittyvät toisiinsa ja toimivat rinta rinnan. Sana on käytännössä puhutun kielen pienin merkityksellinen yksikkö. Lapsi voi oppia tunnistamaan sanan aluksi kuvana. Esimerkiksi sana auto piirtyy lapsen tajuntaan tietynlaisena kuvana. Kuvan nähdessään hän tunnistaa sen sanana auto, hän siis ”lukee”. Tämäntasoinenkin oppiminen on lapselle iso ilo ja kannustaa häntä jatkamaan oppimista. Sana voidaan sitten sisäistä rytmiä hyväksi käyttäen jakaa tavuihin. Suomen kielen selkeää kirjoitusjärjestelmää on osaltaan pidetty tekijänä, joka helpottaa lukemaan oppimista. Säännönmukaista kirjoitusjärjestelmää on tarjottu selitykseksi suomalaislasten hyvälle menestykselle kansainvälisissä lukutaitovertailuissa.

 

Mitä hyötyä lukutaidosta on lapselle?

Lukutaito avaa monta ovea. Lukutaidossa voidaan tarkemmin erotella kaksi puolta, lukeminen tiedon hankkimiseksi ja lukeminen viihteeksi. Lukutaito tiedon hankkimiseksi avartaa luonnollisesti lukijan tietomaailmaa. Lukutaito  viihteeksi puolestaan liittyy tunnemaailmaan, lukija nauttii lukemastaan. Lukeminen saattaa auttaa häntä ratkomaan jopa emotionaalisia ongelmia. Kaikessa lukemisessa on piirteitä kummastakin.

Onko varhaisesta lukutaidosta jotakin haittaa?

Lapselle on ennen koulua tapahtuvasta oppimisesta suurta hyötyä, mutta lapsen luettavaa on valvottava, ettei hän lue ikäiselleen sopimatonta tekstiä. Jos niin tapahtuu, on lapsen kanssa keskusteltava luetusta, ettei hänelle jää vääriä tai haitallisia käsityksiä.

 

Kun lapsi oppii lukemaan, jätänkö ääneen lukemisen?

Lapselle on hyvä lukea ääneen edelleen, jos hän siitä iloitsee. Monet jo lukemaan oppineet lapset nauttivat yhdessäolosta, jonka lukuhetki tarjoaa. He kyllä etsiytyvät lukemaan itsekseen silloin, kun ovat siihen valmiita.

 

Miten tv:tä tapittavan lapsen saa kiinnostumaan kirjoista?

Lue lapsen kanssa sellaisia kirjoja, jotka herättävät hänen kiinnostuksensa joko kuvien tai aiheen perusteella. Ei haittaa, vaikka lapsi katselee hänelle sopivaa ohjelmaa televisiostakin, sillä ohjelmien ja elokuvien tekstitys voi toisinaan houkutella lasta omaan lukemiseen.

 

Näistä lapset tykkäävät:

  • Mauri Kunnaksen kirjat
  • Miina ja Manu-sarja
  • Risto Räppääjä
  • Astrid Lindgrenin sadut
  • Viiru ja Pesonen
  • Mimmi-lehmä
  • Muumi-kirjat
  • Myyrä
  • Tomppa
  • Kirsi Kunnaksen runot

 

Vanhemmat listasivat lastensa lempikirjoja Kaksplus.fi:n keskustelussa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: