Taapero 16.2.2016
TEKSTI Saga Wiklund
KUVAT 123RF

Näin hoidat lapsen haavaa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Haavatulehduksen ehkäisemiseksi haava pitää pestä runsaalla vedellä heti tapaturman jälkeen. Kylmä vesi supistaa verisuonia ja hidastaa verenvuotoa.

Haavan puhdistamiseen on hyvä käyttää myös desinfiointiainetta. Pieni haava hoituu laastarilla, suurempaan voidaan tarvita apteekista saatava haavasidos, joka kiinnitetään paikoilleen laastarin tapaan.

Lue myös: Näin estät lapsen tapaturmat kotona

Kasvohaava voi vaatia liimaamista

Pään ja kasvojen alueen haavoista vuotaa paljon verta, vaikka ne eivät olisi kovin syviä. Haava pitää hoitaa huolella, sillä hoitamattomana se voi jättää kasvoihin ikävän arven.

Pään haava on yleisin hoitoa vaativa tapaturma lapsilla, ja yleensä hoitona on haavan liimaus. Haava liimataan tiputtamalla kiinni puristetun haavan päälle kudosliimaa. Liimattu haava tulee pitää kuivana viikon ajan.

Lääkäriin on paras lähteä muutaman tunnin sisällä haavan syntymisestä. Haava vanhenee 6–18 tunnissa riippuen sen likaisuudesta ja muodosta. Siistireunainen viiltohaava voidaan sulkea pienellä viiveelläkin.

Lue myös: Uudet elvytysohjeet lapsille

Haava kuuluu lääkärin hoitoon näissä tilanteissa:

  • Haava on kasvoissa ja yli 2 cm pitkä
  • Haava vuotaa runsaasti
  • Kyseessä on syvä pistohaava
  • Haava on repaleinen tai näyttää hyvin likaiselta
  • Haavassa epäillään olevan vierasesine
  • Haava on syntynyt puremasta
  • Haava on tulehtunut.

Lääkäriin myös puremasta

Jos haava on tullut puremasta, lääkärikäynti on myös tarpeen. Hoidoksi määrätään usein antibioottikuuri, koska puremahaavat voivat tulehtua syljen mukana tulevista bakteereista.

Erityisesti kissan puremasta aiheutuneet haavat tulehtuvat herkästi, mutta koiran puremasta aiheutuneille haavoille näin käy harvemmin.

Lääkäriin täytyy lähteä myös silloin, jos haavaan on selkeästi päässyt likaa esimerkiksi ruostuneesta naulasta tai maaperästä.

Katso video: Näin poistat tukoksen lapsen hengitysteistä

Punoitus kertoo haavatulehduksesta

Jos haava ja sen ympäristö alkavat punoittaa, kuumottaa tai erittää märkää, haava on tulehtunut. Tulehdus voi myös nostaa lämpöä ja haava-alue voi turvota. Haavatulehdus hoidetaan antibioottikuurilla.

Likaisissa haavoissa on aina pieni jäykkäkouristustaudin riski. Lapsi on kuitenkin yleensä rokotettu neuvolassa jäykkäkouristusta vastaan, ja tällöin lisärokotuksia ei tarvita.

Lue myös: BB-12-probiootti ehkäisee lasten flunssia

Lähteet: Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto, Maaret Castrénin, Henna Kortteen ja Kristiina Myllyrinteen artikkeli Haavat ja verenvuodotHannu Jalangon artikkeli Haava lapsella.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: