Vauva 09.09.2023 Päivitetty 23.01.2024

Kapalointi rauhoittaa vauvan – Näin kapaloit turvallisesti

Vauvan kapalointi on tehokas keino vauvan rauhoittamiseen. Kapalon idea on tuoda lapselle kohtua muistuttavat olosuhteet.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock & Otavamedia

Kapalointi voi olla hyvä keino rauhoittaa pientä vauvaa – erityisesti silloin, jos vauva kovasti hätkähtelee ja heräilee omiin liikkeisiinsä.

Kapalointi mukailee kohtumaisia olosuhteita. Vastasyntyneet ovat tottuneet olemaan tiiviisti sykkyrällä, koska he ovat vastikään olleet vielä kohdussa. Samankaltaisten olosuhteiden järjestäminen kohdun ulkopuolella ei täysin onnistu, mutta kapalolla voi luoda vauvalle samankaltaisen turvallisen olotilan.

Ensin on kuitenkin tarkistettava, että vauva on saanut riittävästi ravintoa ja läheisyyttä.

Kapaloliina sopii käytettäväksi vastasyntyneestä noin 3–4 neljän kuukauden ikään asti. Tämän jälkeen kapalointia ei enää suositella, sillä vauvan olisi hyvä saada tutustua omiin käsiinsä ja sormiinsa nukahtamistilanteessa.

Isomman vauvan tai taaperon kanssa voi testata unipussia, jonka idea mukailee kapaloa mutta jossa lapsen kädet pääsevät liikkumaan vapaasti.

Lue myös: Vauvauinti on askel kohti uimataitoa – näin totutat vauvan veteen

Vauvan kapalointi 

Aseta vauva kapaloliinan päälle. Liinan reunan tulee jäädä niskan korkeudelle. Aivan pienien vauvojen pääkin voidaan kapaloida, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kapaloliina taitetaan ensin vauvan toisen olkapään yli vauvan käden ollessa rinnalla koukussa. Sen jälkeen taitetaan liinan reuna vauvan alle. Toistetaan sama toiselle puolelle.

Jalkopäähän jäävällä kapaloliinalla saadaan vielä alaraajat mukaan kapaloon. Liinaa nostetaan kevyesti vauvan rintaa kohden, joten jalat taipuvat hiukan kippuraan.

Sen jälkeen taitellaan kapalon reunat vauvan alle.

Kapaloliinan on tärkeää olla riittävän kokoinen, jotta vauvan kapaloiminen onnistuu. Muuten se voi olla vaikeaa.

Materiaali on hyvä olla kevyttä kangasta. Kaupoissa myydään erikseen kapaloliinoja, mutta kapalointia voi kokeilla myös kotona ohuella lakanalla tai peitolla.

Kapalointia kannattaa kokeilla ainakin kaksi kertaa

Kannattaa kokeilla, miten oma vauva suhtautuu kapalointiin. Kaikki vauvat eivät asiasta innostu, mutta kätilö Maiju Starckin mukaan kapalointia kannattaa kokeilla ainakin kaksi kertaa. Yleensä sen jälkeen huomaa, onko vauva kapaloinnista mielissään.

Mikäli kapalointi aloitetaan ihan vastasyntyneenä, vauva kokee sen yleensä mukavana. Hieman vanhemmankin vauvan kanssa voi kokeilla, mitä pienokainen tuumaa kapaloinnista.

Näin teet puolikapaloinnin: katso videolta helppo ohje!

Lue myös: Miten äidin synnytysmasennus ja läheisyyden puute vaikuttaa vauvaan?

Lähteet: Kätilö-sairaanhoitaja Maiju Starck neuvola Perhe-Artesta sekä Väestöliitto.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X