Lapsi 24.11.2015 Päivitetty 10.08.2021

Näin ratsastusterapia auttaa lasta

Ratsastusterapiassa lapsen luomat ystävyyssuhteet eläinten kanssa auttavat myös ihmissuhteiden luomisessa. Eläimestä huolehtiminen ja sen kunnioittaminen kehittävät myös lapsen empatiakykyä.

Teksti
Laura Salama
Kuvat
123RF

Ratsastusterapiassa lapsi tutustuu itseensä

Ratsastusterapia auttaa lasta solmimaan kontakteja ja tuntemaan empatiaa. Oman kehon kanssa sinuiksi tuleminen ja pärjääminen ison eläimen kanssa tarjoavat onnistumisen elämyksiä.

Lue myös: Näin autat lasta saamaan ystäviä

Fysioterapeutti-ratsastusterapeutti Elina Aulan ratsastusterapiassa inkoolaisella tallilla käyvät liikuntavammaiset, kehitysvammaiset, autistiset sekä oppimishäiriöiset lapset.

Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lasten harrastuksista

Terapiatunti alkaa kiireettömällä hetkellä tallilla. On tärkeää, että lapsi aloittaa suhteen luomisen hevoseen heti ensimmäisellä kerralla ja rauhoittuu tallissa jokaisen tunnin alussa. Näin kehittyy turvallisuudentunne ja luottamus hevoseen. Lapsi hoitaa ja harjaa hevosen yhdessä terapeutin kanssa.

Aula korostaa, että hoitaminen on lapselle tarkoituksenmukaista toimintaa, joka kehittää sekä hänen kykyään jäsentää asioita että empatiakykyä. Ennen ratsastamaan lähtemistä lapset suunnittelevat, missä ratsastusretken aikana käydään; usein mennään metsään.

Keskustele: Pienten lasten ratsastus

Palaute ja harjoitukset osana terapiaa

Aula antaa lapselle palautetta ratsastuksen aikana. Ylivilkas lapsi saa aina positiivista palautetta keskittymisen ja rauhoittumisen hetkistään. Myös silloin terapeutti muistaa kehua, kun lapsi toimii oikein hevosen kanssa.

– Teetän erilaisia tehtäviä lapselle retken aikana. Esimerkiksi ratsastaminen kädet levitettyinä sivuille, ”lentokoneasentoon”, kehittää lapsen tasapainoa sekä vartalon hallintaa.

Ratsastuksen jälkeen Aula ohjaa lasta kertoen, kuinka hevonen palkitaan. Antaessaan hevoselle vaikkapa kolme porkkanaa lapsi suorittaa kehitystasolleen soveltuvaa laskutehtävää.

Keskustele: Ratsastusterapia

Ratsastusterapia tarjoaa onnistumisia ja apua sosiaalisiin suhteisiin

Ratsastusterapia tarjoaa onnistumisen elämyksiä. Osaamisen ja selviytymisen kokemukset ison eläimen kanssa parantavat kaikkien lasten itseluottamusta.

Lue lisää: Lapsi ja lemmikki: eläinystävä kasvattaa lasta

Ratsastusterapiassa lapsi tutustuu itseensä. Erityisen merkittäviä tällaiset elämykset ovat erityisryhmille, joita Aulan terapiatunneilla käy. Myös kontaktin luominen eläimen kanssa sekä siitä huolehtiminen on tärkeää juuri heille.

Lapsi, jolla on lämmin suhde eläimeen, solmii sellaisen helpommin myös toiseen ihmiseen.

Terapia kehittää myös lapsen fysiikkaa

Terapia kehittää lapsen fysiikkaa monin tavoin. Hevosen liikkeellä ja sen lämmöllä, joka on ihmisen ruumiinlämpöä korkeampi, on oma tehtävänsä ratsastusterapiassa.

– Lämmön ja liikkeen yhteisvaikutuksesta lihasjännitys vähenee ja lihakset myös venyvät. Se on tärkeää lapsille, joilla on kohonnut lihastonus. Toinen tärkeä asia on lapsen oman kehon hahmottaminen.

– Toiminta hevosen kanssa edistää lapsen kehotietoisuutta. Liikuntavammainen lapsi saa hevosen selässä kokemuksen normaalin kävelyn liikkeistä.

Parhaita hetkiä Aulan uralla on ollut, kun nelivuotias lapsi alkoi vihdoin puhua.

– Kaikki hänen juttunsa käsittelivät hevosia ja ratsastamista. Sitä oli tarhassakin ihmetelty ja tytön käyttämiä, ratsastukseen liittyviä termejä ei siellä aina ymmärretty. Sanoin siihen, että ne nyt ovat näitä meidän juttuja.

Keskustele: Hevos- ja ratsastusterapia

Lue myös:
Onko lapsenne käynyt Theraplay-terapiassa?
Koira lapsiperheeseen? Ota nämä asiat huomioon valitessasi koiraa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X