Näin selviät päiväkodin aloituksesta

Tutkimusten mukaan varhaiskasvatus tasaa lasten välisiä eroja, ja siitä on hyötyä lapsen tulevaisuuden kannalta. Lue, miten selviät päiväkodin aloituksesta.

Teksti Elisa Hurtig

Monet tuntuvat olevan sitkeästi sitä mieltä, että päiväkodissa lapset eivät saa riittävästi huomiota ja heidän häiriökäyttäytymisensä lisääntyy. Lapsia tasapäistetään, jolloin lapsen omat vahvuudet eivät pääse esille. Eivätkä kaikki asiantuntijatkaan suosittele päiväkotia alle kolmevuotiaille.

Kehitysneuropsykologian dosentti ja varhaiskasvatuksen koulutuksen opetuksesta vastaava johtaja Sajaniemi on eri mieltä. Hänen mukaansa koulutettu henkilökunta pitää huolen siitä, että kaikilla lapsilla on oma paikka ja he tulevat nähdyksi sekä yksilöinä että ryhmän jäseninä. Hänen mielestään päiväkodin voi aloittaa huoletta jo yksivuotiaana.

– Omat tutkimuksemme osoittavat, että jo alle kolmevuotiaat iloitsevat vertaissuhteista ja he ovat aktiivisia toimijoita. Ei siis ole mitään syytä ajatella, että lapsi traumatisoituisi, kun pääsee varhaiskasvatukseen, jossa on muita lapsia ja toimintaa.

Varhaiskasvatus tasaa lasten eroja

Voisiko päiväkodista olla jopa jotain hyötyä? Sosiaalisten taitojen, stressinhallinnan ja tunnesäätelyn oppiminen ovat Sajaniemen mukaan taitoja, joita oppii paremmin päiväkodissa kuin kotona, jossa ollaan enemmän suojassa ja rauhassa.

– Tutkimukset osoittavat, että laadukas varhaiskasvatus tasaa lasten välisiä eroja, ja siitä on hyötyä lapsen tulevaisuuden kannalta. Jos lapsi esimerkiksi tuntuu jäävän sosiaalisissa tilanteissa syrjään omien piirteidensä vuoksi, tämä voidaan korjata jo varhaisessa vaiheessa. Kotona tällaista ei välttämättä huomaa.

Hän kertoo, että evoluutiossa ihminen on ollut jaetun vanhemmuuden laji. Se tarkoittaa, että on tyypillistä, että myös muut kuin oma emo huolehtii jälkikasvustaan.

– Ihmislajin aamunsarastuksessa henkiin jäivät ne, jotka saivat rakkautta ja huolenpitoa useammalta ihmiseltä. Tämä on virittänyt aivoja sosiaalisesti.

Ryhmässä toimimisen oppii vain ryhmässä

Kotihoitoa puolustavien ei kuitenkaan kannata vetää hernettä nenään, sillä Sajaniemi painottaa, että jos joku viihtyy pitkään kotona, se on totta kai hyväksyttävää. Tosin ryhmässä toimimista ei opi kuin olemalla ryhmässä.

– On olemassa kasvava joukko vanhempia, jotka eivät vie lastaan varhaiskasvatuksen piiriin ennen koulua. Sellaiset lapset saattavat olla koulussa huonommassa asemassa, sillä heille on vierasta esimerkiksi se, että luokassa tehdään tehtäviä myös silloin, kun ei huvittaisi.

Älä luo lapselle paineita

Päiväkodin aloittaminen ei silti aina ole lapselle mikään helppo nakki: tiukemmat aikataulut, uudet tilat, oudot lapset ja vieraat opettajat. Pitäisikö lasta valmistella hyvissä ajoin tulevaan?

– Etukäteen ei kannata välttämättä hirveästi puhua ja ennakoida. Lapsi voi muuten kehittää paineita. Hän alkaa ajatella, että mikä hirveä juttu tämä päiväkoti on, kun aikuisetkin jännittävät sitä niin paljon, Sajaniemi kertoo.

Hän neuvoo suhtautumaan tulevaan neutraalisti.

– Lapselle voi vähän ennen ensimmäistä päivää sanoa, että sinua varmasti jännittää, mutta päiväkodissa on aikuisia, jotka pitävät sinusta hyvää huolta. Voit aina mennä heidän luokseen ja olet turvassa. Sinulle ei tapahdu päivän aikana mitään pahaa, vaikka nyt jännittääkin.

Hän muistuttaa, että aikuisen kuuluu jättää lapsi rennosti ja ahdistumatta hoitoon, eikä jäädä pitkittämään erohetkeä. Jos ahdistuu itse, se tarttuu lapseen.

Päiväkotipäivän jälkeen Sajaniemi kehoittaa vanhempaa kehumaan lasta sanomalla, että: ”Ajatella, sinä jaksoit olla hienosti koko päivän täällä, vaikka sinua jännitti.” Hänen mukaansa sellainen kasvattaa lasta ja hän huomaa, että jännityksestä huolimatta päivän aikana oli kaikkea mukavaa ja hän kesti sen.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä