Minun tarinani 15.5.2014
TEKSTI Oili Urmas
KUVAT Mirva Kakko

Kuinka kahden erityislapsen äiti selviää?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kahden erityislapsen äidistä Marika Kilpeläisestä on helpompaa, kun lapsen vamma näkyy ulospäin.

Downin oireyhtymä. Vaikea sydänvika. Marika Kilpeläisen oli pakko uskaltaa ajatella ajatus loppuun asti. Vauva ei ehkä selviäisi. Sydänleikkausta oli pakko kiirehtiä, koska kolmikuisen Emilian vauvan kunto heikkeni koko ajan.

Oli keskikesä vuonna 2011. Marika ja hänen miehensä Timo veivät Emilian illalla sairaalaan ja palasivat kotiin.  Aamulla tyttö leikattiin.

-Kävelimme ensin kotona ympyrää  pari tuntia ja sitten lähdimme Lastenklinikalle odottamaan. Vasta iltapäivällä kirurgi soitti ja kertoi leikkauksen sujuneen hyvin, Marika kertoo.

Toipuminen alkoi hitaasti, mutta Emilia selvisi. Siitä alkoi arki kahden erityislapsen kanssa.

 

Isoveli oppi leikkimään

Emilialla on isoveli Teemu, 9, jolla on monimuotoinen kehityshäiriö. Teemua on valvottava koko ajan. Hän on henkisesti noin 3–4-vuotiaan tasolla. Poika saa välillä raivokohtauksia, jolloin hän riehuu ja käyttää rumaa kieltä. Hän toimii hetken mielijohteesta, eräänä päivänä hän soitti hätäkeskukseen 63 kertaa.

Pienempänä Teemu ei osannut leikkiä. Kotona hän tyhjensi  kaappeja ja repi tapetteja. Muiden lasten seurassa hän vetäytyi omiin oloihinsa. Vasta päiväkodissa Teemu oppi leikkimään muiden lasten kanssa.

On sattumaa, että Kilpeläisen perheessä on kaksi erityislasta. Kummankaan lapsen vamma ei ole perinnöllinen. Marikalla on aiemmasta suhteesta Teemun lisäksi tytär Elina, 13. Timolla on puolestaan kaksi  aikuista tytärtä.

– Joskus tämä tuntuu epäreilulta. Yksi erityislapsi vielä menisi, mutta kaksi. Olemme kuitenkin Timon kanssa hyväksyneet tilanteen. Asiat ovat nyt näin, Marika sanoo.

Perheen terveet lapset jäävät väkisin vähän syrjään, koska he pärjäävät itsekseen. Lisäksi Timolla on kaksi lastenlasta, mutta hän ei pysty ottamaan heitä hoitoon, vaikka haluaisikin.

– Välillä on olo, että mistä vielä joudumme tinkimään. Onneksi puhumme Timon kanssa paljon ja puramme vaikeatkin tilanteet, Marika kertoo.

 

Vamma joka ei näy

Kilpeläisten perheessä hyvä hetki on sellainen, kun ei tarvitse korottaa ääntä eikä komentaa. Välillä kaikki menee niin kuin tavallisessakin perheessä…

 

Lue koko juttu toukokuun Kaksplussasta!

kansikuva-widget

Tilaa Kaksplus kotiisi täältä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: