Lapsi 12.11.2019

Päivähoito stressaavaa lapselle ja kotona parempi? Ei ehkä sittenkään, toteaa tuore tutkimus

Päivähoidossa olevilla lapsilla oli vain hieman kohonneet kortisolitasot iltapäivisin verrattuna niihin lapsiin, jotka olivat kotihoidossa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Onko päivähoito stressaavaa? Kotihoitoa suositellaan usein pienelle lapselle siksi, että sen on katsottu olevan hänelle vähemmän stressaavaa. Tuore tutkimuksen mukaan näin ei ehkä olekaan.

Turun yliopiston tekemässä FinnBrain-tutkimuksessa verrattiin päivähoidossa olleita lapsia kotona oleviin lapsiin, mikä on uutta. Yliopiston tiedotteessa todetaan, että lasten stressistä päivähoidossa ei ole tehty juurikaan tutkimuksia.

Nyt kuitenkin yli kahdelta sadalta alle kolmevuotiaalta kerättiin sylkinäytteitä, joista tutkittiin kortisolipitoisuus. Kortisolia syntyy lisämunuaisen kuorella silloin, kun ihminen on stressaantunut.

Päivähoidossa olevilla lapsilla oli vain hieman kohonneet kortisolitasot iltapäivisin verrattuna niihin lapsiin, jotka olivat kotihoidossa.

– Tämä selittyi osittain päiväunilla, koska näytteet otettiin iltapäivällä päiväunien jälkeen, ja kortisolitasot ovat jonkin verran korkeammat heti heräämisen jälkeen, tutkimuksessa tohtorikoulutettavana työskentelevä Katja Tervahartiala selittää Turun yliopiston tiedotteessa.

– Päiväunet eivät kuitenkaan kokonaan selittäneet iltapäivän tasoja ja saattaakin olla, että iltapäivän tunnit ovat osalle lapsista kuormittavampia päiväkodissa kuin kotona.

Eroja kortisolitasoissa oli jonkin verran eri päiväkotiryhmienkin välillä. Myös yksittäisen yksilön kortisolitasot vaihtelivat mittausten väleillä, sillä ihmiset reagoivat ympäristöstä tuleviin ärsykkeisiin. Toisin sanoen välillä eteemme tulee stressaavampia hetkiä, toisinaan taas on rauhallisempia päiviä.

Ihmisen kortisolitaso vaihtelee vuorokauden ajasta riippuen

– Tutkimuksemme osoitti, että lasten kortisolitasojen vuorokausivaihtelu oli molemmissa ryhmissä samanlaista ja noudatti kortisolille tyypillistä vuorokausirytmiä, jossa tasot ovat korkeimmillaan aamulla, laskevat päivän mittaan ja ovat matalimmillaan illalla ennen nukkumaanmenoa, Tervahartiala kertoo tiedotteessa.

Tutkijat raportoivat, että päivähoidon ryhmäkoolla ei ollut vaikutusta kortisolitasoon.

Kotihoidossa olevien lasten välillä kortisolitasoissa oli suurempia eroja. Tervahartiala epäilee tämän johtuvan osittain siitä, että kotiryhmässä olevien lasten päivärytmeissä oli suurempaa vaihtelua kuin päivähoitoryhmäläisillä, joiden päivärytmi oli hyvin samankaltainen.

Tervahartiala kuitenkin muistuttaa, että aiheesta tarvitaan lisää tutkimustuloksia. Tutkimus jatkuukin edelleen, jotta saadaan lisää tietoa eri ikäisten lasten stressinsäätelystä.

– Tämän tutkimuksen perusteella ei voida sanoa, liittyivätkö ryhmien väliset erot hoitoympäristöön vai lapsen yksilöllisiin piirteisiin. Ryhmien väliset erot olivat myös verrattain pieniä, eikä meillä ole vielä riittävästi tietoa siitä, onko tämän kaltaisilla eroilla merkitystä lapsen tulevan kehityksen tai terveyden kannalta, Tervahartiala huomauttaa tiedotteessa.

Useimmat tutkimuksessa mukana olleista lapsista olivat jo kokeneita päiväkodinkävijöitä. Joukossa oli vain muutama lapsi, joka oli aloittanut hiljattain. Oletettavasti vasta-alkajilla kortisolitaso olisi korkeampi.

Lue myös: Meneekö yksivuotias pilalle päiväkodissa?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X