Päiväkodin aloitus: 8 vinkkiä hyvään alkuun

Päivähoidon aloitus on lapselle usein ensimmäinen pidemmän eron hetki vanhemmasta. Päiväkoti auttaa erotuskan käsittelemisessä, mutta erossaoloa kannattaa harjoitella etukäteen.

Teksti Annina Pennonen
Kuvat 123RF
Päiväkodin aloitus

1. Älä odota liikaa ensimmäisiltä päiviltä

Jokainen lapsi reagoi muutoksiin yksilöllisesti. Varaudu siis kaikkeen. Päivähoito voi tuoda lapsesta esiin aivan uusia puolia. Kotioloissa reipas lapsi voi esimerkiksi olla hoitopaikassa arka.

Älä siis lataa hoidon aloitukseen liikaa odotuksia.

Keskustele: Onko päivähoito hyvä vaihtoehto alle 3-vuotiaalle?

2. Varaa viikko harjoitteluun

Suositus on noin viikko. Asiasta kannattaa sopia hoitopaikan henkilökunnan kanssa. Harjoittelu aloitetaan ensin niin, että vanhempi on mukana koko ajan. Sen jälkeen kokeillaan lyhyttä eroa.

Vanhempi voi lähteä käymään esimerkiksi kaupassa, ja lapsi jää siksi ajaksi hoitopaikkaan. Sitten eroaikaa pidennetään esimerkiksi puoleen päivään, ja lopulta lapsi jää hoitoon kokonaan ilman vanhempaa.

Lue myös: Lapsilähtöinen kasvatus – järkevää vai ei?

Se, kuinka pitkän harjoittelun lapsi vaatii, on hyvin yksilöllistä, joten etukäteen ei kannata suunnitella, että harjoittelu on ohi esimerkiksi tiettynä päivänä.

Parasta on, jos ainakin toisella vanhemmalla on tuolloin töistä lomaa, jotta ajan kanssa voi joustaa. Mutta jos lomaa ei ole, ainahan se ei ole kaikilla mahdollista, asia hoidetaan muuten. Tällöin perhe voi tulla esimerkiksi aamuisin tai iltapäiväisin harjoittelemaan.

Lue myös: Meneekö 1-vuotias pilalle päiväkodissa?

3. Valmistaudu erotuskaan

Eroamisen tuska vanhemmasta saattaa olla lapsella hyvinkin voimakasta. Vanhemmalla taas tuska lapsen tuskasta voi olla voimakasta. Se tulee monelle yllätyksenä.

Ero vanhemmasta on stressaavaa kaikille lapsille. Se voi näkyä pelkona, arkuutena ja itkemisenä. Erotuskaa kokevat lähes kaikki lapset. Jotkut itkevät vanhemman perään pidempään, toiset lopettavat sen heti, kun äiti tai isä on lähtenyt paikalta.

Toisille lapsille hoitoon sopeutuminen on helpompaa pienenä, toisille isompana.

Kaikki lapset kokevat jonkinasteista surua joutuessaan eroon vanhemmistaan, ja se on normaalia. Hoidon aloitus sujuu kuitenkin enemmistöllä yleensä ihan hyvin.

Lue myös: Näin lapsen sukupuoli-identiteetti kehittyy

4. Ole määrätietoinen

Varaudu etukäteen kestämään lapsen erotuska. Kun sinun on pakko lähteä, vakuuta lapselle, että tällä on kaikki hyvin ja hänestä pidetään hoidossa hyvää huolta. Älä näytä lapselle omaa ahdistustasi. Jos sinua itseäsi itkettää, itke vasta, kun hoitopaikan ovi on sulkeutunut perässäsi.

Kaikilla kestää sopeutuminen päivähoitoon jonkin aikaa. Yleensä se vie muutaman viikon, mutta toisilla lapsilla voi mennä siihen viikkokausia. Jos sopeutuminen kestää kovin kauan, päivähoidon henkilökunnan kanssa voi yhdessä keskustella, miten erotuskaa voitaisiin helpottaa.

Lue myös: Näin kannustat lasta liikkumaan
Keskustele: 
Kuinka pitkään lapsen kannattaa olla päivähoidossa kerralla?

5. Turvalelu auttaa ikävään

Esimerkiksi turvalelu, joka muistuttaa lasta kodista. Nykyään käytetään myös vanhempien valokuvia, joita voidaan katsella hoitopäivän aikana. Näin ”muisto” vanhemmista pysyy pienenkin lapsen mielessä.

1–2-vuotiaat eivät pysty hahmottamaan aikaa, joten heitä ei auta se, että äiti tai isä sanoo tulevansa pian tai iltapäivällä. Isompi lapsi alkaa jo ymmärtää ajan kulkua, joten hänelle voi sanoa, että vanhempi tulee esimerkiksi välipalan jälkeen.

Lue myös: Saako lasten seurassa juoda alkoholia?

6. Valmistele lapsi päiväkodin aloitukseen

Riippuu lapsen iästä. Lasta pitää valmistaa hoidon aloitukseen, joten kertomista ei kannata jättää ensimmäiseen aamuun. Varsinkin jos ajatus herättää lapsessa jännitystä, häntä on valmistettava siihen.

Varaa varsinkin alussa aamun tuonti- ja iltapäivän hakutilanteeseen aikaa. Lapselle pitää aina sanoa heipat, kun hänet jättää hoitoon, vanhempi ei saa siis vain liueta paikalta.

Lue myös: Näin ratsastusterapia auttaa lasta

7. Älä lähde salaa

Joskus nopea lähteminen voi tuntua vanhemmasta hyvältä ajatukselta, jos lähteminen on vaikeaa ja lapsi on kerrankin uppoutunut johonkin leikkiin, mutta sanomatta lähteminen voi ylläpitää lapsen turvattomuuden tunnetta.

Vaikeat hetket ovat myös opin paikkoja lapselle. Näin hän oppii, että arjen pienistä kriiseistä, kuten esimerkiksi siitä, että äiti tai isä lähtee töihin, päästään yli.

Lue myös: Miten äidin synnytysmasennus vaikuttaa vauvaan?

8. Rauhoita illat

On hyvä muistaa, että hoitopäivä on pitkä päivä lapselle. Lapset väsyvät hoidossa samoin kuin aikuiset töissä, ja myös he tarvitsevat vapaata ja lomaa. Stressitason nousu voi näkyä kotona kiukutteluna, väsymyksenä ja uniongelmina. Muu elämä kannattaa siis pitää rauhallisena.

Mitä pienempi lapsi, sitä vähemmän aktiviteetteja hän kaipaa hoitopäivän jälkeen. Jos mahdollista, hoitopäivät kannattaa pitää alussa mahdollisimman lyhyinä.

Lue myös: Näin kerrot lapselle seksistä

Asiantuntijana erityislastentarhanopettaja Kirsi Sutton.

Keskustele: Paljonko maksat päivähoidosta?

Lue myös:
Herkkujen antaminen lapselle – tämän takia karkkipäivä voi olla huono juttu
Kunnon kasvattaja ei koskaan karju lapselle?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä