Vauvan terveys 05.03.2014 Päivitetty 26.06.2023

Rokotteiden hyödyt ja haitat – Rokotuttaisinko lapseni?

Rokotteiden haittoja kannattaa pohtia verraten niitä mahdolliseen tautiin 
ja sen jälkitautiin.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Mirva Kakko

Moni huolestui rokotteiden turvallisuudesta, kun Pandemrix-sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteys vahvistui. Päätös lasten rokottamisesta kävi vaikeammaksi, sillä luottamus terveydenhuollon viranomaisiin oli saanut kolauksen.

– Näyttää kuitenkin siltä, että kriittisyys koskee lähinnä kausi-influenssarokotteita. Kausi-influenssan rokotuskattavuus on nyt vain noin 13 prosenttia pienten lasten kohdalla, kuvaa lääketieteen tohtori, ylilääkäri Hanna Nohynek, joka työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön päällikkönä.
Kausi-influenssarokote herätti epäilyjä tänäkin vuonna ehkä siksi, että siinä oli mukana ainesosia myös sikainfluenssan (H1N1) ehkäisyyn. Lapsille tarkoitetussa Vaxigrip-rokotteessa ei ollut kuitenkaan tehosteainetta eli adjuvanttia, joka on yhdistetty narkolepsiatapauksiin.

Jälkitautien ehkäisyyn

Kausi-influenssarokotetta tarjotaan joka vuosi maksutta 6–36 kuukauden ikäisille lapsille. He saavat influessasta muita helpommin jälkitauteja, kuten keuhkoputken tulehduksen, korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Se, kuinka vaarallista influenssan sairastaminen on, riippuu iästä ja terveydentilasta – myös vanhukset kuuluvat riskiryhmään.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Tuhkarokko tuliaisina

Rokotuskattavuus on Suomessa maailman huippua: yli 90 prosenttia on saanut rokotusohjelman mukaiset rokotukset, kun jätetään laskuista influenssarokote. Rokotusohjelmaan liittyvistä rokotteista vanhemmat empivät kausi-influessarokotuksen lisäksi eniten rotavirus- ja pneumokokkirokotteen sekä MPR-rokotteen kohdalla. MPR ehkäisee tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa.

Hanna Nohynek uskoo, että 
MPR-rokotteen osalta epäily on yhteydessä vanhaan tutkimukseen, joka yhdisti autismin ja MPR-rokotteen.
– On kuitenkin osoitettu, että näillä kahdella ei ole yhteyttä, hän vakuuttaa.
Kiistelty tutkimus, jossa MPR-rokote yhdistettiin autismiin, julkaistiin tiedelehti Lancetissa vuonna 1998. Tutkimuksen takia monet brittivanhemmat jättivät lapsensa rokottamatta, mikä on johtanut tuhkarokon yleistymiseen Britanniassa.
Sittemmin Lancet on vetänyt pois julkaisun, sillä tutkimustulokset osoittautuivat väärennetyiksi. Tutkimusta johtanut tohtori Andrew Wakefield on myös menettänyt lääkärinoikeutensa.
Walesissa koettiin kuluneen kevättalven aikana laaja tuhkarokkoepidemia, jossa tautiin sairastui yli tuhat 10–18-vuotiasta lasta ja nuorta. Epidemian taltuttamiseksi rokotettiin kevään aikana MPR-rokotteella yli 50 000 nuorta.
Tuhkarokkoon sairastuneista 100 000 ihmisestä keskimäärin 10 kuolee ja 40 saa aivotulehduksen. MPR-rokotteen ottaneetkaan eivät ole täysin suojassa tuhkarokolta, jos se yleistyy epidemiaksi, sillä mikään rokote ei ole täysin suojaava.

Keski-Pohjanmaan ilmiö

Keski-Pohjanmaalle syntyi takavuosina paikallinen ilmiö, jossa vanhemmat eivät rokotuttaneet lapsiaan. Pienellä alueella jopa 15 prosenttia ikäluokasta saattoi jäädä kokonaan rokottamatta.

– Nyt tilanne on jo parempi. Alle viisi lasta on tänä vuonna jäänyt kokonaan rokottamatta. Alueellamme syntyy vuodessa noin 550–600 lasta. On kuitenkin edelleen aika tavallista, että pneumokokki- ja rotavirusrokotteet jätetään pois, kertoo johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström Pietarsaaresta.
Muuallakin Suomessa on vanhempia, jotka valitsevat rokottamattomuuden, toiset haittavaikutusten pelon ja toiset luonnonmukaisuuteen pyrkimisen vuoksi.
Rokottamattomuus huolestuttaa lääkäreitä, koska alle 90 prosentin rokotuskattavuus ei enää takaa suojaa tartunnoilta. Jos rokotteita otetaan yhä vähemmän, riskit laajoihin epidemioihin kasvavat, ja rokottamattomat ovat ensimmäisinä vaarassa. Rokottamattomana matkailussa on myös isoja riskejä.

Taudeista ei kokemusta

Rokotteilla on haittavaikutuksia, ja niistä tavallisimpia ovat paikalliset reaktiot rokotusraajassa ja erilaiset yleisoireet, kuten kuume, kipu, ärtyneisyys, huonovointisuus ja lihassäryt. Valtaosa oireista on lieviä ja häviää muutamassa päivässä. Harvinaisempia haittoja ovat allergiset reaktiot, rokotuskohdan märkiminen, kuumekouristukset ja paikallisten imusolmukkeiden turpoaminen.

Hanna Nohynek kehottaa tutustumaan rokotuksilla ehkäistäviin tauteihin ja sen jälkeen punnitsemaan rokotteiden haittoja mahdollisen sairauden ja sairauden jälkitaudin haittoja vasten. Hänen mielestään rokotteiden haittavaikutuksia katsotaan suurennuslasilla, koska itse taudeista ei ole kokemuksia.
Jos rokotuskattavuus laskisi koko Suomessa, meille voisi palata sairauksia, jotka on jo kertaalleen voitettu, kuten tuhkarokko, hinkuyskä tai kurkkumätä.

Kansallinen rokotusohjelma

2 kk

  • rotavirusrokote, suojaa rotavirusripulilta

3 kk

  • pneumokokkirokote, suojaa aivokalvontulehdukselta, keuhkokuumeelta, verenmyrkytykseltä ja korvatulehdukselta
  • rotavirusrokote
  • DTaP-IPV-Hib, suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja hib-taudeilta (kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys)

5 kk

  • pneumokokkirokote
  • DTab-IPV-Hib + rotavirusrokote

12 kk

  • DTaP-IPV-Hib + pneumokokkirokote
  • MPR I, suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta

6–35 kk

  • influenssarokote (vuosittain)

4 v

  • DTaP-IPV

6 v

  • MPR II

11–12 v tytöt

  • HPV- eli papilloomavirusrokote, suojaa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta. Vuosina 2013–2015 myös 13–15-vuotiaat tytöt saavat HPV-rokotteen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X