Saako lapsi syödä kaupassa banaanin ennen maksamista? Näin kauppiaat vastaavat

Olet ruokaostoksilla perheen kanssa, kun kiukku, nälkä ja väsymys iskevät lapseen samaan aikaan – voiko lapselle antaa banaanin ja maksaa sen kassoilla myöhemmin? Näin kaupat vastaavat.

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Lapsi kaupassa omena suussaan.
Maksu ensin? Kauppiaat kertovat, voidaanko pikkulasten kohdalla säännöistä joustaa.

Kaksplussan Facebook-sivuilla on viime päivien aikana käyty vilkasta keskustelua siitä, saako lapselle antaa kauppareissun aikana pillimehun, karkkipatukan tai vaikkapa hedelmän syötäväksi jo ennen ostosten maksamista. Näin ollen kassalle maksettavaksi jää tuotteen tyhjä pakkaus tai kuori.

Bloggaajamme Laura Johannan kirjoituksessa ”Saako kaupasta varastaa?” aihetta pohdittiin hyvien käytöstapojen ja sääntöjen noudattamisen opettamisen kautta.

Kysyimme pääkaupunkiseudun kauppiailta, miten he suhtautuvat käytäntöön, joka herättää niin voimakkaita mielipiteitä.

Kaupat ymmärtävät lapsiperheitä

Ruokakaupoissa suhtaudutaan käytäntöön pääasiassa myönteisesti. Työntekijät ymmärtävät, että lapset tuskastuvat ruokaostosten aikana helposti.

– Se on ihan ok, meillä on työntekijöille selkeä ohjeistus näihin tilanteisiin, ja ne tunnistetaan, kertoo K-Citymarket Malmin kauppias Jyrki Ranta.

Hänen mukaansa työntekijät suhtautuvat kaupassa ruokaileviin lapsiin positiivisesti, eikä asia herätä henkilökunnan sisällä keskustelua.

– Jonkin verran sitä näkee, vaikka se ei olekaan jokapäiväistä. Mutta ihan normaalia se on, Ranta toteaa.

K-Supermarket Mustapekan kauppias Jouni Ekholmin mukaan kaupassa ruokailevien lasten määrä on vuosien varrella vähentynyt.

– Tietysti kauppiaan toivomus olisi, että kauppaan tultaisiin sen verran ”ravinteikkaana”, ettei tarvitsisi heti niin tehdä. Mutta itsekin isänä kyllä tämän ymmärrän. Kun lapset ovat pieniä, heidät saa rauhoitettua näin nopeasti.

Lapsi ruokakaupassa kiukkuisena.

Niin kauppiaat kuin Kaksplussan lukijat myöntävät, että välillä lapsen rauhoittamiseksi pillimehu on keinoista helpoin ja nopein.

Jos silloin tällöin joutuu turvautumaan lakupatukan avaamiseen jo maitohyllyllä, siitä ei kannata potea huonoa omaatuntoa. Usein kauppareissusta tulee näin kaikille mukavampi.

Vanhempien kanta on tiukempi

Vaikka kauppiaat suhtautuvat kaupassa ruokailuun myönteisesti, iso osa vanhemmista pitää sitä sopimattomana.

Kaksplussan Facebook-sivuilla asiaa kommentoitiin muun muassa näin:

Kyllä ne ostokset kuuluu maksan ensin ja sitten vasta tunkea suuhun. Monissa isommissa marketeissa on nykyään kahvio niin sieltä voi sitten ostaa siihen isoimpaan hätään – jos on meinattu rusinarasioita availla jo kaupassa niin olen todennut että se pitää maksaa ensin ja syödään sitten kotona.

Voin entisenä kaupantätinä sanoa, ettei ole kovin kivaa saada käteensä esim. puoliksi syötyä ja limaista lakupötköä josta pitäisi vielä saada viivakoodi näkyviin luettavaksi!

Ensin maksetaan sitten syödään tai juodaan!

Lasten kanssa ennakointi on kuitenkin joskus vaikeaa. Nälkä tai kiukku saattavat yllättää nopeasti.

Olen punninnut banaanin ja antanut hintalapun kassalla tai ostettu juomapullo, josta lapsi ottanut huikan jne. Karkkia ei tartte avata ennen kassaa. Ei kovin fiksua, mut joskus se vaa helpottaa ja säästyy ”turhalta” huudolta. Tätä ei tapahdu todellakaa joka kauppareissu.

Kerran oli pakko ottaa nenäliinapaketti kun vauva puklasi päälle eikä ollutkaan hoitokassia mukana. — Ja olenpa joskus antanut jonkun smoothiepussin ihan pienelle kun kiukku iskee. — Myöskään kassan toisella puolella myyjänä mua ei haittaa ottaa hintaa tyhjästä, pienen lapsen jo syödystä, tuotteesta. Varmasti ollut kaikille leppoisampi ostosreissu näin.

Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi ja kerro oma mielipiteesi!

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Minun mielestäni kyllä, mutta itselläni on jo aina mukana joku välipala vauvalle. Yleensä annan vauvalleni nokkamukin johon olen laittanut maidon jo ennen kauppareissua.

Avatar

mua äitinä hävettää antaa se banaanin hintalappu tai tyhjä smoothie pussi kassalle joten yritän välttää viimeiseen asti

Avatar

Pääsääntöisesti; mitä ei ole maksettu, sitä ei syödä.
Yleensä varaan kauppaan jotain omaa evästä kiukun varalle.

Avatar

Voiskohan sinne äidin omaan laukkuun laittaa jo kotona rusinapakkauksen, banaanin, tuttipullon, riisikakun tms kun ollaan kauppaan menossa? Onhan se mukavampi syödä omia, jo maksettuja eväitä.

Avatar

En anna lapseni syödä kaupassa ennen maksamista. Sen verran täytyy opetella jaksamaan. Minusta se on varastamista.
Ymmärrän toki jos diabedtikolla verensokeri matalalla ja shokki vaarana että yarvii saada sokerit ylös äkkiä, mutta muuten syödään vasta maksamisen jälkeen.

Avatar

Mielestäni ehdottomasti KYLLÄ! Kun pikkuisella lapsukaisella on nälkä niin jo siksi Hänen tulisi antaa syödä se banaani yms., koska pienen lapsen mahalaukku on fysiologisesti niin pieni kooltaan, että Hänen ollessaan nälkäinen Hänen vatsaansa todellakin koskee eli Pieni Lapsi ei turhaan valita nälkäänsä. Lukekaa Kauppiaat Anatomian ja Fysiologian kirjasta tämä Faktatieto ja Antakaa Pienten Lapsukaisten syödä jo kaupassaollessa banaani. Myös se ,että Pieni Lapsi ei voi/kykene kerrallaan syömään kovinkaan suuria määriä ruokaa vaikuttaa siihen, että Pieni Lapsi ollessaan nälkäinen on fysiologisesti todellakin nälkäinen ja Hänen pientä Vatsaansa myös koskee Hänen ollessaan nälkäinen! Toivottavasti Kauppiaat uskovat asian ja antavat Pikkuisten syödä banaanin nälkäisinä ollessaan eikö vain? Ps. Toivoopi: Lastenerikoissairaanhoitaja Sari ja itsekin Äiti*2 ?

Avatar

Kerran olen itse antanut jonkun rahkapatukan yms syldä, kun tiesin, että oikeasti on nälkä. Meillä just täyttänyt yks vee ja miehen kans vuorotyöt nii. Oli ihan pakko, et kerkee tekemään kauppareissun. Muulloin jos on ihan pakko syödä kaupassa niin käydään välis maksamas ostos ja sit syödään ja tehdään loput ostokset. Tosin kauppa oli sillai tuttu, et olen itse siellä töissä, kun syötiin kesken kauppareissun, mut muis kaupois kävisin tosiaan välis maksamas ostoksen ja sit sen sais syödä 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä